Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Ύστατη προσπάθεια για 43.000 θέσεις

http://www.makthes.gr

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθούν τις επόμενες μέρες οι δήμαρχοι της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον κονδύλια από το ΕΣΠΑ ύψους 100-120 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι συνολικά 84.000 θέσεις βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.



Αυτή τη στιγμή εκτός σταθμών μένουν 43.000 παιδιά (17.400 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), και σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη οι αιρετοί θα πιέσουν με κάθε τρόπο την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος.
Τη σημαία της διεκδίκησης επιπλέον κονδυλίων, για να καλυφθούν όλες οι θέσεις που προβλέπονταν αρχικά στους παιδικούς σταθμούς, σήκωσε πρώτη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας την παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ). Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απάντησε αρνητικά στην ΚΕΔΕ διαμηνύοντας ότι λεφτά δεν υπάρχουν και ότι γι’ αυτό θα πρέπει να μειώσουν το κόστος ανά παιδί και παιδικό σταθμό, ώστε τα 125 εκατ. ευρώ που διατίθενται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να καλύψουν περισσότερες επιδοτούμενες μητέρες. Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του οργάνου δεν το έβαλε κάτω. Αντίθετα, επιδίωξε να συναντηθεί με τον υπουργό και το αργότερο ως τη Δευτέρα θα έχει δοθεί η απάντηση στο αίτημα της ΚΕΔΕ για συνάντηση μαζί του εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Η επικοινωνία των εκπροσώπων των δημάρχων με το γραφείο του υπουργού έγινε προχθές, μετά την απαντητική επιστολή του κ. Βρούτση.
Συγκεκριμένα ο υπουργός στην επιστολή του επισήμανε ότι οι δήμοι έχουν χρηματοδοτηθεί ήδη αρκετά μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΝΑΔ), συνολικού προϋπολογισμού 2,6 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου είναι και το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Επίσης ανέφερε ότι οι δήμοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τη δυνατότητα χρήσης του όρου της σχετικής πρόσκλησης, που αναφέρει ότι «σε περίπτωση υπέρβασης του συνολικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ο δικαιούχος (ΕΕΤΑΑ) μπορεί να προβεί σε οριζόντια μείωση του εγκεκριμένου ποσού ανά δομή».

«Δώστε λεφτά από δεσμευμένα κονδύλια»
Οι δήμαρχοι πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι θα προκύψει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αν δεν αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός του προγράμματος του ΕΣΠΑ.
Πρωτοβουλία να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν το ραντεβού των αιρετών με τον υπουργό Εργασίας ανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη του υπουργείου και της ΕΕΤΑΑ. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα στην τύχη του. Σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ βρήκαμε ότι υπάρχουν κονδύλια του ΕΣΠΑ τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί και φτάνουν τα 11,5 δισ. ευρώ. Μπορεί κάλλιστα ένα μέρος από αυτά, περί τα 100-120 εκατ. ευρώ, να διατεθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση για να καλυφθούν οι υπόλοιπες 43.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.
Σύμφωνα με δημάρχους-μέλη στη διοίκηση της ΠΕΔ, ο φετινός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε μόλις 125 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αρκετό για την κάλυψη μόνο 43.000 θέσεων. Ωστόσο το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» καταγράφει στους υπόλοιπους τομείς του πολύ χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση της ΠΕΔ ζήτησε ήδη να γίνει ανακατανομή κονδυλίων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των οικογενειών. «Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός θα προκύψει ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς θα απορριφθεί αναγκαστικά το 55% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

Έσπασαν ρεκόρ οι αιτήσεις
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» κατατέθηκαν 96.130 αιτήσεις σε όλη τη χώρα, έναντι των 67.311 πέρυσι (μόνο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 30.125 από 22.200 το 2011). Συνολικά για όλη τη χώρα υπήρχαν διαθέσιμες 83.832 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και σε ΚΔΑΠ για ΑμΕΑ (οι προσφερόμενες θέσεις στην Κεντρική Μακεδονία ήταν 26.383).
Στον νομό Θεσσαλονίκης από τις 20.332 αιτήσεις που κατατέθηκαν ικανοποιούνται μόλις οι 8.013 και στη Χαλκιδική από τις 1.785 μόνο οι 916. Στην Ημαθία ικανοποιούνται 736 σε σύνολο 1.596 αιτήσεων, στο Κιλκίς 217 σε σύνολο 694 και στην Πέλλα 714 σε σύνολο 1.430. Στην Πιερία από τις 1.463 αιτήσεις ικανοποιούνται οι 672 και στις Σέρρες από τις 2.825 οι 1.438.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου