Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2025

Πιλάφι αρμένικο

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το αρμένικο πιλάφι αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο με λίγο λιωμένο βούτυρο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 50 γρ. από το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε τις σταφίδες (μαύρες και ξανθές), τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και την καρυδόψιχα για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  4. Το στραγγίζουμε και το αδειάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το περιεχόμενο του τηγανιού με τα ξερά φρούτα και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν.
  5. Στρώνουμε στη βουτυρωμένη φόρμα τις 2 πίτες λαβάς, έτσι ώστε να καλύπτουν τον πάτο και τις πλευρές της φόρμας και να προεξέχουν λίγο.
  6. Ρίχνουμε το ρύζι, το στρώνουμε ομοιόμορφα και το καλύπτουμε με την τρίτη πίτα λαβάς. Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν.
  7. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λιωμένο βούτυρο και σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο.
  8. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
  9. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και το ξεφορμάρουμε.
  10. Το τακτοποιούμε σε πιατέλα και το σερβίρουμε ζεστό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου