Ελάχιστες πράξεις και
εκτιμήσεις για χαμηλότερη ποιότητα του ελληνικού σκληρού σιταριού είναι
τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στην αγορά,
σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Εν τω
μεταξύ, η έλλειψη ρευστού τόσο από την πλευρά των παραγωγών όσο και από
την πλευρά των εμπόρων, οι οποίοι έρχονται από μια χρονιά με αρκετή
χασούρα, περιορίζει στο ελάχιστο την κινητικότητα και τις
αγοραπωλησίες. Και μπορεί φέτος να μιλάμε για περισσότερα στρέμματα
σκληρού σίτου, ωστόσο το παιχνίδι τελικά θα καθορίσει η
ποιότητα.
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως έχουν ήδη δείξει τα πρώτα σημάδια τους, με τους παραγωγούς να αναμένουν χαμηλότερης απόδοσης προϊόν. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ζημιές σε 80.000 στρέμματα περίπου στη Θεσσαλία, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια 25.000 τόνων παραγωγής. Βέβαια, όσο λιγότερο ελληνικό σιτάρι πέσει στην αγορά, τόσο θα πιέσει εμπόρους και μύλους που ελλείψει πρώτης ύλης, θα αναγκαστούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω, κοντά στα 26 λεπτά το κιλό, το καλής ποιότητας σκληρό σιτάρι.
Την ίδια ώρα, στην ευρωπαϊκή αγορά του σκληρού σιταριού η έλλειψη ρευστότητας φέτος έχει οδηγήσει σε μονοπωλιακές καταστάσεις, με αποτέλεσμα οι πρώτες εκτιμήσεις για τις τιμές να μην είναι οι αναμενόμενες. Τα χρηματιστήρια δημητριακών στη Μπολόνια της Ιταλίας παραμένουν στα υψηλά επίπεδα των 275-280 ευρώ ο τόνος για παράδοση στο λιμάνι, ωστόσο οι πράξεις που πραγματοποιούνται είναι ελάχιστες και αφορούν μικρές ποσότητες. Έτσι το κλίμα παραμένει υποτονικό, τη στιγμή που πέρυσι την ίδια εποχή είχαν ξεκινήσει ήδη να κλείνονται οι συμφωνίες.
Η έλλειψη ρευστότητας όμως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αφού ο ευρωπαϊκός νότος που συνήθως δραστηριοποιείται στο εμπόριο του σκληρού σιταριού είναι μουδιασμένος, με αποτέλεσμα οι λίγοι έμποροι που διαθέτουν τη σχετική άνεση να είναι έτοιμοι να φέρουν το παιχνίδι των τιμών στα μέτρα τους. Έτσι, ενώ οι τιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τουλάχιστον από τα 24 λεπτά το κιλό για τον Έλληνα παραγωγό, ώστε να φτάνουν τελικά στην Ιταλία στα 28 λεπτά το κιλό, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσφορές από Ιταλούς εμπόρους που δεν ξεπερνούν τα 20-21 λεπτά το κιλό μετρητοίς. Την ίδια στιγμή η γαλλική επενδυτική Agritel, προσδιορίζει την τιμή του σκληρού σιταριού στα 260 ευρώ ο τόνος, αν και εντοπίζει τη στασιμότητα που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά και την αποδίδει στο γεγονός ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή από τις νότιες περιοχές της Ισπανίας, όπως η Ανδαλουσία.
Λιγότερο ποιοτικό σιτάρι από τον Καναδά φέτος
Υποστηρικτικά για την αγορά είναι τα νέα που προέρχονται από τον Καναδά, όπου παράγεται το ποιοτικότερο σκληρό σιτάρι παγκοσμίως, το οποίο χρησιμοποιείται και από τους ευρωπαϊκούς μύλους ως βελτιωτικό της ποιότητας. Σε πρόσφατη έκθεση του το Καναδικό Συμβούλιο Σιτηρών προειδοποίησε ότι «οι καθυστερήσεις ειδικά στον Καναδά, αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί», δεδομένου ότι η εαρινή σπορά σκληρού σιταριού οδεύει προς την ολοκλήρωση της στη βόρεια Αμερική.
Η καθυστέρηση στη σπορά προέκυψε εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αφού η παρατεταμένη ξηρασία στο πρώτο δίμηνο της άνοιξης, ακολουθήθηκε από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που πλημμύρησαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Καναδικού Συμβουλίου και αναλυτής της αγοράς, Μπρους Μπαρνέτ. Ήδη εκτιμάται πως περίπου 1-2 εκατ. στρέμματα έχουν χαθεί από την καλλιέργεια του σκληρού σιταριού, καθώς οι παραγωγοί έχουν ξεφύγει από τα χρονικά περιθώρια της σποράς. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η καλλιέργεια σκληρού σιταριού αναμένεται να καλύψει φέτος περίπου 20 εκατ. στρέμματα στον Καναδά, αυξημένα κατά 27% σε σύγκριση με πέρυσι που οι πλημμύρες προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές.
IGC: Σοβαρή μείωση αποθεμάτων
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών αναμένεται να υποχωρήσουν τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού στο τέλος της εμπορικής περιόδου 2012-2013, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου των Δημητριακών της IGC. Η μείωση της παραγωγής εντοπίζεται κυρίως στην Ευρώπη, το Μαρόκο και τη Ρωσία, περιοχές με σημαντική παραγωγή και παρουσία στο διεθνές εμπόριο.
Στο σιτάρι προβλέπεται μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 24 εκατ. τόνους περίπου αφού εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 671 εκατ. τόνους από 695 εκατ. τόνους πέρυσι. Η παγκόσμια κατανάλωση υπολογίζεται στους 681 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 7 εκατ. τόνους σε σχέση με πέρυσι, δημιουργώντας όμως έλλειμμα 10 εκατ. τόνων.
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, αναμένεται μείωση σε Ευρώπη και Αργεντινή, ενώ αντιθέτως αναμένεται αύξηση των εξαγωγών των Η.Π.Α., με τη συνολική ποσότητα να εκτιμάται στους 136 εκατ. τόνους. Τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 191 εκατ. τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για αύξηση τους στα 206 εκατ. τόνους.
COCERAL: Λιγότερο σιτάρι παγκοσμίως
Σημαντική μείωση στην παραγωγή σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της μεγαλύτερης παραγωγού παγκοσμίως, αναμένεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Δημητριακών (COCERAL).
Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή σκληρού σιταριού εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 7,8 εκατ. τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για παραγωγή 8,5 εκατ. τόνων, αλλά και από την περσινή χρονιά που έφτασε τους 7,9 εκατ. τόνους. Μάλιστα η παραγωγή αυτή θα επιτευχθεί από την σπορά 27,5 εκατ. στρεμμάτων σε όλη την Ευρώπη, τη στιγμή που πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί 26,1 εκατ. στρέμματα. Η ελληνική καλλιέργεια καλύπτει 5, 5 εκατ. στρέμματα, όπως και πέρυσι, και η συνολική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 825.000 τόνους.
ποιότητα.
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως έχουν ήδη δείξει τα πρώτα σημάδια τους, με τους παραγωγούς να αναμένουν χαμηλότερης απόδοσης προϊόν. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ζημιές σε 80.000 στρέμματα περίπου στη Θεσσαλία, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια 25.000 τόνων παραγωγής. Βέβαια, όσο λιγότερο ελληνικό σιτάρι πέσει στην αγορά, τόσο θα πιέσει εμπόρους και μύλους που ελλείψει πρώτης ύλης, θα αναγκαστούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω, κοντά στα 26 λεπτά το κιλό, το καλής ποιότητας σκληρό σιτάρι.
Την ίδια ώρα, στην ευρωπαϊκή αγορά του σκληρού σιταριού η έλλειψη ρευστότητας φέτος έχει οδηγήσει σε μονοπωλιακές καταστάσεις, με αποτέλεσμα οι πρώτες εκτιμήσεις για τις τιμές να μην είναι οι αναμενόμενες. Τα χρηματιστήρια δημητριακών στη Μπολόνια της Ιταλίας παραμένουν στα υψηλά επίπεδα των 275-280 ευρώ ο τόνος για παράδοση στο λιμάνι, ωστόσο οι πράξεις που πραγματοποιούνται είναι ελάχιστες και αφορούν μικρές ποσότητες. Έτσι το κλίμα παραμένει υποτονικό, τη στιγμή που πέρυσι την ίδια εποχή είχαν ξεκινήσει ήδη να κλείνονται οι συμφωνίες.
Η έλλειψη ρευστότητας όμως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αφού ο ευρωπαϊκός νότος που συνήθως δραστηριοποιείται στο εμπόριο του σκληρού σιταριού είναι μουδιασμένος, με αποτέλεσμα οι λίγοι έμποροι που διαθέτουν τη σχετική άνεση να είναι έτοιμοι να φέρουν το παιχνίδι των τιμών στα μέτρα τους. Έτσι, ενώ οι τιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τουλάχιστον από τα 24 λεπτά το κιλό για τον Έλληνα παραγωγό, ώστε να φτάνουν τελικά στην Ιταλία στα 28 λεπτά το κιλό, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσφορές από Ιταλούς εμπόρους που δεν ξεπερνούν τα 20-21 λεπτά το κιλό μετρητοίς. Την ίδια στιγμή η γαλλική επενδυτική Agritel, προσδιορίζει την τιμή του σκληρού σιταριού στα 260 ευρώ ο τόνος, αν και εντοπίζει τη στασιμότητα που επικρατεί στην ευρωπαϊκή αγορά και την αποδίδει στο γεγονός ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή από τις νότιες περιοχές της Ισπανίας, όπως η Ανδαλουσία.
Λιγότερο ποιοτικό σιτάρι από τον Καναδά φέτος
Υποστηρικτικά για την αγορά είναι τα νέα που προέρχονται από τον Καναδά, όπου παράγεται το ποιοτικότερο σκληρό σιτάρι παγκοσμίως, το οποίο χρησιμοποιείται και από τους ευρωπαϊκούς μύλους ως βελτιωτικό της ποιότητας. Σε πρόσφατη έκθεση του το Καναδικό Συμβούλιο Σιτηρών προειδοποίησε ότι «οι καθυστερήσεις ειδικά στον Καναδά, αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί», δεδομένου ότι η εαρινή σπορά σκληρού σιταριού οδεύει προς την ολοκλήρωση της στη βόρεια Αμερική.
Η καθυστέρηση στη σπορά προέκυψε εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αφού η παρατεταμένη ξηρασία στο πρώτο δίμηνο της άνοιξης, ακολουθήθηκε από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που πλημμύρησαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Καναδικού Συμβουλίου και αναλυτής της αγοράς, Μπρους Μπαρνέτ. Ήδη εκτιμάται πως περίπου 1-2 εκατ. στρέμματα έχουν χαθεί από την καλλιέργεια του σκληρού σιταριού, καθώς οι παραγωγοί έχουν ξεφύγει από τα χρονικά περιθώρια της σποράς. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η καλλιέργεια σκληρού σιταριού αναμένεται να καλύψει φέτος περίπου 20 εκατ. στρέμματα στον Καναδά, αυξημένα κατά 27% σε σύγκριση με πέρυσι που οι πλημμύρες προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές.
IGC: Σοβαρή μείωση αποθεμάτων
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών αναμένεται να υποχωρήσουν τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού στο τέλος της εμπορικής περιόδου 2012-2013, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου των Δημητριακών της IGC. Η μείωση της παραγωγής εντοπίζεται κυρίως στην Ευρώπη, το Μαρόκο και τη Ρωσία, περιοχές με σημαντική παραγωγή και παρουσία στο διεθνές εμπόριο.
Στο σιτάρι προβλέπεται μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 24 εκατ. τόνους περίπου αφού εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 671 εκατ. τόνους από 695 εκατ. τόνους πέρυσι. Η παγκόσμια κατανάλωση υπολογίζεται στους 681 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 7 εκατ. τόνους σε σχέση με πέρυσι, δημιουργώντας όμως έλλειμμα 10 εκατ. τόνων.
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, αναμένεται μείωση σε Ευρώπη και Αργεντινή, ενώ αντιθέτως αναμένεται αύξηση των εξαγωγών των Η.Π.Α., με τη συνολική ποσότητα να εκτιμάται στους 136 εκατ. τόνους. Τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 191 εκατ. τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για αύξηση τους στα 206 εκατ. τόνους.
COCERAL: Λιγότερο σιτάρι παγκοσμίως
Σημαντική μείωση στην παραγωγή σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της μεγαλύτερης παραγωγού παγκοσμίως, αναμένεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Δημητριακών (COCERAL).
Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή σκληρού σιταριού εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 7,8 εκατ. τόνους, σημαντικά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για παραγωγή 8,5 εκατ. τόνων, αλλά και από την περσινή χρονιά που έφτασε τους 7,9 εκατ. τόνους. Μάλιστα η παραγωγή αυτή θα επιτευχθεί από την σπορά 27,5 εκατ. στρεμμάτων σε όλη την Ευρώπη, τη στιγμή που πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί 26,1 εκατ. στρέμματα. Η ελληνική καλλιέργεια καλύπτει 5, 5 εκατ. στρέμματα, όπως και πέρυσι, και η συνολική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 825.000 τόνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου