Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Έβρασαν τα αμπέλια, ευδοκίμησε η ελιά


Ευνοϊκές ήταν οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα και οι ανοιξιάτικες βροχές για την παραγωγή της ελιάς στη Χαλκιδική, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τα κιλά της συγκομιδής.
 


Τα ελαιόδενδρα είναι γεμάτα καρπούς αυτήν την περίοδο και εκτιμάται ότι η παραγωγή θα φτάσει τους 80.000 τόνους. Η συγκομιδή αρχίζει το Σεπτέμβριο με τις βρώσιμες ελιές, οι περισσότερες από τις οποίες εξάγονται σε Ιταλία, Γερμανία, Αμερική και σε αραβικές χώρες. Η πράσινη ελιά αποτελεί προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και υπολογίζεται ότι πλέον θα γίνονται περισσότερες εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.
Αντίθετα με την ελιά ο καύσωνας του τελευταίου διαστήματος έχει επηρεάσει σημαντικά τους αμπελώνες σε Χαλκιδική και Καβάλα, κυρίως την ποικιλία σουλτανίνα. Μεγαλύτερες είναι οι ζημιές στην περιοχή του δήμου Παγγαίου Καβάλας, στις δημοτικές ενότητες Ελευθερών, Πιερέων και Ορφανού. «Σε κάποια αμπέλια η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και δεν θα τρυγηθούν καθόλου. Είχαμε το χαλάζι το προηγούμενο διάστημα, ήρθε ο καύσωνας και μας αποτελείωσε. Η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού Κώστας Παπαμερής. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αφυδατώθηκαν και σταφίδιασαν οι καρποί. «Κάναμε προσπάθειες να έχουμε μία πολύ καλή ποιοτικά παραγωγή, με πιστοποίηση, να έχουμε τα καλύτερα σταφύλια της Ευρώπης και να κάνουμε εξαγωγές, αλλά δυστυχώς ήρθε ο καύσωνας και χάνεται ο κόπος μας», σημειώνει ο κ. Παπαμερής. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ μετέβη το Σαββατοκύριακο στην περιοχή, για να καταγράψει τις ζημιές.

Συνέδριο νέων αγροτών

Το 19ο πανελλήνιο συνέδριο νέων αγροτών, που θα διεξαχθεί στις 6 με 9 Σεπτεμβρίου στο Ελατοχώρι Πιερίας, προετοιμάζει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Θέμα του είναι «Νέες μορφές συνεργασιών στην ύπαιθρο» και αγρότες καλούνται να παρουσιάσουν τις πραγματικά πετυχημένες αγροτικές περιπτώσεις (Success Stories Demonstration) με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (καλλιέργειες ή εκτροφές). Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους μέχρι τις 25 Αυγούστου. Οι αγρότες πρέπει να είναι 18 έως 40 ετών, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, να συμμετέχουν στην τοπική κοινωνική ζωή (μέλος αυτοδιοίκησης ή τοπικού πολιτιστικού ή άλλου συλλόγου) και θα συνεκτιμηθεί εάν η εκμετάλλευσή τους περιλαμβάνει: αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και τεχνολογικών μεθόδων, μεταφορά καινοτομίας και βιωσιμότητα καινοτομιών που εφαρμόστηκαν, συμμετοχή σε τοπικό συλλογικό επαγγελματικό σχήμα (συνεταιρισμός, ομάδα παραγωγών, συνεταιριστική επιχείρηση κ.λπ.) και συμμετοχή σε οικογενειακό σχήμα όπου όλοι είναι αγρότες. Πληροφορίες στο τηλ. 2310 271950, info@neoiagrotes.gr, www.neoiagrotes.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου