Οι υπάλληλοι της Βουλής ξεκίνησαν απεργία μετά τις 7 το απόγευμα και η κοινοβουλευτική διαδικασία διακόπηκε, καθώς κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο λόγω της τροπολογίας.
Μετά τη δεκάλεπτη διακοπή τη συνεδρίασης, ο κ. Στρουρνάρας απέσυρε την διάταξη για τους υπαλλήλους της Βουλής, ενώ κατήγγειλε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα όσα πρωτοφανή εξελίσσονται στο κοινοβούλιο τις τελευταίες ώρες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Πάνου Καμμένου.
170 είπαν «όχι» στην αντισυνταγματικότητα των μέτρων
Συνταγματικό κρίθηκε νωρίτερα την Τετάρτη από την πλειοψηφία της Βουλής το νομοσχέδιο για το τρίτο Μνημόνιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία περί αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου υπέρ της συνταγματικότητα ψήφισαν 170 βουλευτές και κατά 47.
Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας έχει ως εξής: "Ψήφισαν 217 βουλευτές. Υπέρ της αντισυνταγματικότητας ψήφισαν 47, κατά 170. Συνεπώς οι αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιναν δεκτές".
Πάντως η κρίσιμη συνεδρίαση του πολυνομοσχεδίου απέκτησε ουσιαστικά τον πολιτικό της ρυθμό έπειτα από 3 ώρες συζήτησης επί διαδικαστικών θεμάτων και μιας πρώτης ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η αντιπολίτευση για την συνταγματικότητα των διατάξεων.
Τη συγκεκριμένη μάχη την κέρδισαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών παραγόντων το γεγονός αυτό θα λειτουργήσει συσπειρωτικά κατά τη διεξαγωγή της «μητέρας των μαχών» που αναμένεται να γίνει κοντά στα μεσάνυχτα.
Νωρίτερα, η Ολομέλεια φρόντισε να δείξει τον χειρότερο χαρακτήρα της στην κρισιμότερη ίσως στιγμή για το μέλλον της χώρας. Την ώρα που το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κρίνει το οικονομικό μέλλον της χώρας έχει μπει στην τελική ευθεία, οι βουλευτές επί τρεις ώρες συζητούσαν επί της διαδικασίας και όχι της πολιτικής ουσίας. Το πλέον απογοητευτικό μάλιστα είναι ότι το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένα στην Ελληνική Βουλή! Από τις 10.30 που ξεκίνησε η συνεδρίαση τα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιούργησαν ακραίο σκηνικό πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να καταθέτουν αίτηση αντισυνταγματικότητας επί σειράς άρθρων του νομοσχεδίου.
Οπως έχει ήδη αποφασιστεί το πολυνομοσχέδιο, που αριθμεί συνολικά 798 σελίδες (αιτιολογική έκθεση, σώμα άρθρου και εκθέσεις ελεγκτικού συνεδρίου και λογιστηρίου του κράτους), ακολουθεί τη διαδικασία του κατεπείγοντος, που σημαίνει ότι το βράδυ της Τετάρτης θα γίνει και η ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συνεδρίαση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες, άρα τυπικά η ψηφοφορία πρέπει να ξεκινήσει περίπου στις 20:30 το βράδυ. Παρά ταύτα η εμπειρία σε συνδυασμό με την κρισιμότητα και τον όγκο του νομοσχεδίου λέει ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου