Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Πότε και πώς έρχονται τα «δώρα» της ΕΚΤ...Μηδενικά επιτόκια δανεισμού και κεφαλαιακή ενίσχυση που μπορεί να φτάσει 5,5 δισ. ευρώ, μαζί την απομάκρυνση του κινδύνου μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία με την σειρά της θα ξύπναγε τον εφιάλτη του κουρέματος τον καταθέσεων, είναι τα δώρα της ΕΚΤ που θα αρχίσουν να έρχονται από την επόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου στην συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα συζητηθεί η επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, για να γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις για τον απευθείας δανεισμό των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, με τα ισχύοντα μηδενικά ευρωπαϊκά επιτόκια. 

Ως γνωστό η ΕΚΤ κάνει δεκτά ως εγγυήσεις για δανεισμό εμπορικών τραπεζών, ομόλογα με διαβάθμιση κατ’ ελάχιστον ΒΒ+.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν διαβάθμιση Β- και άρα από το 2011, με τότε απόφαση της ΕΚΤ, γίνονταν δεκτά κατ’ εξαίρεση ως εγγυήσεις για το δανεισμό των τραπεζών. 

Η παρέκκλιση από το κανόνα έχει αρθεί από τις 5 Φεβρουαρίου του 2015, αναγκάζοντας τις ελληνικές τράπεζες στο δανεισμό από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας, το γνωστό ELA, με επιτόκια κοντά στο 1,5% με βασική αιτία την αποτυχία του μνημονίου ΙΙ, που έληγε στο τέλος του μήνα. 

Με το κλείσιμο όμως της πρώτης αξιολόγησης, το μέτρο επανέρχεται στηρίζοντας τον δανεισμό των εμπορικών τραπεζών. 

Ποσοτική χαλάρωση 
Το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή της εξαγοράς με βάση συγκεκριμένες ποσοστώσεις ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ, είναι ένα μέτρο από το οποίο επωφελούνται σήμερα όλες οι υπόλοιπες χώρες του Ευρώ, εκτός της Ελλάδας.

Ο λόγος είναι και πάλι ότι η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2015, που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου, η Ελλάδα βρισκόταν εκτός προγράμματος και άρα δεν εντάχθηκε στο μέτρο. 

Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, με στόχο μέχρι και το τέλος του χρόνου η ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών να αυξηθεί κατά περίπου 3,5 – 4 δισ. ευρώ. 

Το σχετικά μικρό αυτό ποσό οφείλεται στην μικρή ρευστότητα των ελληνικών ομολόγων, αλλά και την γενικότερη ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών. Εκτός από τα κεφάλαια, το θετικό της κίνησης θα είναι ότι θα δοθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο ίδιο καράβι με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης. 

Αγορά ομολόγων του EFSF

Το τρίτο δώρο της ΕΚΤ έχει γίνει από τις 15 Απριλίου, με την απόφαση για την ένταξη στην λίστα των ομολόγων που μπορεί να αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ και του 50% των -υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης - ομολόγων του EFSF, ύψους 37 δισ. ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι εμπορικές τράπεζες. 

Η αγορά των ομολόγων αυτών ξεκίνησε από προχθές, με εξαγορά τίτλων αυτής της κατηγορίας αξίας 2,5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, ενώ συνολικά αναμένεται να εξαγοραστούν ομόλογα συνολικής αξίας 18,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών, το συνολικό όφελος από τις συναλλαγές, καθώς και την αποτίμηση των ομολόγων που δεν θα αγοραστούν από την ΕΚΤ στις νέες τιμές, θα κυμανθεί για το σύνολο των εγχώριων τραπεζών μεταξύ 650 και 900 εκατ. ευρώ, αφού η ΕΚΤ αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα με τιμή 101, εξασφαλίζοντας πρόσθετη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου