Σάββατο 1 Μαρτίου 2025

Κρεατόπιτα με κάστανα και τραχανά

 


Υλικά

Μερίδες: για ταψί 36 x 24 εκ.

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για την κρεατόπιτα με κάστανα και τραχανά, σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε να κάψει το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τον κιμά.
  2. Αρχίζουμε να τον ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και παράλληλα να «σπάμε» τα μεγάλα κομμάτια μέχρι να γίνει σπυρωτός και να πάρει ωραίο καφετί χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και το πράσο συνεχίζοντας το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά.
  4. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα κάστανα και τον τραχανά.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η γέμιση για 10 λεπτά.
  7. Τέλος, την τραβάμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 36 x 24 εκ.
  9. Στρώνουμε μέσα τέσσερα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα, αφήνοντας τις άκρες τους να κρέμονται προς τα έξω.
  10. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα τρία φύλλα, βουτυρωμένα κι αυτά ένα ένα.
  11. Χαράσσουμε την πίτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και τα φύλλα να γίνουν τραγανά.

Μυστικά

Είναι εύκολη και μπορείτε να την ετοιμάσετε μέρες πριν και να την καταψύξετε. Θα την ψήσετε κατευθείαν από την κατάψυξη, αλλά για περισσότερο χρόνο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 226.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου