Τις εκτάσεις που απελευθερώνονται από το κλείσιμο στρατοπέδων ανά την επικράτεια σκοπεύει να αξιοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για να ενισχύσει το οικιστικό πρόγραμμα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Νίκος Δένδιας, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2024 που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσίασε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ενοποίηση των ταμείων και τη δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο από το 2030 να υπάρχει μία κατοικία για κάθε στέλεχος που παίρνει μετάθεση. Οπως αποκάλυψε πρόσφατα η «Κ», για την κατασκευή των σπιτιών θα αξιοποιηθούν και οι εκτάσεις που απελευθερώνονται από την κατάργηση ανενεργών ή υποστελεχωμένων στρατοπέδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πρώτη φάση, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπολογίζει ότι θα απελευθερωθούν εκτάσεις εμβαδού 3,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων ή 3.500 στρεμμάτων. Τα στρατόπεδα αυτά βρίσκονται στη Λακωνία, την Αττική, τη Φθιώτιδα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, τον Εβρο και την Κω.Νέος φορέας
Σύμφωνα με πληροφορίες, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα αναλάβει ένας νέος φορέας που συστήνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκμετάλλευσης των εκτάσεων που προκύπτουν από το κλείσιμο των στρατοπέδων και να μειωθεί η γραφειοκρατία.
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προωθείται η ενοποίηση των τριών ταμείων, του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), στο οποίο ανήκουν τα περιουσιακά του στρατού ξηράς, του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) του Πολεμικού Ναυτικού και του Ταμείου Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Από τη συγχώνευση αυτών θα προκύψει το ΤΑΕΘΑ, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με αντικείμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με τα γενικά επιτελεία, την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής και τη διασφάλιση της αυτοχρηματοδότησης των στρατιωτικών οικισμών.
Ακόμη, θα συσταθεί η Εταιρεία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που αποτελεί αναβάθμιση της υφιστάμενης δομής. Στόχος του υπουργείου είναι από το 2030, όποιος παίρνει μετάθεση να παίρνει και το κλειδί του σπιτιού στο χέρι, ενώ το 15% των ακινήτων που θα δημιουργηθούν θα παραχωρούνται σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε τέσσερις φάσεις
Η πρώτη φάση της κατάργησης στρατοπέδων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και αφορά σε δέκα περιοχές, κυρίως στην ενδοχώρα αλλά και σε Εβρο και Κω. Πρόκειται για στρατόπεδα που υπολειτουργούσαν και καταργούνται, με τις μονάδες τους να μεταφέρονται σε γειτονικές περιοχές ή σε άλλες που συγχωνεύονται. Είναι ενδεικτικό ότι σε δύο από τις μονάδες υπηρετούσαν συνολικά 18 φαντάροι, με το λειτουργικό κόστος να είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το όποιο στρατηγικό όφελος. Αντίστοιχα, οι μονάδες του Εβρου που συγχωνεύονται απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα η μία από την άλλη. Ετσι, αποφασίστηκε η μεταφορά τους σε ένα στρατόπεδο ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να αυξηθεί η στελέχωση στο αποδεκτό 70% από το 30% που ήταν έως τώρα.
Το δεύτερο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου. Οι εκτάσεις που θα απελευθερωθούν θα μεταβιβαστούν στον νέο φορέα ώστε να αξιοποιηθούν όπως οι προηγούμενες. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν ακόμη δύο φάσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί χρονικά. Στόχος, είναι μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα πριν από την εκπνοή του 2025 να κλείσουν 137 από τα 831 στρατόπεδα που λειτουργούν στη χώρα.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπως αυτές του Εβρου όπου οι εκτάσεις έχουν παραχωρηθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις από τις τοπικές κοινωνίες, τότε αυτές θα επιστρέψουν στους «ιδιοκτήτες» τους που συνήθως πρόκειται για δήμους και κοινότητες ώστε να αποδοθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Σε άλλες περιπτώσεις, από την αξιοποίηση των εκτάσεων θα χρηματοδοτηθεί η κατάργηση άλλων μονάδων ή στρατοπέδων.
Οι εκτάσεις αυτές περιλαμβάνουν και ορισμένα «φιλέτα» τα οποία ενδέχεται να εξαιρεθούν από το οικιστικό πρόγραμμα και να δοθούν για τουριστική εκμετάλλευση. Τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν θα τον αποφασίσει ο νέος φορέας, καθώς η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας θα είναι μία από τις βασικές του αρμοδιότητες. Ακόμη και η πώληση ορισμένων εκτάσεων, κυρίως παραλιακών, είναι στο «τραπέζι» αν κριθεί ότι εξυπηρετεί το συμφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι από την εκμετάλλευση των «φιλέτων» θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν σημαντικές ανάγκες του ελληνικού στρατού, ακόμη και εξοπλιστικά προγράμματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου