Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ο νέος φόρος για τα ακίνητα: 1,5 ευρώ το στρέμμα ο ελάχιστος φόρος για τα αγροτεμάχια


Βαρείς συντελεστές για τα παραθαλάσσια - Φορολογία για πρώτη φορά στους αγρότες
Ο νέος φόρος για τα ακίνητα: 1,5 ευρώ το στρέμμα ο ελάχιστος φόρος για τα αγροτεμάχια




Στο 1,5 ευρώ το στρέμμα καθορίστηκε ο ελάχιστος φόρος για την αγροτική γη όλης της χώρας.

Στον ενιαίο φόρο περιλαμβάνονται όλες οι εκτός σχεδίου εκτάσεις μεταξύ αυτών και τα οικόπεδα τα οποία επιβαρύνονται με διπλάσιο ακόμη και τριπλάσιο φόρο αν βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 200μ. από τη θάλασσα.

Διαβάστε ολόκληρη τη ρύθμιση για τον νέο φόρο


Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου φόρου που πιάνει για πρώτη φορά το σύνολο της ιδιοκτησίας και των ιδιοκτητών στην Ελλάδα, αλλά κυρίως εντάσσει στο φορολογικό καθεστώς και τους αγρότες που μέχρι σήμερα απαλλασσόταν από κάθε φορολογία επί του κεφαλαίου, είναι τα εξής:

1.    Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΑ) επιβάλλεται επί όλων των ακινήτων με κριτήριο την έκταση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Υπ’ αυτή την έννοια πρόκειται για αμιγή φόρο στην κατοχή ακινήτων, παρά για φόρο επί της συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου.

2.    Ο ΕΝΦΑ κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω του διαμοιρασμού της ακίνητης περιουσίας. Ο κάθε φορολογούμενος θα παραλαμβάνει ενιαίο λογαριασμό με το φόρο που προκύπτει για το κάθε ακίνητο που πιθανόν κατέχει.

3.    Ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται με ενιαίο τρόπο σε κάθε είδους ακίνητη περιουσία, κτίρια και γήπεδα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (φυσικό πρόσωπο, ή διαφόρων ειδών νομικά πρόσωπα). Με τον τρόπο αυτό απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω της μετατόπισης του φόρου σε πρόσωπα με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

Ειδικά για τα αγροτεμάχια, η ρύθμιση έχει ως εξής:

-Για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού προκύπτει  από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά του Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής:

-Αναλόγως της θέσης, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (ΣΘ) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του Δημοτικού Διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το γήπεδο

-Αναλόγως της χρήσης του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ) που κυμαίνεται από 0,5 ως 2,5.
Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα  (ΣΑΘ), που μπορεί και να τριπλασιάσουν το φόρο.

Αναλόγως με την επιφάνεια του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ). Ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφανείας εφαρμόζεται για το κλιμάκιο επιφανείας στο οποίο αντιστοιχεί.

-Αν το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2.

-Αναλόγως της ύπαρξης κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του γηπέδου, εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 μ2, ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται. Αν το γήπεδο έχει επιφάνεια άνω των δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (10.000 μ2), ο συντελεστής εφαρμόζεται μέχρι και τις δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πριν την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου