Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Η ξηρασία πλήττει τους αγρότες στα Βαλκάνια



Κόκκινο έχει χτυπήσει ο υδράργυρος για πολλοστή φορά το φετινό καλοκαίρι από την Ανατολική Ιταλία μέχρι τη Ρουμανία. Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας και η έλλειψη αρδευτικών υποδομών και μακροπρόθεσμης αγροτικής πολιτικής φέρνει σε δύσκολη θέση τις οικονομίες πολλών βαλκανικών κρατών που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες.
Οι θερμοκρασίες έως και 47 βαθμών που σημειώθηκαν στη Βοσνία εκτιμάται πως προκάλεσαν απώλειες στον αγροτικό τομέα ύψους ενός δις ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή στη Σερβία η ξηρασία προκάλεσε μείωση ύψους 12% στο ΑΕΠ και στην Κροατία οι αγρότες αναφέρουν πως οι ζημιές τους θα είναι μεγαλύτερες από 250 εκατ. ευρώ.

Οι αγρότες στη Σερβία εκτιμούν πως η σοδειά τους θα μειωθεί κατά το ήμισυ, με τις καλλιέργειες βαμβακιού, σόγιας και ζαχαρότευτλων να πλήττονται περισσότερο. Το πλήθος της καταστροφής ενδεχομένως να φτάσει και τα 2 δις ευρώ.  


Την παραγωγή τους να μειώνεται κατά το ήμισυ είδαν οι αγρότες στο νότο και παράλια της Κροατίας.  Οι καλλιέργειες καλαμποκιού υπέστησαν καταστροφή έως και 100% σε κάποιες περιπτώσεις, γεγονός που επιφέρει αλλαγές στην τροφική αλυσίδα και εκτοξεύει την τιμή του προϊόντος στα ύψη.  

 
Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Κροατίας Μίχο Λάτιν προειδοποίησε πως «αν η κυβέρνηση δεν επενδύσει σε ό,τι έχει απομείνει στα κροατικά χωριά, του χρόνου ας ετοιμάζει 2 δισ. για τις εισαγωγές τροφίμων, γιατί ο κροατικός λαός πρόκειται να πεινάσει».

Οι αγρότες της περιοχής διαμαρτύρονται για έλλειψη νερού και απουσία ενός αποτελεσματικού δικτύου άρδευσης.  


Ο πρωθυπουργός της χώρας κατά την επίσκεψη του στους πληγέντες δεν δεσμεύθηκε για την παροχή αποζημιώσεων, ωστόσο υποστήριξε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για την κατασκευή ενός αρδευτικού δικτύου.  


Ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς υπογράμμισε πως «οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν πληρώνουν για καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί από την ξηρασία και το κράτος δεν έχει δημιουργήσει ακόμη ένα σύστημα που να μπορεί να αποζημιώνει, πρέπει λοιπόν να εργαστούμε πάνω στην ανάπτυξη ενός καλού δικτύου άρδευσης».


Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως αν η χώρα είχε επενδύσει νωρίτερα σε πιο αποδοτικές αρδευτικές δομές μεγάλο μέρος της καταστροφής θα είχε αποφευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου