Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

«Ακονίζουν τα μαχαίρια τους» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο εκλογικό νόμο...

Αποτέλεσμα εικόνας για Βουλή

Η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης που θα προκαλέσει αναταράξεις και πολλές συζητήσεις στο πολιτικό σκηνικό είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην
οποία θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κατάργηση της απλής αναλογικής αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση προεκλογική της ΝΔ και ίσως πραγματοποιηθεί ακόμα και πριν από την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ταυτόχρονα ο κύριος λόγος που όλο το τελευταίο διάστημα έχουν φουντώσει οι φήμες για πρόωρες εκλογές, οι οποίες αντιμετωπίζονται από το Μαξίμου ως σενάρια «επιστημονικής φαντασίας». 

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις που κάνει ο πρωθυπουργός. Δεν είναι τυχαίο πως μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Νίκαια για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χτύπησε «καμπανάκι» και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την προηγούμενη Παρασκευή: «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών», φέρεται να είπε στα μέλη του οργάνου.

Πιστεύει πραγματικά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει κάποιο πειστικό αφήγημα για να τρέξει τις πολιτικές εξελίξεις ή θέλει να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο; Η πολύ καλή δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ και η άνευρη - σε πολλές περιπτώσεις - αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτούν τη φημολογία για το τι συμφέρει τη γαλάζια παράταξη, ωστόσο η πλειονότητα των στελεχών στην Κουμουνδούρου δεν συμμερίζεται την άποψη πως ο πρωθυπουργός θα σταματούσε τόσο «άκομψα» την κυβερνητική του πορεία. Οι πιο καχύποπτοι εκτιμούν πως οι χαμηλοί τόνοι που επιλέγονται το τελευταίο διάστημα απέναντι στο ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 ενδεχομένως να υποκρύπτουν μια σκέψη για συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη ΝΔ.

Κατά τις εκτιμήσεις πολλών βουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να θέσει το κόμμα σε «συναγερμό» βλέποντας πως η πλειοψηφία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου ποικιλοτρόπως. Σίγουρα η συσπείρωση είναι η προτεραιότητα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αν και το γεγονός ότι έχει μεταθέσει το Συνέδριο για τον Μάιο δείχνει πως δεν ανησυχεί και δεν βιάζεται να έχει γρήγορα έτοιμο το κόμμα, αλλά επιλέγει να πάρει τον χρόνο που χρειάζεται.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μίλησαν στο newpost.gr, θεωρούν πιο πιθανό οι εκλογές, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να μην ολοκληρώσει τη θητεία του, να διεξαχθούν είτε το φθινόπωρο του 2020 είτε στις αρχές του 2021. Υπενθυμίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει ότι «η μεσαία τάξη ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται» και ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση της ΝΔ θα έρθουν από το 2021, όταν θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της μη επίτευξης των στόχων της.

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, δεν θεωρούν τυχαία την αναφορά  του Τάκη Θεοδωρικάκου στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 πως «ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν διπλές εκλογές είναι να συναινέσει ο κ. Τσίπρας σε ένα άλλο εκλογικό νόμο, αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Ο υπουργός των Εσωτερικών γνωρίζει πως χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ η πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για να ισχύσουν οι αλλαγές από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να βρεθεί.

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε την κατοχύρωση της απλής αναλογικής και στο Σύνταγμα, είναι ξεκάθαρο πως η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα διαφοροποιηθεί. Η σύγκρουση με τη ΝΔ για αυτό το θέμα αναμένεται να είναι σφοδρή  και οι δυο βασικοί πόλοι του συστήματος θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία από τον αντίκτυπο αυτής της συζήτησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει «στη γωνία» και το ΚΙΝΑΛ για το αν θα συνταχθεί με την πλειοψηφία στο θέμα του εκλογικού νόμου.

Η απλή αναλογική, πάντως, δεν αναμένεται έτσι και αλλιώς να δοκιμαστεί σχετικά γρήγορα.  Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr από τις 17 Οκτωβρίου, οι απόψεις διίστανται για το αν ο πρωθυπουργός θα μπορούσε πριν από το καλοκαίρι να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες.

Το άρθρο 41 του Συντάγματος αναφέρει πως «η Βουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος, αφότου άρχισε τις εργασίες της». Παρ’ όλα αυτά, όμως, αυτό που ισχύει είναι πως αν διαπιστωθεί απώλεια της πλειοψηφίας, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να ξεκινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου