Με μεγάλη αγωνία αναμένεται το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, το οποίο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την πολιτική που εφαρμόζει το Βερολίνο στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στους κόλπους της Ευρωζώνης. Οι κάλπες έκλεισαν στις 18.00 το απόγευμα, τοπική ώρα (19.00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος).
Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls ο συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) βρίσκεται μπροστά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με την ίδια να εξασφαλίζει άλλη μια τετραετία στην Καγκελαρία. Ωστόσο, καθώς το εκλογικό σώμα δείχνει να ρίχνει «πόρτα» στο σημαντικό κυβερνητικό εταίρο της και αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη η δημιουργία ενός ευρύ κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ (SPD).
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα μικρά κόμματα παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, την ίδια στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα CDU/CSU και SPD καρπώνονται αυτές τις διαρροές. Ειδικότερα, ο συνασπισμός της Άνγκελα Μέρκελ ανέβασε τα ποσοστά του κατά 8,1%, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς οι Φιλελεύθεροι -που δείχνουν να μένουν οριακά εκτός βουλής- καταποντίστηκαν, σημειώνοντας απώλειες 10,1%.
Ειδικότερα, το exit poll του ARD έχει ως εξής:
- CDU/CSU: 42% (Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές)
- SPD: 26% (Σοσιαλδημοκράτες)
- FDP: 4,7% (Φιλελεύθεροι)
- Αριστεροί: 8,5%
- Πράσινοι: 8%
- ΑfD: 4,9% (Εναλλακτική για τη Γερμανία)
CDU/CSU: 42,5%
SPD: 26,5%
FDP: 4,55%
AfD: 4,8%
Πράσινοι: 8%
Αριστεροί: 8,5%
(Τα πρώτα αποτελέσματα στο Έσσεν)
Μετά την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων από τα exit polls, οι υποστηρικτές του CDU ξέσπασαν σε ξέφρενα πανηγύρια.
Όπως όλα δείχνουν, η Άνγκελα Μέρκελ έχει βάλει εκ νέου πλώρη για την Καγκελαρία, ωστόσο «γρίφος» παραμένει το συνολικό ποσοστό των εδρών, το οποίο θα εξασφαλίσει στο Κοινοβούλιο τόσο το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) όσο και των υπόλοιπων εταίρων που στηρίζουν τον κυβερνητικό σχηματισμό της. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ, οι οποίοι δεν φαίνεται να πιάνουν το πολυπόθητο 5%,εντείνοντας τον προβληματισμό στο επιτελείο της Μέρκελ.
Την ίδια στιγμή ερώτημα παραμένει το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ (SPD), οι οποίοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει την τελική τους στάση απέναντι στο μέτρο… πανάκεια της λιτότητας, όσο και πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται κατά της Ευρωζώνης, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τις φετινές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία ως τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, κυρίως λόγω του ρόλου που διαδραματίζει το Βερολίνο στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωζώνης. Έχοντας τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην ευρωπαϊκή ήπειρο και το υψηλότερο ΑΕΠ, απολαμβάνοντας παράλληλα χαμηλούς δείκτες ανεργίας και υψηλή ανάπτυξη, η Γερμανία βρίσκεται σε θέση ισχύος, ρυθμίζοντας τις εξελίξεις σε κάθε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών ή υπουργών Οικονομικών.
(Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Κοινοβούλιο...)
Χωρίς ευτράπελα η εκλογική διαδικασία - Αυξημένη συμμετοχή
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές κυμαινόταν κοντά στο 41,4% στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), εξέλιξη που κάνει τους πολιτικούς αναλυτές να προβλέπουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση.
Ειδικότερα, το 2009, το 36,1% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει μέχρι το μεσημέρι, ενώ το συνολικό ποσοστό δεν ξεπέρασε το 70.8%, το οποίο ήταν το χαμηλότερο στη μεταπολεμική Γερμανία.
Στην τελευταία της προεκλογική εμφάνιση, το Σάββατο, η Καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τους πολίτες να της δώσουν «ισχυρή εντολή», προκειμένου να συνεχίσει το έργο της, παραδεχόμενη ότι το αποτέλεσμα θα είναι «οριακό».
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας - Μαριάννα Μαρμαρά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου