Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ημέρα Εθνικής Μνήμης

91 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

Με επισημότητα τιμήθηκε και φέτος η  ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, παρουσία της Γενικής Γραμματέα Αθλητισμού Κυριακής  Γιαννακίδου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν  με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων  και ολοκληρώθηκαν με εκδήλωση για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής Κατερίνης.

«Οι ερευνητές και οι ιστορικοί πολλές φορές δεν συμφωνούν στους αριθμούς, αλλά είναι σίγουρο ότι εκατοντάδες χιλιάδες είναι αυτοί που σκοτώθηκαν από τον τουρκικό στρατό στη μικρασιατική γη και ένα  κύμα προσφύγων περίπου 1.400.000 ανθρώπων οδηγήθηκε στην ελληνική γη για να βρει καταφύγιο»τόνισε στον χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Αθλητισμού κα Γιαννακίδου.  «Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς τους νεκρούς που έπεσαν εκεί στη γη τους  και δεν ξεχνάμε τα τάγματα εξόντωσης  που σφάγιασαν και εξόντωσαν τους προγόνους μας, πρέπει να τα θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε από τα λάθη της ιστορίας».
Η  Βουλευτής Πιερίας κα Μάνη ως εκπρόσωπος  της Βουλής επεσήμανε μεταξύ άλλων πως το 1999 η Βουλή ανακήρυξε ομόφωνα την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης. «Ξεριζώθηκαν άνθρωποι που άφησαν έναν πολιτισμό που επί  αιώνες κτίζονταν στα παράλια της Μ. Ασίας. Έφεραν μαζί τους τα ήθη και τα έθιμα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Χρέος όλων μας είναι να μην παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου αυτά τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα και να τα διαιωνίσουμε από γενιά σε γενιά».
Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη ημέρα εθνικής μνήμης λέγοντας πως ποτέ δεν πρέπει να την ξεχνάμε γιατί μας θυμίζει ελληνισμό και πόνο γιατί χάθηκαν ανθρώπινες ψυχές.

Η μνήμη είναι η δύναμη του ανθρώπου
Ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών κ. Βασιλειάδης στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε πως η μνήμη είναι η δύναμη του ανθρώπου, είναι η ελευθερία του ανθρώπου. «Για 91 χρόνια αντιμετωπίσαμε το θέμα της γενοκτονίας της φυλής μας σαν να είμαστε εμείς οι ένοχοι και όχι τα θύματα. Ντραπήκαμε να μιλήσουμε για αυτό. Καμιά ακούω τους ρήτορες που λένε να αναγνωρίσουν οι ξένοι την γενοκτονία των Ελλήνων. Αλλά πώς να το κάνουν, όταν προηγουμένως δεν το έχουμε κάνει εμείς; Χρειάστηκαν  80 χρόνια  για να κάνουμε την πρώτη αναγνώριση κατά δόσεις».
Η εκπρόσωπος του συλλόγου Μικρασιατών  «Ηράκλειτος» Ν. Εφέσου, κα Χαρισοπούλου επεσήμανε ότι 91 χρόνια μετά βρισκόμαστε εδώ για να τονώσουμε τη μνήμη μας να  αναδείξουμε τις αιτίες και τους υπαίτιους και να βγάλουμε χρήσιμα διδάγματα που θα μας βοηθήσουν να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη να μη θρηνήσουμε άλλες αλησμόνητες ή χαμένες πατρίδες,  να μην αφήνουμε  τις τύχες της πατρίδας μας και  του γένους μας σε ξένα χέρια.
Ακολούθησε ομιλία από τον ιστορικό φιλόλογο Αντώνη Κάλφα για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  παραδοσιακά Μικρασιατικά τραγούδια από τις χορωδίες του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» μαζί με το παραδοσιακό τμήμα της Δημοτικής χορωδίας Ι. Σακελαρίδης του Δήμου Δίου Ολύμπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου