Είναι προφανές ότι η επιλογή των υποψηφίων γίνεται περισσότερο με κριτήρια εσωκομματικών ισορροπιών, παρά με βάση είτε μια διακριτή πολιτική πλατφόρμα, είτε με το πρόταγμα μιας ιδεολογικής συνιστώσας που διεκδικεί να γίνει κυρίαρχη μέσα στο κόμμα
Εν μέσω των αναπόφευκτων τριγμών, που προκάλεσε η διπλή βαριά ήττα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, διαβουλεύσεις και σχεδιασμούς να διαμορφώσει τις τελικές υποψηφιότητες για την ηγεσία του και τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, αναζητώντας το πρόσωπο το οποίο θα του προσδώσει τη νέα του πολιτική φυσιογνωμία.
Είναι προφανές από τις πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά τηλέφωνα, ότι η επιλογή των υποψηφίων γίνεται περισσότερο με κριτήρια εσωκομματικών ισορροπιών, παρά με βάση είτε μια διακριτή πολιτική πλατφόρμα, είτε με το πρόταγμα μιας ιδεολογικής συνιστώσας που διεκδικεί να γίνει κυρίαρχη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δια της εκλογής του προσώπου που αυτή επιλέγει, στη θέση του προέδρου.
Τα ονόματα
Μετά από μια περίοδο αμφιβολιών και δισταγμών, φαίνεται ότι η πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου δείχνει να έχει λάβει τις αποφάσεις της και μάλλον θα την δούμε στη λίστα των υποψηφίων διαδόχων του κ. Τσίπρα.
Παρά τις αριστερές της καταβολές, η κα Αχτσιόγλου στηρίζεται κι από σημαντική μερίδα των λεγόμενων «προεδρικών» (με πρωτοστάτες του Δ. Τζανακόπουλο και Ν. Ηλιόπουλο της κίνησης 6+6), είναι, ωστόσο, αδιαμόρφωτη ακόμα η πλατφόρμα με βάση την οποία θα δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητά της και θα διεκδικήσει την προεδρία.
Την κλασικά αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι τελικά θα εκπροσωπήσει στη μάχη των εσωκομματικών εκλογών ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήταν έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος ακόμα κι απέναντι στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, πριν ο τελευταίος αποφασίσει οριστικά να παραμερίσει, παραιτούμενος από τη θέση του προέδρου.
Στο παιχνίδι είναι και ο Παύλος Πολάκης, περισσότερο για να καταγράψει μια δύναμη πέραν της εκλογικής του περιφέρειας, ενώ κλειστά κρατά ακόμα τα χαρτιά της η Ρένα Δούρου.
Εσωστρέφεια και εντάσεις
Οι σχετικές διαβουλεύσεις και εξελίξεις περί την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, προχωρούν εν μέσω εντάσεων, εσωστρέφειας, εσωτερικών διαπληκτισμών και αποχωρήσεων… Τελευταίο επεισόδιο ήταν η παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου, που είχε ταυτιστεί με το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα ως η τελευταία εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επί της δικής του ηγεσίας, αλλά και άλλες παραιτήσεις υποψηφίων βουλευτών και κομματικών στελεχών.
Η παραίτηση Τσαπανίδου μπορεί να ήταν «βουβή» αφού η γνωστή δημοσιογράφος δεν δημοσιοποίησε κάποια δήλωση, ωστόσο δεν έκανε το ίδιο η πρώην βουλευτής Γεωργία Γεννιά, που «λίγο πριν αποχωρήσω…» όπως είπε, κατήγγειλε το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας «λίγη αξιοπρέπεια. Ξεκαβαλικέψτε».
Άλλα στελέχη δημοσιοποιούν τις αντιθέσεις τους, όπως οι «αιρετικές» θέσεις Σπίρτζη κι η συνακόλουθη επίθεση προς τον πρώην υπουργό από τον Πάνο Σκουρλέτη, ή οι δηλώσεις διαφόρων παραγόντων για το ποιον θα ψηφίσουν, που δημιουργεί μια εικόνα τύπου «Γκερνίκα» στο κόμμα. Η εικόνα αυτή έκανε τον βουλευτή κ. Γιώργο Τσίπρα -εξάδελφο του πρώην προέδρου- να κάνει την αδιανόητη δήλωση ότι είναι πιθανή η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ «αλλά αυτό δεν είναι το μείζον»!
Διχάζουν και τα αίτια της ήττας
Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή την περίοδο είναι οι εντελώς αντικρουόμενες απόψεις για τα αίτια της εκλογικής συντριβής και μάλιστα εις διπλούν, κάτι που κάνει δύσκολη την καταγραφή των προβλημάτων και των παθογενειών τις οποίες η νέα ηγεσία πρέπει να υπερβεί.
Μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας που θα κατατεθούν οι τελικές υποψηφιότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται στον αστερισμό της εσωστρέφειας και της περιδίνησης, ενώ αμέσως μετά, μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα δοκιμαστούν η ενότητα αλλά και η οργανωτική επάρκεια του κόμματος ώστε οι εκλογές για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα να έχουν νόημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου