Διαδικασία
Νουά
- Για να φτιάξουμε νουά μόσχου με πουρέ αρωματισμένο με θυμάρι, αρχικά διαλέγουμε την πιο φαρδιά μας κατσαρόλα που να χωράει το νουά ολόκληρο, διαφορετικά το κόβουμε στη μέση.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το νουά για 8-10 λεπτά, γυρίζοντάς το τακτικά, μέχρι να ροδίσει παντού και ομοιόμορφα.
- Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μια πιατέλα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλερι, τις πατάτες και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Βάζουμε ξανά το νουά στην κατσαρόλα πάνω στα λαχανικά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας τα λαχανικά μερικές φορές.
- Περιχύνουμε με όσο από τον ζωμό χρειάζεται ώστε να καλύψει εντελώς το νουά.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
- Σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει καλά το νουά.
Πουρές
- Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε (κρατάμε κατά μέρος 3/4 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους).
- Τις λιώνουμε αμέσως με το πρες πουρέ ή στον μύλο λαχανικών. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό τους που κρατήσαμε στην άκρη, για να γίνει πιο αφράτος ο πουρές.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρισμα
- Μόλις γίνει το νουά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το νουά σε μια πιατέλα και περνάμε τη σάλτσα από ψιλή σήτα για να πάρουμε το υγρό μέρος της.
- Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τη μισή ποσότητα από τα λαχανικά που έμειναν στη σήτα.
- Προσθέτουμε τον πολτό στη σάλτσα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πυκνοδεμένη η σάλτσα.
- Κόβουμε το νουά σε φέτες και τις μοιράζουμε σε πιάτα.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα και συμπληρώνουμε κάθε μερίδα με πουρέ.
Στιβαρά αρωματικά Syrah, μονοποικιλιακά ή χαρμάνια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου