Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Μ. ΣΚΟΥΦΑ


                                                                           1)ΔΙΕΘΝΕΙΣ  ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ 2)ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΜΕΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που ανατρέπουν κατακτήσεις.


Ως συμφωνίες που είναι καταδικαστικές για χώρες όπως η Ελλάδα, που συνεπάγονται μεταφορά εξουσίας από τα κράτη στις εταιρίες απειλώντας την κυριαρχία των κρατών, συμφωνίες οι οποίες υπερβαίνουν την εθνική νομοθεσία, χαρακτηρίζουν σε ερώτηση τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα., τρεις διεθνείς εμπορικές  συμφωνίες που αυτό το διάστημα βρίσκονται προ των πυλών. Πρόκειται για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ(TTIP), την Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. (CETA), και την Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών μεταξύ 23 κρατών περιλαμβανομένων των κρατών μελών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ (TIP). Σε ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές χαρακτηρίζουν ως  «απειλή» αυτές τις συμφωνίες οι οποίες προωθούνται σε συνθήκες μυστικότητας από πολυεθνικές και λόμπυ και  αποτελούν την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιριών ενάντια στις ανάγκες των κοινωνιών και την προστασία της φύσης. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι συμφωνίες αυτές θα επηρεάσουν κάθε πτυχή της ζωής μας, ανατρέποντας κατακτήσεις δεκαετιών σε τομείς όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, το δίκαιο για την προστασία του περιβάλλοντος, η δημόσια υγεία, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η πνευματική ιδιοκτησία και  η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι βουλευτές ζητούν να παρέμβει η Κυβέρνηση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων και επισημαίνουν την ανάγκη να γίνει  συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των παραπάνω συμφωνιών στη ζωή τους αλλά και να λάβει το κάθε πολιτικό κόμμα ξεκάθαρη θέση απέναντι στις συμφωνίες αυτές.

Πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα και εθνική τουριστική πολιτική

Ερώτηση με την οποία ζητούν ενημέρωση για την αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων για την προσβασιμότητα ΑμεΑ στη θάλασσα από τις περιφέρειες της χώρας, τον συντονισμό  των εμπλεκόμενων φορέων και την πορεία για τη δημιουργία υποδομών μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ με κονδύλια που  έχουν εγκριθεί, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η Βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Σύμφωνα με  στοιχεία της Eurostat κατά το έτος 2006 τα εν δυνάμει έσοδα από τουριστικό προϊόν για ΑμεΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυμαίνονταν μεταξύ 83 δισεκατομμυρίων έως 166 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα είναι ζήτημα που αφορά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί συνταγματικό δικαίωμάτους» τονίζουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές στην ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας, Παιδείας και Υποδομών.

 Τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων.

                 Η ΕΡΩΤΗΣΗ
«Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες TTIP, CETA και TISA»
Οι παραπάνω συμφωνίες ευνοούν χώρες και επιχειρήσεις με μαζική βιομηχανική παραγωγή και είναι καταδικαστικές για χώρες με μικρή παραγωγή όπως η Ελλάδα της οποίας απειλείται άμεσα η εγχώρια αγροτική παραγωγή και τα προϊόντα ονομαστικής προέλευσης (ΠΟΠ). Οι συμφωνίες συνεπάγονται μεταφορά εξουσίας από τα κράτη στις εταιρίες απειλώντας την κυριαρχία των κρατών αλλά και τη δημοκρατία αφού οι πολίτες και οι κυβερνήσεις τους δεν θα μπορούν να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα. Επίσης, απορυθμίζονται οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές παραγωγής και ελέγχου για τα αγροτικά προϊόντα (γενετικά τροποποιημένα, επεξεργασμένα με επικίνδυνες χημικές μεθόδους κλπ.) γεγονός που δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Εκτός από τα παραπάνω, δημιουργείται παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του οποίου οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να μηνύουν τα κράτη για πρόκληση ζημιών και να ζητούν αποζημιώσεις, αν θεωρούν ότι παρεμποδίζεται η ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων τους. Εκτός από τα παραπάνω, δημιουργείται παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του οποίου οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να μηνύουν τα κράτη για πρόκληση ζημιών και να ζητούν αποζημιώσεις, αν θεωρούν ότι παρεμποδίζεται η ο ελεύθερος ανταγωνισμός και η ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημιουργείται μηχανισμός διαμεσολάβησης μεταξύ μεγαλοεπενδυτών και κρατών ο οποίος υπερβαίνει την εθνική νομοθεσία.Οι συμφωνίες απειλούν επίσης το περιβάλλον καθώς ανοίγουν το δρόμο για την εισαγωγή Γεννητικά Τροποποιημένων Οργανισμών αλλά και την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για μεταφορές πολύ μεγάλων αποστάσεων. Οι εργασιακές σχέσεις απορυθμίζονται ακολουθώντας τα πρότυπα των ΗΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι με την εφαρμογή των συμφωνιών θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια απώλεια τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.Είναι σαφές ότι οι συμφωνίες αυτές είναι αντίθετες στις οικολογικές και δημοκρατικές αρχές που είναι η τοπικότητα, η διατροφική αυτάρκεια, η μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων, οι ισόρροπες οικονομίες και ο δημοκρατικός έλεγχος των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων. Με σύμμαχο την άγνοια μεγάλης μερίδας των πολιτών, προωθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά και τα συμφέροντα της χώρας μας.
Πρόσφατα η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα μέρος του κειμένου της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίαςΔιατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ,  με το οποίο επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. Αντίστοιχες αποκαλύψεις έχουν γίνει με κείμενα που διέρρευσε το Wikileaks για τη Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών μεταξύ 23 κρατών περιλαμβανομένων των κρατών μελών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
 Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει την αντίθεσή της στις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες TTIP, CETA και TISA αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, τη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων και την έναρξη ενός νέου ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου που θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας και της δημοκρατίας;
2. Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να προκαλέσει συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των παραπάνω συμφωνιών στη ζωή τους αλλά και να λάβει το κάθε πολιτικό κόμμα ξεκάθαρη θέση απέναντι στις συμφωνίες αυτές;

 Η ΕΡΩΤΗΣΗ
«Πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσακαι εθνική τουριστική πολιτική»
Η μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη seatrac για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στο υδάτινο περιβάλλον, βασιζόμενη στην τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και η οποία έχει κατοχυρωμέναδιπλώματα ευρεσιτεχνίας σε Ελλάδα και διεθνώς, αποτελεί την μοναδική τέτοιου είδους υποδομή σε παγκόσμια κλίμακα και συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας δεδομένης και της απουσίας αντίστοιχων υποδομών στις χώρες του εξωτερικού.

Η καινοτομία του προϊόντος seatrac, το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας του περιφερειακού Πανεπιστημίου Πατρών, η εξέλιξη του ερευνητικού προϊόντος σε εμπορικό προϊόν, η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου από τα δικαιώματα χρήσης των ευρεσιτεχνιών,η υγιής επιχειρηματικότητα με άμεση κοινωνική ανταποδοτικότητα νέων Ελλήνων  επιστημόνων που συνεπάγεται και την  παραμονή τους στον ελλαδικό χώρο, συναποτελούν ένα πρότυπο μίγμα δράσεων και αποτελεσμάτων που μπορεί να συνεισφέρει στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ταυτόχρονα από απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού στα πλαίσια προηγούμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου προκύπτειότιέχουνήδη σταλεί σε όλες τις Ειδικές ΥπηρεσίεςΔιαχείρισης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στη δημιουργίατουριστικού προσβάσιμουπροορισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας με πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται προτάσεις 8.000.000€ αθροιστικά για υποστηρικτικές δράσεις σχετικά με την ενημέρωση και προβολή τουριστικά προσβάσιμων προορισμών.

Επειδή το Άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος ορίζει ότι «τα άτομα με αναπηρίαέχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία τους, τηνπροεπαγγελματική τους εκπαίδευση, την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και τηνένταξή τους στην ευρύτερη κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας»

Επειδήο ελληνικός τουρισμός καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αποδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητες, εφόσον αξιοποιούνται όλα τα συγκριτικάπλεονεκτήματα της χώρας

Επειδή ήδηπροβλέπεται σημαντικότατο κονδύλι για υποστηρικτικές δράσεις προβολής και ενημέρωσης για την προσβασιμότητα


Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1.      Ποιες και πόσες από τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της χώρας έχουν ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες προτάσεις που τους έχουν αποσταλεί από την ΕΥΣΕΥΤ;
2.      Πόσες και ποιες εκ των δεκατριών Περιφερειών της χώρας έχουν αξιοποιήσει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προσβασιμότητα ΑμεΑ στη θάλασσα;
3.      Με ποιο τρόπο σχεδιάζεται ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο να εξασφαλίζεται ισότιμα σε όλη την Επικράτειαη προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη θάλασσα;
4.      Πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω το σχετικό ερευνητικό έργο των Ελληνικών Πανεπιστημίων;
5.      Έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού η τοποθέτηση των απαιτούμενων υποδομών για την πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα και έχουν εκτιμηθεί τα δυνητικά έσοδα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από την δημιουργία και προβολή των υποδομών αυτών;
6.      Πώς θα διασφαλισθεί ότι θα υλοποιηθούν οι απαιτούμενες υποδομές ανά την επικράτεια και δεν θα υλοποιηθούν μόνο οι υποστηρικτές ενέργειεςσχετικά με την ενημέρωση και προβολή του τουριστικά προσβάσιμου προορισμού;Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου