Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Το αρχαιότερο συμποτικό επίγραμμα βρέθηκε στη Μεθώνη Πιερίας. Η κατάρα του Ακέσανδρου

http://www.aiginiovoice.gr

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο.
Περισσότερα από 1.200 ενεπίγραφα αντικείμενα έχουν συγκεντρωθεί από τις ανασκαφές στη βόρεια Πιερία. Από αυτά, ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής στο ΑΠΘ Γιάννης Τζιφόπουλος, ο ανασκαφέας της περιοχής Ματθαίος Μπέσιος και ο μελετητής Αντώνης Κοτσώνας, ξεχώρισαν 191 ενεπίγραφα αντικείμενα από την ανασκαφή του
«Υπογείου» της αρχαίας Μεθώνης.
 Ένα μικρό σύνολο αγγείων, με επιγραφές, εμπορικά σύμβολα και χαράγματα, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 730 και 700 π.Χ., εποχή από την οποία σώζονται ελάχιστα παραδείγματα ελληνικής γραφής, και ειδικά στη Μακεδονία, όπου τα ενεπίγραφα ευρήματα είναι εξαιρετικά σπάνια.
Τα 191 αυτά ενεπίγραφα πήλινα αγγεία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Μεθώνη Πιερίας Ι: Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το «Υπόγειο» της Μεθώνης Πιερίας στη Μακεδονία, η οποία είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση http://ancdialects.greeklanguage.gr.
Ανάμεσά τους υπάρχει ένας ευβοϊκός σκύφος πάνω στον οποίο, όπως είπε ο καθηγητής Γιάννης Τζιφόπουλος από το βήμα διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ο Όμηρος στη Θεσσαλονίκη. Ωδές, τόποι, εικόνες», βρέθηκε το αρχαιότερο συμποτικό επίγραμμα, σε ιαμβικό τρίμετρο.
Ο σκύφος περιέχει μια… κατάρα για όποιον πάρει το ποτήρι του Ακέσανδρου, η οποία προφανώς απαγγέλθηκε σε ένα συμπόσιο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τζιφόπουλου στην εφημερίδα «Έθνος»: «Το κείμενο είναι χαραγμένο με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια, αλλά σώζεται μόνο η αρχή και το τέλος και ενδιάμεσα μερικά ακόμη γράμματα. Αρχίζει με τη δήλωση ιδιοκτησίας και καταλήγει με μια απειλητική φράση. ”Είμαι (το ποτήρι) του Ακεσάνδρου (και όποιος με πάρει) θα χάσει τα μάτια (ή τα χρήματά) του”».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η απόληξη του κειμένου σε ιαμβικό ρυθμό φαίνεται να αποτελεί προάγγελο μιας άλλης επιγραφής, επίσης ιαμβικού ρυθμού, από την Κύμη της Κάτω Ιταλίας, που χρονολογείται μεταξύ 675-650 π.Χ. «Της Ταταίης είμαι η λήκυθος. Όποιος με κλέψει (ή μου την κλέψει) θα τυφλωθεί», έγραφε το κείμενο.
Κλοπή συμποτικών αγγείων
Στο βιβλίο Μεθώνη Πιερίας Ι: Επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα στη γεωμετρική και αρχαϊκή κεραμική από το «Υπόγειο» της Μεθώνης Πιερίας στη Μακεδονία, αναφέρεται σχετικά ότι «η πραγματική ή υποτιθέμενη κλοπή συμποτικών αγγείων και οι σοβαραφανείς συνέπειες μιας τέτοιας κλοπής ήταν θέμα προσφιλές στους συμπότες. (…) Οι ομοιότητες των έμμετρων επιγραφών του Ακεσάνδρου και της Ταταίης είναι εντυπωσιακές, όχι μόνο ως προς την ιδέα και την επιλογή του κειμένου, ή ως προς τη μείξη πεζού και έμμετρου λόγου, αλλά και ως προς το ότι το κείμενο και οι απειλές του δεν συμφωνούν με την ευτέλεια του αντικειμένου, πάνω στο οποίο χαράχθηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου