Υλικά
- Mερίδες: 6
- 6-8 κομμάτια παστό μπακαλιάρο, ξαλμυρισμένο
- 800 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα, βρασμένες
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- πράσινες ή μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1.000 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
- 1 λουκάνικο, σε φέτες
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 250 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
- 5 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 60-80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κρούστα:
Διαδικασία
Βήμα 1
Κρεμμύδια: Σε ένα ευρύχωρο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λουκάνικο, αλάτι και πιπέρι και τα καραμελώνουμε για 20΄ σε μέτρια χαμηλή φωτιά. Μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος στενό, όχι ευρύχωρο. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τον παστό μπακαλιάρο για 4΄-5΄ από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα και τοποθετούμε τα φιλέτα επάνω στα κρεμμύδια το ταψί.
Βήμα 2
Κρούστα: Στο μπλέντερ αλέθουμε την ψίχα μαζί με τον μαϊντανό, πιπέρι και αλάτι μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο στα ψίχουλα και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα και τα κρεμμύδια να καλυφθούν με το ψωμί, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή καπάκι που δεν θα ακουμπάει στην κρούστα.
Βήμα 3
Σε άλλο σκεύος τοποθετούμε τις πατάτες, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε τον μπακαλιάρο και τις πατάτες στους 180°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40΄, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα η κρούστα και να φρυγανίσει. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με κρεμμύδια, πατάτες και πράσινες ή μαύρες ελιές.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου