Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΗΜΑΘΙΑ - ΠΕΛΛΑ Αγρότες σε απόγνωση...

Πηγή: ΑΜΠΕ

Εξευτελιστικές χαρακτηρίζουν τις τιμές με τις οποίες πωλούν στις βιομηχανίες το συμπύρηνο ροδάκινο οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας, καθώς βρίσκονται κοντά στο κόστος παραγωγής.

 

Η τιμή του ροδάκινου οριστικοποιήθηκε στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ οι παραγωγοί διεκδικούσαν 30 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί και οι αγρότες επιβαρύνονται και με τα έξοδα μεταφοράς. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών κονσερβοποίησης και χυμοποίησης υποστηρίζουν ότι ο κλάδος τους αντιμετωπίζει επίσης ιδιαίτερες δυσκολίες, λόγω αδυναμίας άντλησης ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Για φέτος πάντως αναμένεται διατήρηση των εξαγωγών στα περσινά επίπεδα (270.000 τόνοι κονσερβοποιημένων φρούτων) ή και μικρή αύξηση, ιδίως αν υποχωρήσει περαιτέρω η ισοτιμία του ευρώ.
«Φέτος εκτιμώ ότι θα ξηλωθεί ή θα μπολιαστεί το 30%-35% των δέντρων συμπύρηνου στην Ημαθία, ακόμη και νεαρές ροδακινιές δύο ετών, ώστε να παράγουν επιτραπέζια ροδάκινα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αυθόρμητης Κίνησης Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας Τάσο Χαλκίδη, που υποστηρίζει ότι «με τις φετινές τιμές των 25 λεπτών ανά κιλό ίσα που καλύπτεται το κόστος παραγωγής, το οποίο ανέρχεται για τον παραγωγό σε 20-22 λεπτά. Οι παραγωγοί είναι καταχρεωμένοι». Από τα 25 λεπτά που λαμβάνουν οι αγρότες αφαιρείται το μεταφορικό κόστος, που υπολογίζεται σε 1 με 1,5 λεπτό το κιλό.
Όσον αφορά το επιτραπέζιο ροδάκινο, πωλείται επίσης σε τιμές που κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα (40 λεπτά το κιλό), ενώ πλήττεται εξαιτίας του ανταγωνισμού από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Οι τελευταίες «στέλνουν τα προϊόντα τους στις αγορές αργότερα από ό,τι η Ελλάδα και προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές, καθώς εκεί επιδοτούνται τα πάντα, ακόμη και η εργασία. Εδώ, όταν έχεις ΦΠΑ 23% στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα και το κόστος πετρελαίου φτάνει το 1,5 ευρώ, το καλύτερο σενάριο είναι το ‘ίσα βάρκα ίσα πανιά’», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΑΣΟ Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος» Στράτο Αυγουστή.
Οι κονσερβοποιοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι θα απορροφηθεί όλη η παραγωγή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστα Αποστόλου, πέρσι παρήχθησαν περίπου 365.000 τόνοι συμπύρηνου, ποσότητα που φέτος ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2%-3%. Ο ίδιος επισήμανε ότι τα πρώτα συμβόλαια πώλησης κομπόστας υπεγράφησαν με χώρες της ΕΕ σε τιμές περσινές ή λίγο χαμηλότερες. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει όταν υπογραφούν και τα πρώτα συμβόλαια με τρίτες χώρες. Ο κ. Αποστόλου αναμένει για φέτος διατήρηση των ελληνικών εξαγωγών στα περσινά επίπεδα (270.000 τόνοι κονσερβοποιημένων φρούτων, με προορισμό κυρίως τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας) ή ελαφρά αύξηση. Αν υποχωρήσει περαιτέρω η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, πρόσθεσε, αυτό θα ευνοήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών σε τρίτες χώρες.

διεκδικούσαν 30 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί και οι αγρότες επιβαρύνονται και με τα έξοδα μεταφοράς. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών κονσερβοποίησης και χυμοποίησης υποστηρίζουν ότι ο κλάδος τους αντιμετωπίζει επίσης ιδιαίτερες δυσκολίες, λόγω αδυναμίας άντλησης ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Για φέτος πάντως αναμένεται διατήρηση των εξαγωγών στα περσινά επίπεδα (270.000 τόνοι κονσερβοποιημένων φρούτων) ή και μικρή αύξηση, ιδίως αν υποχωρήσει περαιτέρω η ισοτιμία του ευρώ.
«Φέτος εκτιμώ ότι θα ξηλωθεί ή θα μπολιαστεί το 30%-35% των δέντρων συμπύρηνου στην Ημαθία, ακόμη και νεαρές ροδακινιές δύο ετών, ώστε να παράγουν επιτραπέζια ροδάκινα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αυθόρμητης Κίνησης Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας Τάσο Χαλκίδη, που υποστηρίζει ότι «με τις φετινές τιμές των 25 λεπτών ανά κιλό ίσα που καλύπτεται το κόστος παραγωγής, το οποίο ανέρχεται για τον παραγωγό σε 20-22 λεπτά. Οι παραγωγοί είναι καταχρεωμένοι». Από τα 25 λεπτά που λαμβάνουν οι αγρότες αφαιρείται το μεταφορικό κόστος, που υπολογίζεται σε 1 με 1,5 λεπτό το κιλό.
Όσον αφορά το επιτραπέζιο ροδάκινο, πωλείται επίσης σε τιμές που κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα (40 λεπτά το κιλό), ενώ πλήττεται εξαιτίας του ανταγωνισμού από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Οι τελευταίες «στέλνουν τα προϊόντα τους στις αγορές αργότερα από ό,τι η Ελλάδα και προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές, καθώς εκεί επιδοτούνται τα πάντα, ακόμη και η εργασία. Εδώ, όταν έχεις ΦΠΑ 23% στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα και το κόστος πετρελαίου φτάνει το 1,5 ευρώ, το καλύτερο σενάριο είναι το ‘ίσα βάρκα ίσα πανιά’», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΑΣΟ Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος» Στράτο Αυγουστή.
Οι κονσερβοποιοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι θα απορροφηθεί όλη η παραγωγή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστα Αποστόλου, πέρσι παρήχθησαν περίπου 365.000 τόνοι συμπύρηνου, ποσότητα που φέτος ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2%-3%. Ο ίδιος επισήμανε ότι τα πρώτα συμβόλαια πώλησης κομπόστας υπεγράφησαν με χώρες της ΕΕ σε τιμές περσινές ή λίγο χαμηλότερες. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει όταν υπογραφούν και τα πρώτα συμβόλαια με τρίτες χώρες. Ο κ. Αποστόλου αναμένει για φέτος διατήρηση των ελληνικών εξαγωγών στα περσινά επίπεδα (270.000 τόνοι κονσερβοποιημένων φρούτων, με προορισμό κυρίως τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας) ή ελαφρά αύξηση. Αν υποχωρήσει περαιτέρω η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, πρόσθεσε, αυτό θα ευνοήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών σε τρίτες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου