Θα μας τρελάνουν οι Ευρωπαίοι
«Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας μάλιστα πως η 26 Νοεμβρίου είναι μια πιθανή ημερομηνία για να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών την εκταμίευση της δόσης.
«Οι υπουργοί οικονομικών μπορεί να μην πάρουν την απόφαση που θα ξεκλειδώνει κεφάλαια για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου καθώς αναμένεται ακόμα η πλήρης έκθεση της τρόικα για την χώρα, σε συνδυασμό με τους όρους της διάσωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, την Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δημιούργησε φόβους για περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δηλώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.
«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο.
«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω πως μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση για την Ελλάδα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Θα είναι πολύ νωρίς», συμπλήρωσε επισημαίνοντας επίσης ότι η ισχνή παγκόσμια οικονομία «πνίγει» την δυνατότητα επίλυσης της κρίσης της ευρωζώνης.
Διαφωνίες εντός της τρόικας για το ύψος του χρέους
Την ίδια ώρα, ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν ακόμα έντονες διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Τρόικα σχετικά με την χρηματοδότηση της Ελλάδας.
«Το πραγματικό πρόβλημα τώρα είναι στην τρόικα» ανέφερε προσθέτοντας ότι τα μέλη της δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία. «Υπάρχει μεγάλη διαφωνία στα νούμερα» είπε η ίδια πηγή.
Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της Επιτροπής υπάρχει μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων (περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι Βρυξέλλες μάλιστα εμφανίζονται πιο αισιόδοξες στις προβλέψεις τους.
Εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου στο πρώτο πακέτο διάσωσης
Τη μείωση του επιτοκίου στο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα στο πρώτο πακέτο διάσωσης στο 0,8% πάνω από το Euribor από το +1,5% που βρίσκεται τώρα εξετάζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπό εξέταση είναι επίσης ο διπλασιασμός της περιόδου αποπληρωμής έως τα 30 χρόνια ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος.
Η μείωση του επιτοκίου αφορά στα 53 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα από το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010. Εάν το μέτρο υιοθετηθεί η Αθήνα θα εξοικονομήσει περίπου 370 εκατ. ευρώ σε τόκους ετησίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου