Υλικά
- 500 γρ. ρεβίθια μικρόσπερμα, μουλιασμένα αποβραδίς
- 2 κρεμμύδια ξερά, σε φέτες+1 ολόκληρο
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 πράσο, σε μικρές ροδέλες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε φετάκια
- 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι πιπεριά, σε φετάκια
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, φρέσκο, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές φέτες
- ξύσμα και χυμός από ½ λεμόνι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 180 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- μαυροκούκι για το σερβίρισμα
Για τα καρότα
- 4 καρότα
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετούλες
- 1 κουτ. γλυκού κάρι
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Καρότα: Σε ένα ταψί απλώνουμε τα καρότα ολόκληρα, τα περιβρέχουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε 50 ml νερό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα κι από πάνω με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια, το ολόκληρο ξερό κρεμμύδι, 1 δαφνόφυλλο, συμπληρώνουμε με νερό 2-3 εκ. αφού σκεπάσει όλα τα ρεβίθια και τα βάζουμε να βράσουν. Όταν πάρει βράση, ξαφρίζουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα ρεβίθια αλλά όχι να διαλυθούν, για περίπου 1 ώρα. Στραγγίζουμε και κρατάμε τα υγρά.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και συνεχίζουμε με χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν καλά. Έπειτα προσθέτουμε το τσίλι, το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα ρεβίθια και σκεπάζουμε με τα υγρά τους. Προσθέτουμε αλάτι, το δεύτερο δαφνόφυλλο και το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε ελαφρώς, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να μείνουν λίγα υγρά. Τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα ξύσματα και το χυμό λεμόνι.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τα ρεβίθια, από πάνω κόβουμε φέτες το καρότο και τέλος πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.
Αστέριος Κουστούδης executive chef στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου