Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Νέα άρση μέτρων από τη Δευτέρα


Αίρονται σταδιακά τα μέτρα του lockdown που επιβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες, ενώ από σήμερα Παρασκευή 28 Μαΐου επιστρέφουν στη ζωή μας συναυλίες και θέατρα σε υπαίθριους χώρους με μέτρα προστασίας. Έτσι, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου επανέρχονται κι άλλες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 31 Μαΐου έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα των γυμναστηρίων και των χώρων δεξιώσεων. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για γάμους και βαφτίσεις, με το αγκάθι όμως του αριθμού των ατόμων να παραμένει στο τραπέζι.

Γι' αυτό και οι ειδικοί επιστήμονες αναμένεται στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη να αποφασίσουν το θέμα του ανώτατου ορίου των 100 ατόμων που μπορούν να παρευρίσκονται σε δεξιώσεις, με δεδομένο πως πολλά κτήματα και χώροι δεξιώσεων δεν θα ανοίξουν καθώς δεν θεωρείται συμφέρουσα η λειτουργία τους με μόνο 100 άτομα.

Η μουσική στην εστίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες να εξετάσουν το ζήτημα της μουσικής στην εστίαση, με δεδομένο ότι υπάρχουν και έντονες διαμαρτυρίες από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Μαΐου 2021 από τις 21:00-23:45, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί τους επαγγελματίες του χώρου να παίξουν μουσική σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην απαγόρευσή της, καθώς και στον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας τους.

Οι ειδικοί στην τηλεδιάσκεψή τους αναμένεται να ορίσουν το πότε θα μπορεί να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση, παρ΄ ότι οι φόβοι τους εστιάζονται στο γεγονός ότι η μουσική μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο συνωστισμό σε καφετέριες, εστιατόρια, αλλά και μπαρ που έχουν ανοίξει με ΚΑΔ εστιατορίων ή καφέ.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild δήλωσε ότι η μουσική δεν θα επιστρέψει από αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά θα λειτουργεί κανονικά όταν θα έρθουν οι τουρίστες.

Εξήγησε μάλιστα ότι ο λόγος που δεν επανέρχεται η μουσική αυτή τη στιγμή είναι ότι οι πελάτες των εστιατορίων και των café όταν υπάρχει μουσική είναι υποχρεωμένοι να μιλούν πιο δυνατά, συνεπώς έρχονται και πιο κοντά μεταξύ τους, ενώ υπάρχει και κίνδυνος διασποράς σταγονιδίων.

Πώς θα ανοίξουν τα γυμναστήρια

Σε ό,τι αφορά στα γυμναστήρια που ανοίγουν τις πύλες τους τη Δευτέρα 31 Μαΐου, και αυτά θα λειτουργήσουν με μέτρα.

Συγκεκριμένα τα γυμναστήρια ανοίγουν με:

Δύο υποχρεωτικά self tests για κάθε εργαζόμενο την εβδομάδα

Έναν αθλούμενο ανά 10 τ.μ.

Ανοιχτά παράθυρα

Κλειστό κλιματισμό και κλειστά αποδυτήρια

Θέατρο και συναυλίες με κανόνες

Με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ανοίγουν από σήμερα τα υπαίθρια θέατρα. Οι χώροι θα πρέπει να είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να υποδέχονται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές/ακροατές. Η πληρότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 50%, ενώ θα πρέπει να υπάρχει κενό/κενή θέση ανά δύο καθήμενους. Άτομα τα οποία δεν έχουν προσέλθει μαζί, δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις χωρίς κενό μεταξύ τους.

Δεν επιτρέπεται διάλειμμα, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξοικονομείται χρόνος για την απολύμανση και τον καθαρισμό του χώρου. Ακόμη δεν επιτρέπονται η συγκέντρωση κοινού σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου, καθώς και η πρόσβαση του κοινού στα καμαρίνια.

Η λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προκειμένου να μη δημιουργείται συνωστισμός και οι θεατές/ακροατές να μπορούν να κατευθύνονται προς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια παραμονής τους.

Υποχρεωτικές είναι η ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών/ακροατών στις θέσεις τους και η τήρηση κανόνων στην προσέλευση και την αποχώρησή τους.

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή σε ουρά του κοινού, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης όσο και σε άλλες πιθανές ροές (π.χ. από τον χώρο στάθμευσης).

Τέλος υποχρεωτική είναι η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου