Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Νουά μόσχου με πουρέ αρωματισμένο με θυμάρι

 


Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τον πουρέ

Διαδικασία

Νουά

  1. Για να φτιάξουμε νουά μόσχου με πουρέ αρωματισμένο με θυμάρι, αρχικά διαλέγουμε την πιο φαρδιά μας κατσαρόλα που να χωράει το νουά ολόκληρο, διαφορετικά το κόβουμε στη μέση.
  2. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  3. Σοτάρουμε το νουά για 8-10 λεπτά, γυρίζοντάς το τακτικά, μέχρι να ροδίσει παντού και ομοιόμορφα.
  4. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μια πιατέλα.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλερι, τις πατάτες και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά.
  6. Βάζουμε ξανά το νουά στην κατσαρόλα πάνω στα λαχανικά.
  7. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ανακατεύοντας τα λαχανικά μερικές φορές.
  8. Περιχύνουμε με όσο από τον ζωμό χρειάζεται ώστε να καλύψει εντελώς το νουά.
  9. Προσθέτουμε τα μυρωδικά.
  10. Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση.
  11. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
  12. Σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει καλά το νουά.

Πουρές

  1. Βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε (κρατάμε κατά μέρος 3/4 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους).
  3. Τις λιώνουμε αμέσως με το πρες πουρέ ή στον μύλο λαχανικών. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό τους που κρατήσαμε στην άκρη, για να γίνει πιο αφράτος ο πουρές.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρισμα

  1. Μόλις γίνει το νουά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  2. Βγάζουμε το νουά σε μια πιατέλα και περνάμε τη σάλτσα από ψιλή σήτα για να πάρουμε το υγρό μέρος της.
  3. Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τη μισή ποσότητα από τα λαχανικά που έμειναν στη σήτα.
  4. Προσθέτουμε τον πολτό στη σάλτσα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πυκνοδεμένη η σάλτσα.
  5. Κόβουμε το νουά σε φέτες και τις μοιράζουμε σε πιάτα.
  6. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και συμπληρώνουμε κάθε μερίδα με πουρέ.

Στιβαρά αρωματικά Syrah, μονοποικιλιακά ή χαρμάνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου