Διαδικασία
Για το σιρόπι
- Για τα vegan μελομακάρονα ξεκινάμε με το σιρόπι και σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα ανακατεύουμε ελαφρώς με το σύρμα.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
- Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Για την ζύμη
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το νερό, το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το σιρόπι αγαύης και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
- Τα αδειάζουμε σταδιακά στο μπολ με το υγρό μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. (Προσοχή στο ανακάτεμα, θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερες και απαλές κινήσεις.)
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης περίπου 25-30 γρ. και τα πλάθουμε σε μελομακάρονα.
- Τα τακτοποιούμε στο ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους και πιέζουμε την επιφάνειά τους ελαφρώς με ένα κόσκινο ή μεταλλικό σουρωτήρι με μεγάλες κυψέλες για να δημιουργήσουμε το χαρακτηριστικό σχέδιο.
- Ψήνουμε για 17-20 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να ροδίσουν.
- Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε με μια τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10- 15 δευτερόλεπτα.
- Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε όμορφα σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου