Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο προϋπολογισμός του Δήμου Κατερίνης για το έτος 2020 Προϋπολογισμός «εξυγίανσης»



 -Περιστολή δαπανών και αποπληρωμή χρεών σε προμηθευτές και επαγγελματίες.  
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου Κατερίνης που εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μορφακίδης, σε ειδική συνεδρίαση  που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 28 Ιανουαρίου 2020. Σε σύντομη ομιλία του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, ζήτησε από όλους τους Συμβούλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους «δείχνοντας έτσι ότι την καινούργια χρονιά, τουλάχιστον, υπάρχει μια λογική συνεργασίας».


Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, Δ.ΜΟΡΦΑΚΙΔΗ.
Στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μορφακίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και το σκέλος των εξόδων του σχεδίου προϋπολογισμού έχουν τα στοιχεία που απαιτούνται: 1ον, να αποπληρώσει ο Δήμος τις οφειλές του (προς τρίτους), 2ον, να μη διαταραχθεί η υπάρχουσα οργάνωση του Δήμου, 3ον, να παρασχεθούν, βελτιωμένες μάλιστα, όλες οι υπηρεσίες προς τους δημότες μας και 4ον και σπουδαιότερο, να ωριμάσουν έργα και δράσεις τα οποία θα ενταχθούν σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ
Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, που ανέφερε ότι έγινε πραγματικός αγώνας δρόμου για να ληφθεί το δάνειο με τη βοήθεια και τη στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών. Σημείωσε πως τόσο η λήψη δανείου όσο και η αύξηση των δημοτικών τελών, ήταν «μονόδρομος» για τη νέα Δημοτική Αρχή, για να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να αποπληρώσει οφειλές και χρέη σε επαγγελματίες, προμηθευτές κ.α.    
Ακόμη ο κ. Κουκοδήμος τόνισε: «Τέλος του Γενάρη και καλούμαστε σήμερα, έστω και αργοπορημένα, να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να συνάψουμε δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να αυξήσουμε και τα Δημοτικά Τέλη και, όπως είπα και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό δεν ήταν καθόλου ευχάριστο, όμως αυτό έπρεπε να γίνει, για να φτάσουμε σήμερα εδώ.
Θέλω να ευχαριστήσω, στο σημείο αυτό, τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υφυπουργό Εσωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα τού Υπουργείου καθώς επίσης και τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι οποίοι μας καθοδήγησαν ως προς τον τρόπο που θα ακολουθήσουμε έτσι ώστε να φτάσουμε σήμερα και να μπορέσουμε να κλείσουμε τον προϋπολογισμό και ουσιαστικά να βγούμε και από την επιτήρηση του (Οικονομικού) Παρατηρητηρίου.
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης το Γραφείο Προϋπολογισμού του Δήμου Κατερίνης, τον Προϊστάμενο των Οικονομικών, τον Αντιδήμαρχο κ. Μορφακίδη και τους αρμοδίους υπαλλήλους για τις αλλεπάλληλες συσκέψεις όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να μπορέσουμε να καταλήξουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα.
Ζητάω, σε μια πολύ σημαντική στιγμή για τον Δήμο, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να ψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό, δείχνοντας έτσι την καινούργια χρονιά, τουλάχιστον, μια λογική συνεργασίας.
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος έχει κεντρικό στόχο την περιστολή δαπανών. Έχουμε ήδη βελτιώσει τα οικονομικά στον Δήμο Κατερίνης ξεκινώντας από τα πετρέλαια όπου στο 1ο τετράμηνο ξοδέψαμε 75.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο το περσινό. Έχουμε μείωση κατά 8.000 ευρώ ως προς τη βενζίνη, άρα έχουμε μείωση εξόδων 83.000 ευρώ από πετρέλαια και βενζίνες. Μειώσεις όμως εξόδων έχουμε και σε άλλους τομείς.
Βάλαμε στόχο μαζί με το Γραφείο Προϋπολογισμού και με την Οικονομική Υπηρεσία, του χρόνου να υπάρχει και ένα απόθεμα της τάξης των τριών εκατομμυρίων περίπου ευρώ προκειμένου να πληρώσουμε και ένα μέρος τού δανείου που παίρνουμε σήμερα. Και βέβαια, να επαναφέρουμε τα τέλη (στο ύψος που ήταν πριν κάνουμε την αναγκαία αύξηση) και σε μερικές περιπτώσεις να τα μειώσουμε ή και να τα μηδενίσουμε για ευπαθείς ομάδες», ανέφερε ο  δήμαρχος Κατερίνης».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο μετά την τοποθέτησή του ο τ. Δήμαρχος και επικεφαλής τής μείζονος μειοψηφίας, Σάββας Χιονίδης, αποχώρησε από την αίθουσα ενώ, λίγο αργότερα, αποχώρησαν όλοι οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι της παράταξής του, πλην του Λ.Ντόντη.
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τον προϋπολογισμό του Δήμου Κατερίνης για το οικονομικό έτος 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου