Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Ρυζόπιτα ηπειρώτικη, γλυκιά

 


Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την ηπειρώτικη γλυκιά ρυζόπιτα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).
  2. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό ρίχνουμε το ρύζι και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  3. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
  4. Το στραγγίζουμε και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ αφαιρώντας την κανέλα.
  5. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τη βανίλια.
  6. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο το ρύζι και τότε ρίχνουμε και το αυγό ανακατεύοντας καλά.
  7. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30-32 εκ. και βάζουμε περιμετρικά τα τρία φύλλα, μισά μέσα μισά έξω, έτσι που να μην καλύπτεται ο πάτος εντελώς.
  8. Βουτυρώνουμε καλά τα φύλλα και τοποθετούμε αλλά δύο στη βάση του ταψιού, τα οποία βουτυρώνουμε επίσης.
  9. Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα της γέμισης απλώνοντάς το να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  10. Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα καλύπτοντας το ρύζι.
  11. Τα βουτυρώνουμε και από πάνω και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα βουτυρωμένα, τοποθετώντας τα κυματιστά στην επιφάνεια.
  12. Ραντίζουμε από πάνω με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με την επιπλέον ζάχαρη.
  13. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου