Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Ο νόμος προσφοράς και ζήτησης φέτος, φέρνει άλμα στην τιμή του πρώιμου κερασιού

 

Δειλά - δειλά αρχίζουν οι πρώτες κοψιές στα πρώιμα κεράσια τις επόμενες ημέρες. Η παραγωγή αναμένεται σημαντικά μειωμένη σε όλες τις ζώνες, λόγω των πρόσφατων παγετών, η ζήτηση είναι ήδη εξαιρετικά έντονη, με αποτέλεσμα ήδη να ακούγονται υψηλότερες τιμές, από πέρσι. Το 2020, θυμίζουμε, έγιναν πράξεις στο πρώιμο κεράσι με 4-5 ευρώ το κιλό και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για λίγες ποσότητες ακόμα και στα 6-7 ευρώ το κιλό. Φέτος, αν και είναι νωρίς ακόμα, υπάρχουν εκτιμήσεις για πολύ υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Φραγκούλη από την εταιρεία Fragoulis Fruits & Vegs, η ζήτηση για κεράσι είναι ήδη έντονη, αλλά στην αγορά την εγχώρια, σήμερα κυκλοφορούν κυρίως Ισπανικά, που είναι πιο πρώιμα από τα δικά μας. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, που συνεργάζεται και με ομάδα παραγωγών από τον Κολινδρό, μια περιοχή της Πιερίας, που δίνει την πιο πρώιμη παραγωγή στην χώρα, οι αγρότες ήδη παραπονιούνται για μια μείωση της παραγωγής λόγω παγετού στο 50 με 60%, ειδικά μάλιστα στα πρώιμα κεράσια. Όπως μας λέει ο κ. Φραγκούλης, αυτές τις ημέρες τα κεράσια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, είναι κυρίως από Ισπανία, οι δε τιμές που παίζουν αυτά είναι από 8 έως 10 ευρώ το κιλό στην χονδρική. Σημειωτέον ότι και στην Ισπανία οι ζημιές στα κεράσια από τους παγετούς είναι εξαιρετικά μεγάλες. Όπως μας εξήγησε τέλος ο κ. Φραγκούλης, οι τιμές των πρώιμων κερασιών στην Ελλάδα ξεκινούν για τον παραγωγό από τα 4-5 ευρώ, αλλά φέτος ίσως πάνε ακόμα ψηλότερα, λόγω των συνθηκών που προαναφέραμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές αυτές, κάθε χρόνο, αφορούν τις πρώτες ημέρες της συγκομιδής.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαλάντης Τέγκος, παραγωγός κερασιού πρώιμων ποικιλιών Primolat και Early Lorry από την περιοχή του Τυρνάβου «από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε την συγκομιδή κερασιού. Παραγωγή υπάρχει κυρίως σε κτήματα κοντά στα βουνό, γιατί στα υπόλοιπα, υπάρχουν ζημιές από παγετό. Οι τιμές στην χονδρική, όπως και πέρσι για το προϊόν πρώτης ποιότητας σε χαρτόκουτο θα κυμανθεί, εκτιμώ, σε υψηλά επίπεδα, όπως έγινε και πέρσι, οπότε έπιασαν έως και 5 ευρώ το κιλό».

Σύμφωνα τώρα με τον κ. Στέλιο Μπαχτσεβανίδη, παραγωγό κερασιών από το χωριό Φυλάκιο Έβρου, που βρίσκεται 25 χλμ. βόρεια της Ορεστιάδας «η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες έχει πάει πίσω χρονικά και θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, πότε θα αρχίσει. Βέβαια θα έχουμε μείωση παραγωγής λόγω των πρόσφατων παγετών». O κ. Μπαχτσεβανίδης καλλιεργεί ποικιλίες Early Bigi, Sweet Early, Grace Star, Black Star και Big Star, ενώ σε κάποια νέα κτήματα, που δεν είναι ακόμα παραγωγικά καλλιεργεί Τσολακέικα, Early Lory, Early Bigi, Canada και Sabrina.

Στον κάμπο Γιαννιτσών, όπως μας έχει αναφέρει ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας, αναμένεται μεγάλη μείωση παραγωγής λόγω των παγετών.

Ο κ. Δημοσθένης Λακασάς, καλλιεργεί 10 στρέμματα με κεράσια στον Κολινδρό Πιερίας. Φέτος όπως μας είπε αρχίζει η συγκομιδή σε λίγες ημέρες, η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά η παραγωγή πεσμένη στα περισσότερα κτήματα. Πράξεις δεν έγιναν ακόμα, αλλά εκτιμάται ότι θα πάμε ίσως και παραπάνω από πέρσι, οπότε καταγράφηκαν και τιμές στα 7 ευρώ το κιλό.

Τέλος, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αντώνης Τραούδας, παραγωγός από τον Κολινδρό Πιερίας, η συγκομιδή αρχίζει σε λίγες ημέρες, αναμένεται μεγάλη μείωση παραγωγής και τιμές πολύ υψηλότερες από πέρσι. Αλλά αυτό, μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, καταλήγει ο ίδιος.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου