Από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, όπως έχει καθιερωθεί η 24η Μαρτίου κάθε έτους:
«Η 24η Μαρτίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης. Η ανακάλυψη του αιτίου της νόσου από τον Ρόμπερτ Κοχ το 1882 άνοιξε τον δρόμο για τη διάγνωση και θεραπεία της φυματίωσης.
Η φυματίωση είναι μια μεταδοτική ασθένεια που αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα λοιμώδη αιτία θανάτου στον κόσμο. Πλήττει κυρίως ενήλικες στα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους αλλά όλες οι ηλικιακές ομάδες είναι σε κίνδυνο.
Καμία χώρα δεν είναι ελεύθερη από φυματίωση. Ωστόσο είναι θεραπεύσιμη, αρκεί ο ασθενής να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για τη διάγνωση και θεραπεία .
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της ολοκλήρωσης του κύκλου θεραπείας χωρίς διακοπή βοηθά στο να μην αναπτυχθούν ανθεκτικά στελέχη του μικροβίου στην αντιφυματική αγωγή και στο να αποφευχθεί η ανάπτυξη των ανθεκτικών μορφών φυματίωσης, η πολυανθεκτική (MDR-TB) και η εξαιρετικά πολυανθεκτική μορφή (XDR-TB).
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης για το 2019 όπως το δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι:«Ήρθε η ώρα» . Δηλαδή «ήρθε η ώρα για Δράση».
Ανάμεσα στους αναπτυξιακούς στόχους που έθεσε για την υγεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήταν και ο τερματισμός της επιδημίας φυματίωσης από το έτος 2030.
Έτσι, φέτος για την επίτευξη του στόχου δημιουργήθηκε ένα κοινό μέτωπο μεταξύ του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, της Συμμαχίας «Stop TB» και του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας. Οι φορείς αυτοί από κοινού έχουν ξεκινήσει μια πρωτοβουλία με τίτλο "ΟΛΟΙ. ΒΡΙΣΚΩ. ΘΕΡΑΠΕΥΩ. ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΤΗΝ TB" κλιμακώνοντας έτσι την απάντηση για το τέλος της φυματίωσης με την καθολική πρόσβαση στην πρόληψη και την περίθαλψη της φυματίωσης και ταυτόχρονα καλεί όλες τις χώρες και τους εταίρους, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Στην Ελλάδα, το νόσημα δηλώνεται υποχρεωτικά με το ΔΕΛΤΙΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΛΟΙΜΩΔΟΥΣ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ. Στο δελτίο καταγράφονται όλα τα απαραίτητα δεδομένα ώστε μέσω της ανάλυσής τους να είναι δυνατή η αποτύπωση της επιδημιολογίας του νοσήματος και ο σχεδιασμός δράσεων για τον έλεγχό της, καθώς και η λήψη μέτρων δημόσιας υγείας στο άμεσο και ευρύτερο περιβάλλον των κρουσμάτων. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα υποδήλωσης του νοσήματος στη χώρα. Η δε επίπτωση της νόσου διαφέρει ανάμεσα στις Περιφέρειες.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως εκπρόσωπος της Πολιτείας σε περιφερειακό επίπεδο, αναπτύσσει και ενισχύει την υγειονομική και κοινωνική δράση των υπηρεσιών υγείας.
Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεργάζεται με το ΚΕΕΛΠΝΟ (ΕΟΔΥ) στην επιδημιολογική επιτήρηση και διερεύνηση των κρουσμάτων φυματίωσης, που δηλώνονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από όλους τους παρόχους υγείας, δημόσιους και ιδιωτικούς, με το Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Λοιμώδους Νοσήματος και παρεμβαίνει όπου απαιτείται.
Επί πλέον, συμμετέχει στην ενημέρωση του πληθυσμού με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας μέσω του Δικτύου Δράσεων Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο θεματικό ιστότοπο του Δικτύου αναγράφονται περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αφορά το νόσημα, καθώς και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το κοινό. Στην φόρμα επικοινωνίας ο πολίτης μπορεί να θέτει τα ερωτήματα του στα οποία απαντούν οι ιατροί του Δικτύου. http://www.pkm.gov.gr/default. aspx?lang=el-GR&page=823
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου