Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Καμένα δάση: έγκλημα κατά των επόμενων γενεών

Γκριζοκίτρινος ουρανός, μάτια που καίνε, στάχτες παντού, λαιμός που πνίγεται. Το ίδιο έγκλημα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ξανά και ξανά. Μολονότι δεν είχαμε αυτή τη φορά νεκρούς, τα καμένα δάση καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων για ολόκληρες γενιές, και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τη Δικαιοσύνη η πυρπόλησή τους, ακόμα και αν γίνεται από "αμέλεια". Όμως, τη βαρύτερη αμέλεια τη δείχνει η ίδια η Πολιτεία. Οι αγρότες καίνε ξερόκλαδα όταν φυσάει δυνατά, διότι ουσιαστικά δεν προβλέπεται ποινή γι' αυτό. Περιφέρειες και Δήμοι δεν έχουν υπηρεσίες συλλογής και διαχείρισης βιομάζας. Αστυνόμευση και δασοφύλαξη, ανύπαρκτες. Χρήση δορυφορικής τεχνολογίας για εντοπισμό της εστίας από τα πρώτα δευτερόλεπτα ούτε για αστείο από μια δημόσια διοίκηση που μόλις τώρα ανακαλύπτει το διαδίκτυο.


 


 

Όλες οι φυσικές καταστροφές και ειδικά οι πυρκαγιές, δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι πολύπλευρο και αφορά το σύνολο της δημόσιας διοίκησης μέχρι και την κορυφή της. Αλλαγή αντιμετώπισης σημαίνει μεταρρυθμίσεις θεσμών και λειτουργιών, ανάληψη ευθυνών, υποδειγματική λειτουργία της Δικαιοσύνης και παραδειγματική τιμωρία της παρανομίας και της αδιαφορίας.

Στο παρακάτω video, στις 12-07-2018, ο Θάνος Τζήμερος, λίγο πριν την πυρκαγιά στο Μάτι, επισήμαινε τους κινδύνους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: "με αυτό το Δημόσιο, οι άνθρωποι θα σκοτώνονται και 'μείς θα ψάχνουμε να βρούμε τον υπεύθυνο", είχε αναφέρει σε μια δυστυχώς προφητική ομιλία του: https://youtu.be/yw9qTFL6J9c

 

 

Μετά την πυρκαγιά, ο Θ. Τζήμερος ανέδειξε πάλι το διαχρονικό πρόβλημα και πρότεινε λύσει σε μια εκπομπή με τίτλο " Γι' αυτό καήκαμε και θα ξανακαούμε": https://youtu.be/y3n3tAFlMmk

Τη φωτιά μπορεί να τη βάζει ο εμπρηστής, σκόπιμα ή από βαριά αμέλεια. Όμως τις ευνοϊκές συνθήκες τις έχει δημιουργήσει ήδη η αδιαφορία του Δημοσίου, η πολυπλοκότητα των διαδικασιών του, η διάχυση ευθυνών και η αποστροφή προς την τεχνολογία. Τα δάση απαιτούν υπεύθυνη διαχείριση και προστασία, από το κράτος κι από τους πολίτες.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ
Επιτροπή Υποδομών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου