Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Όρνιθα γεμιστή με ξερά φρούτα, κυδώνι και τραχανά

 


Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη γέμιση

Για το άλειμμα

Διαδικασία

Άλειμμα

  1. Για να φτιάξουμε την όρνιθα γεμιστή με ξερά φρούτα, κυδώνι και τραχανά ξεκινάμε με το άλλειμα και ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά.

Γέμιση

  1. Βράζουμε τον τραχανά σε 200 ml νερό για περίπου 5-6 λεπτά, να μισομαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά. Αν έχουν μείνει λίγα υγρά, τα στραγγίζουμε.
  2. Ανακατεύουμε σε μπολ τα ξερά φρούτα, το κυδώνι, το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον τραχανά, αλατοπίπερο και 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
  3. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε αλατοπίπερο, το τζίντζερ και το φασκόμηλο.
  4. Ρίχνουμε στο μείγμα της γέμισης λίγο από το μείγμα με το φασκόμηλο και ανακατεύουμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, βάζουμε μια σχάρα μέσα στο ταψί του φούρνου και ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. νερό.
  6. Γεμίζουμε την κοιλιά της κότας με το μείγμα της γέμισης και κλείνουμε, αν θέλουμε, το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
  7. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα φασκόμηλου και αλείφουμε εξωτερικά με το υπόλοιπο λάδι.
  8. Βάζουμε την όρνιθα στη σχάρα του ταψιού και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  9. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1½ ώρα λεπτά ακόμη, αλείφοντας τακτικά την όρνιθα με το μείγμα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει.
  10. Σερβίρουμε την όρνιθα γεμιστή με ξερά φρούτα, κυδώνι και τραχανά με ένα αφράτο ρύζι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου