Το γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά παρέμενε φωτισμένο ως αργά χθες τη νύχτα. Η ημέρα ήταν άκρως φορτισμένη, μετά τα δραματικά γεγονότα, όπου σημειώθηκαν πολλά επεισόδια. Ο ίδιος νωρίτερα είχε ολοκληρώσει μια πεντάωρη σύσκεψη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα.
Το κεντρικό ήταν η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και κυρίως πως θα πορευθεί η κυβέρνηση, εν μέσω αυτής της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας. Σε αυτό το κλίμα, κερδίζουν έδαφος τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, καθώς το πολιτικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα φορτισμένο και ήδη στο Μαρο Μαξίμου κάνουν δεύτερες σκέψεις για ένα εκλογικό αιφνιδιασμό.
Δεν είναι τυχαίο, ότι η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι η ίδια μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την πολιτική σταθερότητα. Παράλληλα, συνεχίζει, δια μέσου του στενού πρωθυπουργικού συμβούλου, του Χρύσανθου Λαζαρίδη, τη θεωρία των δυο άκρων, θέτοντας την Χρυσή Αυγή στο ίδιο μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επανέλθει στο τραπέζι η προσφυγή στις κάλπες, ένα σενάριο που είχε συζητηθεί έντονα τον περασμένο Ιούνιο με επίκεντρο την υπόθεση της ΕΡΤ. Τότε ο Αντ. Σαμαράς είχε αποφασίσει να προσφύγει στις κάλπες με όπλο το success story και με σύνθημα τις μεταρρυθμίσεις.
Πλέον, αυτό έχει αλλάξει, και ήδη προβάλλεται το επιχείρημα _και δεν θα αργήσει να φανεί και δημόσια_ ότι η ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη, την δημόσια τάξη και την πολιτική σταθερότητα.
Το σενάριο για εκλογές είναι πολύ ισχυρό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ συνδέεται και με τις εξελίξεις στην οικονομία. Η προ ημερών επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν ενδεικτική για το τι έρχεται για την ελληνική οικονομία.
Οι τελικές αποφάσεις για το εάν θα προσφύγει ή όχι στις εκλογές θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Το πρόβλημα είναι ότι το πολιτικό σύστημα είναι κλονισμένο, αμφισβητούμενο, κατακερματισμένο. Ο κόσμος είναι οργισμένος και πολλές αντικοινοβουλευτικές ομάδες έτοιμες να προκαλέσουν τα δικά τους γεγονότα.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα αγωνιούν για την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει την επόμενη περίοδο. Τα γεγονότα στην Αμφιάλη ξύπνησαν μνήμες από το παρελθόν.
Ήδη προβληματίζουν οι προπηλακισμοί και οι επιθετικές κινήσεις εις βάρος πολιτικών προσώπων και εκδηλώσεων. Πολλοί φοβούνται επανάληψη των γεγονότων του 2011, όταν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου συνέβησαν πολλά έκτροπα ανά την Ελλάδα, αλλά αποτέλεσαν και την θρυαλλίδα για πολιτικές εξελίξεις και άνοιξε ο δρόμος για την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι η αγωνία περισσεύει για την επόμενη περίοδο και κυρίως τι θα προκύψει στο πολιτικό σκηνικό, μετά και τα γεγονότα στο κοινωνικό πεδίο.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης πολλοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους και θέτουν το ερώτημα εάν οι ψηφοφόροι σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση ψηφίσουν με το θυμικό. Αν δηλαδή θα δώσουν ψήφο τιμωρίας με γνώμονα την οργή για τα πρόσφατα και τα επερχόμενα μέτρα ή θα προσέλθουν στις κάλπες με το βλέμμα στο μέλλον.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι ο διαχωρισμός μνημονιακών και αντιμνημονιακών καλά κρατεί. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ο κίνδυνος μιας εκλογικής σύγκρουσης μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, η οποία είναι ικανή να σπείρει τη διχόνοια στη χώρα.
Ανεξάρτητα από το εάν ο πρωθυπουργός θα πάρει την απόφαση να προσφύγει στις εκλογές, το σίγουρο είναι ότι η χώρα εισήλθε σε άτυπη προεκλογική περίοδο σε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου