Σε ένα μεγάλο οικολογικό πάρτι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι
Θεσσαλονικείς από σήμερα και για τις επόμενες πέντε μέρες, με την
ευκαιρία του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο θεσμός του «Greenparty», με σύνθημα «Ζω οικολογικά, καθημερινά», έχει ως στόχο να μεταφέρει το μήνυμα ότι η φροντίδα για το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής είναι έννοιες ταυτόσημες. «Στόχος είναι η δημιουργία ευρύτερης οικολογικής κοινωνικής συνείδησης με διάρκεια και αποτελέσματα ορατά στο άμεσο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, υπογραμμίζοντας ότι «με τον τρόπο αυτό γίνεται η αρχή σε μια γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης του πράσινου προφίλ της Θεσσαλονίκης, όπου όλοι μας συμμετέχουμε και φροντίζουμε τον περιβαλλοντικό μικρόκοσμό μας».
«Πράσινη» εβδομάδα
Το «Greenparty» του δήμου Θεσσαλονίκης ξεκινά σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και θα διαρκέσει μέχρι και την προσεχή Κυριακή 10 Ιουνίου. Το σύνολο των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται θα φιλοξενηθούν στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η έναρξη του οικολογικού πάρτι θα γίνει με την προβολή ταινιών περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που τιτλοφορείται «Σινεμά στο γρασίδι του πάρκου», θα γίνουν δύο προβολές, στις 9.00 και στις 11.00 το βράδυ.
Αύριο και μεθαύριο οι μαθητές σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αναζητώντας τον ελεύθερο χώρο», από τις 10.00 το πρωί έως και τη 1.00 μετά το μεσημέρι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα οργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου - Κορδελιού. Τις ίδιες ημέρες από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ τα παιδιά θα διασκεδάσουν συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά παιχνίδια, όπως είναι ενδεικτικά το κυνήγι του θησαυρού, από την ομάδα του «Greenparty» και την «Τυτώ».
Πρωτότυπα οικολογικά εργαστήρια
Το Σάββατο 9 Ιουνίου έχει χριστεί από τους διοργανωτές ως «Ημέρα Ενέργειας». Από τις 10.00 το πρωί μέχρι και τις 2.00 μετά το μεσημέρι θα λειτουργήσουν εργαστήρια για τη δημιουργία διάφορων κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά ακόμη και για την παρασκευή οικολογικών καθαριστικών ή την οργάνωση ενός «οικολογικού φαρμακείου» για το σπίτι με βότανα. Την ίδια ημέρα από τις 5.00 το απόγευμα μέχρι τις 10.00 το βράδυ θα παρουσιαστεί αφιέρωμα για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, καθώς και θεατρική παράσταση με θέμα την οικολογία από ειδική ομάδα επιστημόνων και καλλιτεχνών.
Θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί και την Κυριακή 10 Ιουνίου, που είναι και η τελευταία μέρα της διοργάνωσης. Από το πρωί στο Πεδίον του Άρεως θα λειτουργούν οικολογικά εργαστήρια για παιδιά, ενώ στις 8.00 το βράδυ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την απονομή βραβείων στους νικητές των διαγωνισμών «Greenparty» και «Greenparty Junior.
Οι μαθητές στον δήμαρχο
Την Πέμπτη 7 Ιουνίου μαθητές σχολείων της πόλης θα επισκεφθούν στο γραφείο του τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, για να του παραδώσουν μια επιστολή με τις απόψεις τους για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων στην πόλη.
Κατά το τριήμερο από τις 8 έως και τις 10 Ιουνίου προγραμματίζεται η παρουσίαση εκθέσεων με αγροτικά παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, πρόκειται να οργανωθούν για τα παιδιά πρωτότυπα οικολογικά εργαστήρια, όπως αυτά για την παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτιού ή για την παρασκευή σαπουνιού. Στο Πεδίον του Άρεως θα λειτουργεί το ίδιο διάστημα και έκθεση φωτογραφίας, στην οποία θα παρουσιαστούν συμμετοχές από το διαγωνιστικό κομμάτι του «Greenparty» τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά.
Διαγωνισμός: Έχω μία... ιδέα!
Η δημιουργία από κάθε νοικοκυρά του δικού της κάδου κομποστοποίησης με μηδαμινό κόστος, ο οποίος θα χρησιμοποιείται, για να ανακυκλώνονται τα οργανικά απορρίμματα που παράγονται από μία οικογένεια, η ένταξη των φυσικών μνημείων στην καθημερινή ζωή της πόλης αλλά και η κατασκευή οικολογικών στάσεων για τα αστικά λεωφορεία είναι μόνον ορισμένες από τις πράσινες ιδέες που κατατέθηκαν από οικολογικά ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Οι πρωτότυπες αυτές προτάσεις διατυπώθηκαν στο πλαίσιο διαγωνισμού, τον οποίο οργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός εντάσσεται στον οικολογικό θεσμό του «Greenparty» και στόχος του είναι να συγκεντρωθούν πρωτότυπες όσο και υλοποιήσιμες προτάσεις, οι οποίες θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για την πόλη.
Η δημιουργία από κάθε νοικοκυρά του δικού της κάδου κομποστοποίησης με μηδαμινό κόστος, ο οποίος θα χρησιμοποιείται, για να ανακυκλώνονται τα οργανικά απορρίμματα που παράγονται από μία οικογένεια, η ένταξη των φυσικών μνημείων στην καθημερινή ζωή της πόλης αλλά και η κατασκευή οικολογικών στάσεων για τα αστικά λεωφορεία είναι μόνον ορισμένες από τις πράσινες ιδέες που κατατέθηκαν από οικολογικά ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Οι πρωτότυπες αυτές προτάσεις διατυπώθηκαν στο πλαίσιο διαγωνισμού, τον οποίο οργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός εντάσσεται στον οικολογικό θεσμό του «Greenparty» και στόχος του είναι να συγκεντρωθούν πρωτότυπες όσο και υλοποιήσιμες προτάσεις, οι οποίες θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για την πόλη.
Οικολογικές στάσεις
Την αντικατάσταση των συμβατικών στάσεων του ΟΑΣΘ με νέες οικολογικές προτείνει η Μαρία-Ανδρομέδα Σκαφιδάκη. Το βασικότερο στοιχείο του σχεδιασμού της στάσης αυτής, όπως εξηγεί η ίδια, είναι το στέγαστρό της. «Πρόκειται για ένα βιτρό που αποτελείται από κομμάτια γυαλιού σε πράσινες και γαλάζιες αποχρώσεις. Έτσι οι αντανακλάσεις που δημιουργούνται συμβάλλουν στην ηρεμία των γεμάτων ένταση και στρες χρηστών της στάσης, καθώς τα χρώματα αυτά είναι τα χρώματα της ηρεμίας και της γαλήνης», υπογραμμίζει.
Όπως επισημαίνει, το βιτρό είναι διπλό, για να δημιουργείται θερμομόνωση, ενώ προβλέπεται και η τοποθέτηση αναρριχώμενου φυτού, ώστε να προσφέρονται δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. «Οι πλαϊνές σχάρες εξαερισμού του στεγάστρου αφήνουν τον αέρα να περνά και να δημιουργείται ρεύμα, ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία που εγκλωβίζεται μεταξύ των δύο βιτρό από τις ακτίνες του ήλιου που διαπερνούν το γυαλί», τονίζει η κ. Σκαφιδάκη.
Παράλληλα η στάση προβλέπεται ότι θα διαθέτει ηλεκτρονικό πίνακα για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα δρομολόγια και τα πολιτιστικά γεγονότα της πόλης αλλά και ηλιακό φορτιστή για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.
Ανάδειξη φυσικών μνημείων
Την ανάδειξη των φυσικών μνημείων και την ένταξή τους στην καθημερινή ζωή των Θεσσαλονικέων προτείνουν οι μαθητές του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού. Μεταξύ των φυσικών μνημείων που χρήζουν ανάδειξης ξεχωρίζουν τους αιωνόβιους πλατάνους, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, αποτελούν μάρτυρες σημαντικών γεγονότων της πόλης. «Προτείνουμε να αναδειχθεί η ύπαρξη και η ιστορία αυτών των δέντρων με προτεραιότητα σε όσα βρίσκονται κοντά σε σημαντικά μνημεία, όπως ο πλάτανος απέναντι από το Λευκό Πύργο ή ο πλάτανος δίπλα στην είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο του Γαλεριανού ανακτόρου», επισημαίνουν τα παιδιά.
Τη συνδρομή του δήμου Θεσσαλονίκης ζητούν και οι μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Τριανδρίας, ώστε να πρασινίσει η αυλή τους. «Στην αυλή μας υπάρχει ένα ανοιχτό θέατρο και ο χώρος πρασίνου πίσω από αυτό θεωρούμε ότι θα ήταν ιδανικός, για να τον φυτέψουμε με αρωματικά φυτά και κάποια δενδράκια, ώστε μεγαλώνοντας να δημιουργήσουν σκιά. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει μία πράσινη, φιλική πόλη κι εμείς επιθυμούμε να μετατρέψουμε τον κήπο του σχολείου μας, αν και είναι μικρός, σε έναν πράσινο πνεύμονα οξυγόνου, χαράς και ευεξίας», τονίζεται στην πρόταση που κατατέθηκε από το 1ο δημοτικό σχολείο Τριανδρίας.
Τις δικές τους πρωτότυπες ιδέες κατέθεσαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού και αρκετοί μεμονωμένοι πολίτες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η πρόταση της Χριστίνας Δεληβοπούλου, η οποία αφορά την τοποθέτηση πρασίνου στην πεζογέφυρα της Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη φωταγώγηση της πόλης με ηλιακούς λαμπτήρες, αλλά ακόμη και τη φύτευση στα μεγάλα πάρκα οπωροφόρων δέντρων, οι καρποί των οποίων θα συλλέγονται από το δήμο για τη σίτιση άπορων.
Χειροποίητοι κάδοι κομποστοποίησης
Έξυπνους τρόπους για την κατασκευή μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με μηδαμινό κόστος κάδων κομποστοποίησης για την ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων συστήνει ο Ηλίας Λαλάγκας. Οι κάδοι που προτείνει είναι φτιαγμένοι από φελιζόλ και το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν στα μπαλκόνια, ενώ οι περισσότεροι συμβατικοί πρέπει να βρίσκονται σε κήπους.
«Το μόνο που χρειαζόμαστε, για να φτιάξουμε έναν κάδο κομποστοποίησης, είναι δύο κάδοι φελιζόλ, οι οποίοι παρέχουν καλή μόνωση και είναι ανθεκτικοί για τη συγκεκριμένη εργασία. Στον πάτο τοποθετούμε χώμα και εφημερίδες και χρησιμοποιούμε τους ειδικούς γεωσκώληκες, που κάνουν όλη τη διαδικασία της κομποστοποίησης», εξηγεί ο κ. Λαλάγκας.
Μία τετραμελής οικογένεια, όπως σημειώνει, έχοντας έναν σωστά στημένο κάδο ανακύκλωσης οργανικών, μπορεί να ελαττώσει τα απορρίμματά της κατά περίπου μισό τόνο ετησίως. «Έρευνες έχουν δείξει πως το 50% των απορριμμάτων που παράγονται σε κάθε νοικοκυριό είναι οργανικά. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν τα απορρίμματα αυτά να τα ανακυκλώνουμε, αντί να τα πετούμε στα σκουπίδια και στις χωματερές», υπογραμμίζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου