Η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, αλλά και στοιχείο της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις κοινές δηλώσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει σταθερή συμμετοχή στην Ευρώπη, αλλά δεν διστάζει να ανοίξει τα κλαδιά της προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η επίσκεψη Πούτιν, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έρχεται σε μια σημαντική συγκυρία, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στιγμή κατά την οποία αφήνουμε πίσω μας την αβεβαιότητα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράφηκαν, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την τεχνολογία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
«Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός.
Είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας -συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας- και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.
Τόνισε επίσης τη σημασία του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε μία πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και διεθνή θέματα, για τα οποία υπογράφηκε κοινή διακήρυξη που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.
Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για μία λύση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία και η κρίση στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας, είπε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.
Τσίπρας: Η Ελλάδα γέφυρα φιλίας
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος.
«Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία αποδίδουμε σημασία στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός.
Πούτιν: Μεγάλα περιθώρια συνεργασίας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για «πολύ ουσιαστικές συνομιλίες» επί ενός ευρύτατου φάσματος διμερών και διεθνών θεμάτων, έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στο Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας - Ρωσίας.
Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση.
«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της σχέσης αυτής θα προσφέρει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε.
Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών.
Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευρά σε ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στην Ελλάδα και ειδικά την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, καθώς και του ΟΛΘ.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον τουρισμό, όπου υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας.
Ο Πούτιν για την διεθνή πολιτική της Ρωσίας
Κόβει τη συζήτηση για το καθεστώς στην Κριμαία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος στις δηλώσεις του από την Αθήνα δήλωσε ότι η Μόσχα θεωρεί το θέμα λήξαν.
«Η Ρωσία δεν θα διεξάγει συνομιλίες με κανέναν σχετικά με αυτό το ζήτημα» δήλωσε.
Επίσης, ο Βλ.Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να προβεί σε αντίποινα κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, και προειδοποίησε ότι τόσο η Ρουμανία όσο και η Πολωνία θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο της Ρωσίας.
«Αν μέχρι χθες σε αυτά τα σημεία της Ρουμανίας οι πολίτες δεν γνώριζαν τι σημαίνει να βρίσκονται στο στόχαστρο, σήμερα θα αναγκαστούμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας» σημείωσε.
«Το ίδιο θα συμβεί και με την Πολωνία» πρόσθεσε.
Ωστόσο, επέμεινε ότι η Ρωσία δεν θα είναι η πρώτη που θα κάνει το βήμα, μόνο θα απαντήσει στις κινήσεις της Ουάσινγκτον. «Δεν θα δράσουμε μέχρι να δούμε πυραύλους σε περιοχές κοντά στα σύνορά μας» είπε.
Ρωσοτουρκικές σχέσεις
Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, όπως διακήρυξε η νέα τουρκική κυβέρνηση ότι επιθυμεί, δεδομένης και της κατάρριψης του αεροσκάφους που είχε προηγηθεί, ο ρώσος πρόεδρος απάντησε: «Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό».
Είπε ακόμη ότι «οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια στις κανονικές τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το μαχητικό τουρκικό μπορεί να πυροβολήσει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή».
Πρόσθεσε ότι δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος, αλλά πυροβόλησαν και τον πιλότο. «Αυτό είναι έγκλημα πολέμου» είπε και πρόσθεσε ότι δεν άκουσαν εξηγήσεις από την τουρκική ηγεσία.
Ακούσαμε, είπε ο κ. Πούτιν, για την επιθυμία να αποκαταστήσουν τις σχέσεις, κι εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία.
Kαι πρόσθεσε: «Εμείς κάνουμε το παν, για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις. Ακόμα δεν υπάρχουν» τόνισε.
Μετά το τέλος της κοινής συνέντευξης Τύπου οι κκ Τσίπρας και Πούτιν επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο.
Υπογραφή σειράς συμφωνιών
Λίγο νωρίτερα οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψαν τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων επαφών.
Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν:
Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και
Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
Επίσης υπογράφονται συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.
Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν και μεταξύ φορέων:
Enterprise Greece – Invest in Russia
ΕΛΠΕ – Rosneft
Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας
Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μαζί με τον πρωθυπουργό, όπου ξεναγήθηκε από τη διευθύντριά του Αικατερίνη Δελλαπόρτα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και ειδικότερα για την εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας.
http://www.tovima.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου