Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου η Μέρκελ


Μετά τον χθεσινό θρίαμβο του κόμματός της και την πανωλεθρία των Φιλελευθέρων η καγκελ. Μέρκελ αναζητά κυβερνητικό εταίρο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι το Σοσιαλδημοκρατικό


Από την Deutsche Welle

Μια μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές και τον θρίαμβο της καγκελαρίου Μέρκελ τα επιτελεία των κομμάτων συνεδριάζουν από το πρωί στο Βερολίνο για να αναλύσουν τα εκλογικά αποτελέσματα και να σταθμίσουν τις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος. Το σημαντικότερο που θα πρέπει να προκύψει είναι ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Απώλειες για τα μικρότερα κόμματα

Με ένα «ονειρικό» αποτέλεσμα η Ά. Μέρκελ θριάμβευσε χθες. Κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του κόμματός της που σύμφωνα με το προσωρινό αποτέλεσμα στις 03.15, ανέρχεται στο 41,5% διασφαλίζοντας και τρίτη συνεχή θητεία στον θώκο της καγκελαρίας. Ο παραδοσιακός της εταίρος, οι Φιλελεύθεροι υπέστησαν ιστορικής σημασίας πανωλεθρία. Συγκέντρωσαν ποσοστό 4,8% και για ένα οριακό, 0,2% εξοβελίζονται για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με υποψήφιο καγκελάριο τον Πέερ Στάινμπρουκ κατάφερε να βελτιώσει κάπως το ποσοστό του στο 25,7% (+ 2,7%), αλλά δεν μπόρεσε να εμφανιστεί και πάλι ως ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα. Το κόμμα η Αριστερά με 8,6%, αν και υπέστη απώλειες της τάξης του 3,3%, αναδεικνύεται στη νέα βουλή τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με τέταρτη τους Πρασίνους που συγκέντρωσαν 8,4% χάνοντας ένα ποσοστό του 2,3%. Με τη διαμόρφωση αυτών των αποτελεσμάτων η νέα βουλή θα είναι τετρακομματική και όχι πεντακομματική με 630 βουλευτές συνολικά.

Διεργασίες για ανεύρεση εταίρου

  Από πλευράς εδρών το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα συγκεντρώνει 311 έδρες και δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί συγκεντρώνουν 319 έδρες.

Αριθμητικά και μόνο η αντιπολίτευση θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει αποκλείσει από καιρό κάθε μετεκλογική συνεργασία με τους αριστερούς.

 Έτσι το πιο πιθανό σενάριο είναι ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, ενώ πολύ θεωρητικά κυβερνητικός εταίρος θα μπορούσαν να είναι και οι Πράσινοι, σενάριο όμως που θα πρέπει εκτός απροόπτου να αποκλειστεί. Η ίδια η καγκελάριος στην χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή Berliner Runde δεν θέλησε να αποκαλύψει τις προθέσεις της παραπέμποντας στη σημερινή συνεδρίαση των οργάνων του κόμματός της. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, θα πρόκειται για τον τρίτο μεγάλο συνασπισμό στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου