Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

WWF: Καταστροφικό το σχέδιο νόμου για τα δάση



WWF: Καταστροφικό το σχέδιο νόμου για τα δάση




«Καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας» είναι, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) για τα δασικά οικοσυστήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το WWF, με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο καταργείται το καθεστώς προστασίας οικολογικά πολύτιμων εκτάσεων οι οποίες σήμερα καλύπτονται από αραιή δασική και χαμηλή φρυγανική θαμνώδη βλάστηση, δηλαδή την πιο τυπική μορφή χαμηλής βλάστησης της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Η βλάστηση αυτή καταλαμβάνει περίπου το 15% της ελληνικής επικράτειας και είναι διαδεδομένη στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

Τα φρύγανα είναι τόποι πλούσιοι σε κοινά αλλά και ενδημικά είδη (ερπετά, αρπακτικά πουλιά κτλ.) καθώς και σε χρήσιμα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 115 τύπους οικοτόπων κοινοτικής σημασίας (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) οι οποίοι εξαπλώνονται στην Ελλάδα, 26 αφορούν εκτάσεις με «φρυγανική, ποώδη ή άλλη αυτοφυή βλάστηση». Ο αριθμός των οικότοπων αυτών ανεβαίνει σε 35 αν συνυπολογιστούν και περιοχές με αμμοθινική βλάστηση και σε 52 αν σε αυτές προστεθούν και οι οικότοποι που απαντώνται σε υγροτοπικές περιοχές.

Η οργάνωση, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει:

- Πολύτιμες κατηγορίες δασών και δασικών εκτάσεων, όπως οι παραθαλάσσιες, οι παραλίμνιες και όσες βρίσκονται εντός περιοχών Natura, δεν προστατεύονται πια από χρήσεις που μέχρι σήμερα απαγορεύονταν σε αυτές.

- Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής προστίμων για παράνομες χρήσεις ή καταπατήσεις δασικής γης.

- Προβλέπονται νέες χρήσεις, όπως «έρευνες για θησαυρούς», εγκαταστάσεις σωμάτων ασφαλείας, κάθε είδους κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, χώροι απόθεσης αποβλήτων, ιστοί μέτρησης ανέμου, σε όλες τις περιπτώσεις μαζί με την οδοποιία τους και τις συνοδές εγκαταστάσεις, καθώς και φυσικά μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα.

Όπως υπογραμμίζει η οργάνωση νομιμοποιείται, για πολλοστή φορά, σωρεία παρανομιών, ακόμα και στα τελείως αναγκαία για τις πόλεις πάρκα και άλση. «Κατά περίεργη "σύμπτωση", στις εκτάσεις των οποίων η προστασία υποβαθμίζεται, περιλαμβάνονται περιζήτητες προς εκμετάλλευση παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει άλλου είδους δασική βλάστηση. Δίνεται πρώτης τάξεως κίνητρο στους εμπρηστές, καθώς οι παραπάνω εκτάσεις δεν θα μπορούν πλέον να κηρύσσονται αναδασωτέες. Στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις και δάση, αυξάνεται η ένταση και ο αριθμός των χρήσεων που επιτρέπονται» αναφέρει το WWF στα σχόλιά του στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του WWF κ. Δημήτρης Καραβέλλας, «είναι τόσο προβληματικό, ώστε δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση».

Τα πραγματικά προβλήματα που καθιστούν τη δασική νομοθεσία ανεφάρμοστη και δύσχρηστη, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, μπορούν να επιλυθούν, χωρίς να καταστραφεί η δασική περιουσία της χώρας. Το WWF Ελλάς καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει μια ουσιαστική και ευρεία διαβούλευση για την πραγματικά βιώσιμη πορεία που η χώρα αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου