Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.- Για να ετοιμάσουμε την ηπειρώτικη γλυκιά ρυζόπιτα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό ρίχνουμε το ρύζι και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
- Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
- Το στραγγίζουμε και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ αφαιρώντας την κανέλα.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και τη βανίλια.
- Περιμένουμε να κρυώσει λίγο το ρύζι και τότε ρίχνουμε και το αυγό ανακατεύοντας καλά.
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30-32 εκ. και βάζουμε περιμετρικά τα τρία φύλλα, μισά μέσα μισά έξω, έτσι που να μην καλύπτεται ο πάτος εντελώς.
- Βουτυρώνουμε καλά τα φύλλα και τοποθετούμε αλλά δύο στη βάση του ταψιού, τα οποία βουτυρώνουμε επίσης.
- Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα της γέμισης απλώνοντάς το να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα καλύπτοντας το ρύζι.
- Τα βουτυρώνουμε και από πάνω και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα βουτυρωμένα, τοποθετώντας τα κυματιστά στην επιφάνεια.
- Ραντίζουμε από πάνω με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με την επιπλέον ζάχαρη.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου