Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Στέλνουν τους δήμους για καλοκαιρινές διακοπές…

http://www.voria.gr
Picture 0 for Στέλνουν τους δήμους για καλοκαιρινές διακοπές…


Απίστευτο και ελληνικό: Ουσιαστικό «λουκέτο» στους δήμους της χώρας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Με νόμο έχουν μπλοκαριστεί όλες οι αποφάσεις για δαπάνες, τα δημοτικά συμβούλια παίρνουν… άδεια και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πορεύονται ακυβέρνητοι κι όπου βγει… Στους τουριστικούς δήμους όλοι είναι πυρ και μανία και προσπαθούν να βρουν παραθυράκια ακόμη και για τα πιο απλά ζητήματα, ώστε να μπορέσουν να πάρουν αποφάσεις.


Για γέλια και για κλάματα ο «ευνουχισμός» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς βάσει νόμου, μέχρι τον ορισμό των νέων διοικήσεων που προέκυψαν από τις εκλογές του Μαΐου, τα δημοτικά συμβούλια θα μπορούν να συνεδριάζουν μόνον για κατεπείγουσες και έκτακτες καταστάσεις (ένας Θεός ξέρει ποιες μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως τέτοιες).

Αυτό συνεπάγεται ότι κατ’ ουσίαν οι τωρινές διοικήσεις των δήμων δεν μπορούν να λάβουν καμιά απόφαση και πως οι δήμοι είτε λειτουργούν, είτε κάνουν… διακοπές είναι το ένα και το αυτό.

Το πρόβλημα είχε επισημανθεί εδώ και ένα χρόνο, καθώς οι δήμαρχοι έβλεπαν ότι μετά τις εκλογές και στο διάστημα μέχρι την έναρξη λειτουργίας των νέων δημοτικών συμβουλίων, δε θα είχαν τη δυνατότητα να πάρουν κάποια απόφαση και κυρίως να εγκρίνουν κάποια δαπάνη. Η Πολιτεία αδιαφόρησε και πλέον φτάσαμε στο δια ταύτα.

Η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού, Αργύρη Ντινόπουλου, με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας είχε για… κερασάκι αυτό ακριβώς το ζήτημα. Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται στο σύνολό τους και ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, τόσο οι παλιοί, όσο και οι νέοι που ετοιμάζονται να αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου.

«Για ένα τρίμηνο και μάλιστα καλοκαιρινό οι δήμοι δεν μπορούν να λάβουν καμιά απόφαση. Είναι ακυβέρνητοι. Η πρόβλεψη ότι τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να συνεδριάσουν μόνο για έκτακτα ζητήματα είναι δυσερμήνευτη. Τι θα πει έκτακτα ζητήματα; Ποιος κρίνει ότι είναι έκτακτα; Αν το κρίνουν οι δήμοι οι αποφάσεις τους μπορούν να ακυρωθούν στον έλεγχο νομιμότητας ή οι όποιες δαπάνες να μην εγκριθούν τελικά. Τι μπορούν να κάνουν τα δημοτικά συμβούλια; Να βαφτίζουν έκτακτες όλες τις καταστάσεις κι ό,τι πετύχουν; Είναι ευνουχισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτό. Σκεφτείτε τι προκαλεί αυτή η κατάσταση στους τουριστικούς δήμους, όπου έχουμε και αλλαγές διοικήσεων. Γίνεται… μακελειό. Στους τουριστικούς δήμους ακόμη και το παραμικρό ζήτημα το καλοκαίρι χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Και με το νόμο που υπάρχει οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν να παρέμβουν», τόνισε στη Voria έμπειρο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης, με μακρά θητεία σε τουριστικό δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, επισήμανε ότι πράγματι οι τουριστικοί δήμοι έχουν επείγοντα ζητήματα, αλλά το πρόβλημα αφορά σε όλους τους δήμους ανεξαρτήτως εάν άλλαξαν ή όχι διοικήσεις.

«Ζητήσαμε τροποποίηση από το νέο υπουργό, τον κ. Ντινόπουλο. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως και κανείς δεν ακούει. Έχουν μπλοκάρει τα πάντα. Τα δημοτικά συμβούλια επιτρέπεται να συνεδριάσουν μέσα στο καλοκαίρι μόνο για κατεπείγουσες καταστάσεις και έκτακτες ανάγκες. Ποιες είναι αυτές; Σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί; Και πάλι, αν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κρίνει ότι δεν ήταν έκτακτος ο λόγος συνεδρίασης; Ακόμη κι αν συμφωνήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στον έκτακτο χαρακτήρα και πάρουμε την έγκριση νομιμότητας, οι όποιες δαπάνες εγκριθούν πηγαίνουν στον Επίτροπο κι εκεί είναι βέβαιο ότι τα εντάλματα θα ακυρωθούν. Αντιλαμβάνεστε ότι μας στέλνουν για καλοκαιρινές διακοπές…», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι δήμοι είναι οι παιδικές χαρές. Όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης, μέχρι το τέλος Ιουνίου επιβάλλεται η ανακατασκευή όλων, ώστε να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας. Αυτό για κάθε δήμο σημαίνει δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Από την άλλη, δεν επιτρέπεται αυτό το διάστημα καμιά δαπάνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου