Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Ο εφιάλτης των θρομβώσεων στο μικροσκόπιο των Αρχών

 https://www.zougla.gr/

Ακόμα δύο περιστατικά θρομβώσεων που πιθανώς σχετίζονται με τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 βρίσκονται στο μικροσκόπιο των υγειονομικών Αρχών της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξετάζει δύο περιπτώσεις πολιτών μεταξύ 30 και 45 ετών οι οποίοι εμβολιάσθηκαν και παρουσίασαν λίγο μετά θρομβώσεις. 

Η μία από τις υπό εξέταση περιπτώσεις αφορά σε εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca ενώ η δεύτερη με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Πρόκειται για δύο γυναίκες 32 και 45 ετών, με την πρώτη να νοσηλεύεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα οι Αρχές έχουν εντοπίσει 5 περιπτώσεις επιβεβαιωμένων παρενεργειών μεταξύ των οποίων και ένας θάνατος γυναίκας 63 ετών έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. 

Τόσο ο ΕΟΦ όσο και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας έχουν ενημερωθεί για τις δύο νέες περιπτώσεις, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από την εξέταση των δεδομένων τα επόμενα 24ωρα.

Να σημειωθεί ότι παρά την έντονη ανησυχία που επικρατεί για το εμβόλιο της AstraZeneca και τα περαστικά θρόμβωσης με το συγκεκριμένο σκεύασμα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε να συνεχισθούν κανονικά οι εμβολιασμοί, δίνοντας ωστόσο την επιλογή στις ίδιες τις γυναίκες μεταξύ 30 και 49 ετών να επιλέξουν άλλα εμβόλια εάν το επιθυμούν. 

Τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανακοίνωσε εξάλλου και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής χθες Τετάρτη. Η αλλαγή δεύτερης δόσης πάντως συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης έπειτα από την πρώτη. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αναφέρεται ότι στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί 5 περιστατικά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca σε σύνολο 905.915 δόσεων, Παράλληλα, αναφέρονται τα ποσοστά που αφορούν το ενδεχόμενο εμφάνισης περιστατικών θρόμβωσης ανά ηλικιακή ομάδα.

Η ανακοίνωση:

«Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση  περιστατικών TTS σε  εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον  ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1,58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1,8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2,28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου