Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Το όνειρο τελείωσε




Τον αποκλεισμό στα πέναλτι γνώρισε η Ελλάδα από την Κόστα Ρίκα, ωστόσο η υπερπροσπάθεια των παικτών του Σάντος και η κατάθεση ψυχής που έκαναν στο «Αρένα Περναμπούκο» του Ρεσίφε μόνο υπερηφάνεια προκαλεί στους Έλληνες.

Το όνειρο της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο έλαβε τέλος την Κυριακή, αφού ο Φάνης Γκέκας δεν μπόρεσε να νικήσει τον Νάβας, που έστειλε την Κόστα Ρίκα στα προημιτελικά του Μουντιάλ.

Η κανονική διάρκεια του ματς ολοκληρώθηκε με 1-1 σκορ και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Εντούτοις ούτε στο έξτρα μισάωρο άλλαξε κάτι.

Στην ψυχοφθόρα διαδικασία οι Κοσταρικανοί ευστόχησαν σε όλα τα πέναλτι, ενώ για την Ελλάδα, όπως προαναφέραμε, ο Φάνης Γκέκας δεν κατάφερε να κερδίσει τον Νάβας στην τέταρτη εκτέλεση. Έτσι, η Κόστα Ρίκα προκρίθηκε με 5-3 συνολικό σκορ.

Η αρμάδα του Φερνάντο Σάντος, παρά το γκολ που δέχτηκε στο 51ο λεπτό από τον Ρουίζ, δεν κατέθεσε τα όπλα και εκμεταλλευόμενη και την αριθμητική της υπεροχή, μετά την αποβολή του Ντουάρτε στο 66ο λεπτό, κατάφερε να πετύχει το πολυπόθητο γκολ της ισοφάρισης με τον Παπασταθόπουλο στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Η Κόστα Ρίκα θα αναμετρηθεί με την Ολλανδία, η οποία νωρίτερα, πραγματοποιώντας επική ανατροπή επιβλήθηκε με 2-1 του Μεξικού και έκλεισε θέση για τους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο αγώνας


Στο αναγνωριστικό πρώτο μισό του ημιχρόνου οι δύο ομάδες δοκίμασαν να απειλήσουν με ατομικές ενέργειες. Μόλις στο 2’ ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος επιχείρησε σουτ έξω από την περιοχή, μετά την απομάκρυνση των αμυντικών της Κόστα Ρίκα, όμως η μπάλα πέρασε άουτ. Για τους «τίκος» τρία λεπτά αργότερα ο Γκαμπόα επιχείρησε μία σέντρα-σουτ από τα δεξιά, χωρίς να ανησυχήσει τον Καρνέζη, ενώ στο 8’ το σουτ του Μπολάνιος πέρασε άουτ.

Καλή στιγμή για την Εθνική καταγράφηκε στο 15’. Ο Καραγκούνης εκτέλεσε το κόρνερ, όμως η κεφαλιά του Παπασταθόπουλου πέρασε άουτ.

Χωρίς να ανησυχήσει ο Νάβας πέρασε η φάση στο 28’, όπου το μακρινό σουτ του Καραγκούνη σταμάτησε στα χέρια του κίπερ της Κόστα Ρίκα.

Η πιο σημαντική στιγμή για την ομάδα μας στο πρώτο μέρος καταγράφηκε στο 37’. Από την ξαφνική και εξαιρετική σέντρα του Χολέμπας, ο Σαλπιγγίδης έβαλε την προβολή και ο Νάβας ενστικτωδώς με το πόδι κατάφερε να αλλάξει την τροχιά της μπάλας, σώζοντας την εστία του από βέβαιη παραβίαση.

Στην Ελλάδα ανήκε και η πρώτη στιγμή του πρώτου μέρους. Από το φάουλ έξω από την περιοχή ο Σαμαράς με κεφαλιά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Νάβας. Ουσιαστικά στην πρώτη της καλή στιγμή η Κόστα Ρίκα άνοιξε το σκορ. Στο 52’ ο Μπολάνιος βγήκε από τα αριστερά και είδε αμαρκάριστο τον Ρουίς, ο οποίος με ένα… άψυχο σουτ άφησε… άγαλμα τον Καρνέζη και πέτυχε το 1-0.

Στο 66' οι αριθμητικές ισορροπίες του αγώνα άλλαξαν. Ο Ντουάρτε τιμωρήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα για το σκληρό τάκλιν στον Χολέμπας και αποχώρησε από τον αγώνα, αφήνοντας την Κόστα Ρίκα με δέκα παίκτες.
Από εκείνο το σημείο η Ελλάδα πίεσε πολύ την Κόστα Ρίκα με γεμίσματα προς την περιοχή, έχοντας στον αγώνα τον Μήτρογλου, τον Γκέκα και τον Σαμαρά.

Στο 80’ από την εκτέλεση φάουλ του Καραγκούνη η μπάλα πέρασε πολλά μέτρα άουτ, ενώ δύο λεπτά μετά η κεφαλιά του Μανωλά δεν βρήκε στόχο.

Μεγάλη ευκαιρία για τη «γαλανόλευκη» χάθηκε στο 90’. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ξεπέρασε τον προσωπικό του αντίπαλο και έκανε το παράλληλο γύρισμα, όμως ο Μήτρογλου δεν μπόρεσε να προλάβει και ο Νάβας μπλόκαρε.

Το πολυπόθητο γκολ ήρθε τελικά στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Η μπάλα έφτασε στην περιοχή και ο Γκέκας την κοντρόλαρε, ενώ στη συνέχεια έκανε το σουτ.

Ο Νάβας σε πρώτο χρόνο απέκρουσε, όμως ο Παπασταθόπουλος που καιροφυλακτούσε πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε για το 1-1. Λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας ο Μήτρογλου με κεφαλιά υποχρέωσε τον τερματοφύλακα της Κόστα Ρίκα να απομακρύνει εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Στο πρώτο μέρος της παράτασης επιθετικά υπήρχε μόνο η Ελλάδα. Από την πίεση στο 94’ ο Γκέκας αιφνιδιάστηκε από την πορεία της μπάλας και δεν κατάφερε με το κεφάλι να σκοράρει, ενώ έξι λεπτά μετά η μπάλα έφτασε στον Κατσουράνη, ο οποίος πλάσαρε και κέρδισε κόρνερ, αφού οι αμυντικοί της Κόστα Ρίκα απομάκρυναν.

Αντίθετα, στο δεύτερο μέρος η Κόστα Ρίκα απείλησε δύο φορές. Στο 106’ ο Μπρένες έπιασε ένα επικίνδυνο σουτ, ενώ στο 112’ ο Κατσουράνης απομάκρυνε το γύρισμα του Κουμπέρο. Η μεγαλύτερη φάση χάθηκε για την Ελλάδα στο 113’.

Πέντε διεθνείς έφυγαν στην κόντρα και είχαν να αντιμετωπίσουν δύο αντιπάλους, όμως το βιαστικό σουτ του Χριστοδουλόπουλου απομακρύνθηκε από τον Νάβας.

Νέα τρομερή φάση χάθηκε από τον Μήτρογλου στις καθυστερήσεις, αφού ο Μήτρογλου πλάσαρε και ο Νάβας κατάφερε να κρατήσει την εστία του… καθαρή! Έτσι, το 1-1 παρέμεινε και η πρόκριση πήγε στα πέναλτι.

Στην παρθενική δοκιμασία της εθνικής Ελλάδας στη «ρώσικη ρουλέτα», μοιραίος παίκτης αποδείχθηκε ο Φάνης Γκέκας.

Ο έμπειρος φορ νικήθηκε στο τέταρτο πέναλτι από τον Κέιλορ Νάβας και οι Κοσταρικανοί, οι οποίοι ήταν απόλυτα εύστοχοι, κατάφεραν με τον Ουμάνια να σκοράρει στο τελευταίο χτύπημα να πάρουν τη νίκη με 5-3 και το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Η περιπέτεια της «γαλανόλευκης» στη Βραζιλία τελείωσε στο Ρεσίφε και μαζί τελείωσε το «κεφάλαιο» Φερνάντο Σάντος, αλλά και το... βιβλίο της τεράστιας προσφοράς του Γιώργου Καραγκούνη στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Κόστα Ρίκα-Ελλάδα 1-1 ( 5-3 στα πέναλτυ)
Γκολ: 52' Ρουίζ (Κόστα Ρίκα) Παπασταθόπουλος (90+3' Ελλάδα)
Κίτρινες: Σάμαρης (35' Ελλάδα), Ντουάρτε (42' Κόστα Ρίκα), Τεχέδα (48' Κόστα Ρίκα), Γρανάδος (56', Κόστα Ρίκα), Μανωλάς (72' Ελλάδα)
Κόκκινες: Ντουάρτε (66', δεύτερη κίτρινη)
Κόστα Ρίκα (Χοσέ Λουίς Πίντο): Νάβας, Ντίας, Γκαμπόα (76' Ακόστα), Γκονζάλες, Ντουάρτε, Ουμάνια, Μπόρχες, Τεχέδα (65' Κουμπέρο), Μπολάνιος (83' Μπρένες), Ρουίς, Κάμπελ
Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τοροσίδης, Μανιάτης (77' Κατσουράνης), Καραγκούνης, Σάμαρης (58' Μήτρογλου), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης (69' Γκέκας), Σαμαράς
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ...

-Ο Μπόρχες εκτελεί και νικάει τον Καρνέζη. 1-0 για την Κόστα Ρίκα...
-Ο Μήτρογλου ευστοχεί για την Ελλάδα. Ισοφαρίζει σε 1-1 η Ελλάδα...
-Ο Ρούιζ δεν αστοχεί. 2-1 για την Κόστα Ρίκα...
-Ο Χριστοδουλόπουλος δεν... λαθεύει. 2-2 ισοφαρίζει η Εθνική μας...
-Ο  Γκονζάλεζ στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Καρνέζη. 3-2 προηγείται η Κοστα Ρίκα...
- Ο Χολέμπας είναι ψύχραιμος και ευστοχεί. Σε 3-3 ισοφαρίζει η «γαλανόλευκη»...
- O Kάμπελ ευστόχεί. 4-3 η Κόστα Ρίκα.
- Αστόχησε ο Γκέκας. 4-3 η Κόστα Ρίκα.
- Ο Ουμάνια σκόραρε 5-3 η Κόστα Ρίκα.

(Η διαδικασία των πέναλτι)

(Το γκολ της ισοφάρισης από τον Παπασταθόπουλο)


(Το γκολ της Κόστα Ρίκα)
ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ...
Το παιχνίδι ξεκίνησε...
2ο λεπτό: Πρώτη επιθετική προσπάθεια για την Εθνική μας: Ο Χριστοδουλόπουλος σουτάρει έξω από την περιοχή, ωστόσο η μπάλα φεύγει άουτ.
5ο λεπτό: Ευκαιρία για την Κόστα Ρίκα: Ο Καμπόα πιάνει το σουτ, ωστόσο δεν ανησυχεί τον Καρνέζη. Ο Φερνάντο Σάντος διαμαρτύρεται στον βοηθό 8ο λεπτό: Ευκαιρία για την Κόστα Ρίκα: Ο Μπολάνιος κάνει το σουτ από πλάγια θέση, η μπάλα πάνω απ' την εστία του Καρνέζη.
12ο λεπτό: Ευκαιρία για την Ελλάδα: Ο Χριστοδουλόπουλος κάνει ατομική ενέργεια και τελειώνει τη φάση με σουτ, το οποίο καταλήγει άουτ.
15ο λεπτό: Ευκαιρία για την Ελλάδα:  Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Καραγκούνη, ο Παπασταθόπουλος παίρνει την κεφαλιά αλλά η μπάλα φεύγει άουτ.
Ο Παπασταθόπουλος παλεύει με τον Κάμπελ
Σχόλιο:
Χαμηλό το τέμπο στο παιχνίδι. Η Κόστα Ρίκα έχει την κατοχή της μπάλας και δείχνει διάθεση να απειλήσει, ωστόσο η Ελλάδα κρατιέται καλά και δεν έχει κινδυνέψει ιδιαίτερα από τον Κάμπελ και την... παρέα του.

28ο λεπτό: Ευκαιρία για την Ελλάδα: Μακρινό σουτ του Καραγκούνη, ωστόσο ο Νάβας δεν ανησυχεί και μπλοκάρει την μπάλα.
35ο λεπτό: Κίτρινη για την Ελλάδα: Την αντικρίζει ο Ανδρέας Σάμαρης για μαρκάρισμα στον Καμπελ. Ο Σαλπιγγίδης με αντίπαλο τον Ντιάς
37ο λεπτό: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα:
Ο Χολεμπας βγάζει μία υποδειγματική σέντρα από τα αριστερά, ο Σαλπιγγίδης πιάνει την προβολή, ωστόσο ο Νάβας κάνει σπουδαία απόκρουση, αποτρέποντας το 1-0 για την Εθνική μας.

42ο λεπτό: Κίτρινη κάρτα για την Κοστα Ρίκα: Τη βλέπει ο Ντουάρτε για τράβηγμα στον Χριστοδουλόπουλο.
Ημίχρονο στο παιχνίδι...

Επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο οι δύο ομάδες για το δεύτερο ημίχρονο, χωρίς αλλαγές.

47o λεπτό: Καλή στιγμή για την Ελλάδα: Ο Χολέμπας γεμίζει και ο Σαμαράς πιάνει την κεφαλιά, με την μπάλα να καταλήγει στην αγκαλιά του Νάβας.
48ο λεπτό: Κίτρινη κάρτα για την Κόστα Ρίκα:
Την αντικρίζει ο Τεχέδα για δυνατό μαρκάρισμα στον Καραγκούνη.
Ο Ρουίζ πλασάρει και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Καρνέζη 51ο λεπτό: Γκολ για την Κόστα Ρίκα: Η άμυνα της Εθνικής πιάστηκε στον ύπνο και η μπάλα μετά από γύρισμα του Μπολάνιος από αριστερά έφτασε στον Ρουίζ. Αυτός έπιασε αδύναμο σουτ και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Καρνέζη, ο οποίος έμεινε... άγαλμα.
56ο λεπτό: Κίτρινη κάρτα στην Κόστα Ρίκα: Τη βλέπει ο Γρανάδος, για διαμαρτυρία από τον πάγκο.
58ο λεπτό: Αλλαγή για την Ελλάδα: 
Ο Μήτρογλου στη θέση του Σάμαρη.

65ο λεπτό: Αλλαγή για την Κόστα Ρίκα:
 Στη θέση του Τεχέδα πέρασε ο Κουμπέρο.
Ο Χολέμπας διεκδικεί την μπάλα με τον Γκαμπόα 66ο λεπτό: Κόκκινη κάρτα για την Κόστα Ρίκα: Ο Ντουάρτε παρατηρείται με δεύτερη κίτρινη για μαρκάρισμα στον Χολέμπας και αποβάλλεται από τον αγωνιστικό χώρο.
69ο λεπτό: Αλλαγή για την Ελλάδα: Ο Γκέκας πέρασε στη θέση του Σαλπιγγίδη.
70ο λεπτό: Ευκαιρία για την Ελλάδα: Ο Χριστοδουλόπουλος πιάνει την κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Χολέμπας, όμως η μπάλα καταλήγει άουτ.
Σχόλιο: Η Εθνική μας εκμεταλλευόμενη το αριθμητικό της πλεονέκτημα έχει αναλάβει τα «ηνία» του αγώνα και πιέζει για την ισοφάριση, με την Κόστα Ρίκα να έχει περιοριστεί σε παθητικό ρόλο.
72ο λεπτό: Κίτρινη κάρτα στον Μανωλά: Ο διεθνής αμυντικός του Ολυμπιακού τη βλέπει για μαρκάρισμα στον Κάμπελ.
76ο λεπτό: Αλλαγή για την Κόστα Ρίκα:
Στη θέση του Γκαμπόα πέρασε ο Ακόστα.
Από συμπαίκτες στον Ολυμπιακό πέρυσι, αντίπαλοι απόψε
77ο λεπτό: Αλλαγή για την Ελλάδα.
Ο Μανιάτης αφήνει τη θέση του στον Κατσουράνη.

82ο λεπτό:Ευκαιρία για την Ελλάδα: Η «γαλανόλευκη» κέρδισε φάουλ έξω από τη περιοχή των Κοσταρικανών. Ο Χολέμπας το εκτέλεσε, ο Μανωλάς έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα δεν βρήκε στόχο, περνώντας άουτ.
83' Αλλαγή για την Κόστα Ρίκα:
Στη θέση του Μπολάνος πέρασε ο Μπρένες.

88ο λεπτό: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα:
Ο Χριστοδουλόπουλος έσπασε την μπάλα στον Μήτρογλου, ωστόσο ο διεθνής επιθετικός δεν πρόλαβε τον Νάβας, που έκανε την έξοδο και μπλόκαρε την μπάλα.

90ο λεπτό: Κίτρινη στην Κόστα Ρίκα: Τη βλέπει ο Νάβας για καθυστέρηση. Ο Παπασταθόπουλος μόλις έχει παραβιάσει την εστία του Νάβας 90+1': Γκοοοοοοοοολ για την Ελλάδα: Το πολυπόθητο τέρμα της ισοφάρισης ήρθε για την Εθνική μας από τον Παπασταθόπουλο. Έπειτα από σουτ του Γκέκα και απόκρουση του Νάβας, με κοντινό πλασέ έκανε το 1-1 για τη «γαλανόλευκη».
90+3': Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα:
Ο Μήτρογλου πιάνει την κεφαλιά, ωστόσο ο Νάβας κρατάει ζωντανή την ομάδα του, διώχνοντας με τα ακροδάχτυλα.

Τέλος στο παιχνίδι... Η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε με 1-1 σκορ κι έτσι το παιχνίδι οδηγείται στην παράταση.

Ξεκίνησε η παράταση...

94ο λεπτό: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα:
Μετά από ωραία σέντρα του Κατσουράνη, η μπάλα φτάνει στον Γκέκα, ωστόσο ο διεθνής επιθετικός δείχνει να αιφνιδιάζεται και την στέλνει άουτ.

Σχόλιο: Η Ελλάδα έχει στριμώξει στα... σχοινιά την Κόστα Ρίκα, η οποία όσο περνάει η ώρα τόσο της βγαίνει και περισσότερη κούραση, αφού ως γνωστόν παίζει με παίκτη λιγότερο.
100ο λεπτό: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα:
 Η μπάλα φτάνει στον Κατσουράνη, ο οποίος σουτάρει αλλά την τελευταία στιγμή ο αμυντικός βάζει την κόντρα, διώχνοντας τον κίνδυνο για τα καρέ του Νάβας.
Ο Φερνάντο Σάντος δεν σταματά να δίνει οδηγίες στους παίκτες του Τέλος στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης...

Ξεκίνησε το β' μέρος της παράτασης...

106ο λεπτό: Ευκαιρία για την Κόστα Ρίκα:
Ο Μπρένες κάνει το σουτ αλλά η μπάλα περνάει λίγο άουτ.

113ο λεπτό: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα:
Η Ελλάδα βγαίνει στην αντεπίθεση με πέντε Έλληνεςδιεθνείς με μόλις δύο ποδοσφαιριστές της Κόστα Ρίκα, ωστόσο ο Χριστοδουλοπουλος δεν μπορεί να νικήσει τον Νάβας, ο οποίος διώχνει την μπάλα.

119ο λεπτό: Ευκαιρία για την Ελλάδα: Ο Μήτρογλου σουτάρει αλλά η μπάλα περνάει πολύ άουτ.
121ο λεπτό: Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα:
Ο Νάβας διώχνει ενστικτωδώς πλασέ του Μήτρογλου.

Τέλος της παράτασης. Το ματς οδηγείται στα πέναλτι... Aποβλήθηκε ο Φερνάντο Σάντος για διαμαρτυρίες και πάει στα αποδυτήρια.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ...
-Ο Μπόρχες εκτελεί και νικάει τον Καρνέζη. 1-0 για την Κόστα Ρίκα...
-Ο Μήτρογλου ευστοχεί για την Ελλάδα. Ισοφαρίζει σε 1-1 η Ελλάδα...
-Ο Ρούιζ δεν αστοχεί. 2-1 για την Κόστα Ρίκα...
-Ο Χριστοδουλόπουλος δεν... λαθεύει. 2-2 ισοφαρίζει η Εθνική μας...
-Ο  Γκονζάλεζ στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Καρνέζη. 3-2 προηγείται η Κοστα Ρίκα...
- Ο Χολέμπας είναι ψύχραιμος και ευστοχεί. Σε 3-3 ισοφαρίζει η «γαλανόλευκη»...
- O Kάμπελ ευστόχεί. 4-3 η Κόστα Ρίκα.
- Αστόχησε ο Γκέκας. 4-3 η Κόστα Ρίκα.
- Ο Ουμάνια σκόραρε 5-3 η Κόστα Ρίκα.
Η... μάχη της εξέδρας







Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης-Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου