Διαδικασία
Ραγού
- Για να φτιάξουμε λαζάνια με μοσχαρίσιο ραγού στον φούρνο, αρχικά σκουπίζουμε καλά τους κύβους μοσχαριού με χαρτί κουζίνας και τους αλατοπιπερώνουμε.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε μεγάλη κατσαρόλα, 60 ml από το ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τους κύβους σε δύο δόσεις, για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία και ομοιόμορφα.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το μπέικον με το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, μέχρι να κολλήσει ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας.
- Προσθέτουμε όλα τα κομμάτια του μοσχαριού και ανακατεύουμε.
- Μετά από 1 λεπτό σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα του πελτέ.
- Προσθέτουμε 300 ml νερό και αφήνουμε να πάρουν όλα μαζί βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το τουλπανάκι με τα κεδροκούκουτσα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τη φλούδα πορτοκαλιού.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1½ ώρα, μέχρι το μοσχάρι να μαλακώσει καλά, αλλά το φαγητό να παραμείνει μελωμένο, ελαφρά ζουμερό.
- Πετάμε το πουγκί με τα κεδροκούκουτσα.
Μπεσαμέλ
- Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και λίγο αλάτι.
- Τα σοτάρουμε για 6-8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει απαλά και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
- Ρίχνουμε το γάλα σε αρκετές δόσεις, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια.
- Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση και να αρχίσει να δένει σε μια πλούσια, πυκνή μπεσαμέλ.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο, το δεντρολίβανο, την παρμεζάνα, τα σοταρισμένα μανιτάρια με το ζουμάκι που θα έχουν αφήσει στο μπολ και το ξύσμα λεμονιού, και ανακατεύουμε καλά.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 36-38 εκ.
- Βάζουμε εκεί μία στρώση λαζάνια, καλύπτοντας εντελώς τον πυθμένα. Αν χρειάζεται, σπάμε κάποια σε μικρότερα κομμάτια για να χωρέσουν ακριβώς.
- Απλώνουμε από πάνω το 1/3 της ποσότητας του ραγού, 1/4 από την μπεσαμέλ και 1/4 από το κεφαλοτύρι.
- Σκεπάζουμε με άλλη μία στρώση λαζάνια.
- Βάζουμε άλλο 1/3 από το ραγού, άλλο 1/4 από την μπεσαμέλ και σκορπίζουμε άλλο ¼ κεφαλοτύρι.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά και σκεπάζουμε με λαζάνια.
- Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, που τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε εντελώς το ταψί και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί και να κρυώσει για 30 λεπτά, και σερβίρουμε τα λαζάνια με μοσχαρίσιο ραγού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου