Υλικά
Τεμάχια: για 1 καρβέλι- Για να φτιάξουμε το χριστόψωμο με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά αρχικά βάζουμε σε ένα μέτριο μπολ τη μαγιά, το μισό χλιαρό νερό και 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό και τον αφήνουμε κατά μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια του χυλού.
- Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε περίπου τα 2/3 από το υπόλοιπο αλεύρι.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό και το χλιαρό κρασί.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο για ζύμες μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία, μαλακή και ελαστική.
- Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος της κουζίνας για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της.
- Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, τα αμύγδαλα και το μείγμα μπαχαρικών.
- Ζυμώνουμε για λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να φτιάξουμε ξανά μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Τη σκεπάζουμε πάλι με την πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη, κόβουμε 4 μικρά κομματάκια, βάρους περίπου 50-60 γρ. το καθένα, και τα αφήνουμε στην άκρη – με αυτά θα φτιάξουμε αργότερα την ανάγλυφη διακόσμηση στην επιφάνεια του χριστόψωμου.
- Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 40 εκ.
- Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι και με απαλές κινήσεις τη μεταφέρουμε στο ταψί.
- Τη στρώνουμε με το χέρι μας για να απλωθεί σε όλη του την επιφάνεια.
- Με τα κομματάκια ζύμης που κρατήσαμε στην άκρη πλάθουμε το καθένα σε λεπτό, μακρόστενο μπαστουνάκι και το γυρίζουμε κυκλικά σε σχήμα σαλιγκαριού.
- Τα 4 σαλιγκαράκια τα τοποθετούμε πάνω στη ζύμη που έχουμε βάλει στο ταψί, αφήνοντας ένα μικρό κενό στο κέντρο του καρβελιού. Αν θέλουμε, βάζουμε από 1 ολόκληρο καρύδι στο κέντρο των σαλιγκαριών.
- Σκεπάζουμε το ταψί με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε την επιφάνεια του Χριστόψωμου με τους κρόκους, φουρνίζουμε και το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου