Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Προτεραιότητα οι προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών


Για ακόμη μια χρονιά προσελήφθησαν χιλιάδες αναπληρωτές

Προτεραιότητα στις προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών έδωσε το Υπουργείο Παιδείας με βάση τα όσα αναφέρει σε έγγραφό του. Κατά συνέπεια πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων με πιστώσεις τακτικού προϋπολογισμού, αφού οι μόνες προσλήψεις που έγιναν από τον τακτικό προϋπολογισμό ήταν 10 εκπαιδευτικοί αγγλικής γλώσσας.
Με τις προσλήψεις τις οποίες πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας το Μάρτιο κατάφερε να καλύψει πολλά από τα κενά δασκάλων και νηπιαγωγών με αποτέλεσμα το Μάιο να έχουν απομείνει 49 λειτουργικά κενά δασκάλων και νηπιαγωγών ενώ στους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων, που δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα του ΥΠΑΙΘ, ο αριθμός των κενών ανέρχονταν σε 481 με τα 180 να αποτελούν κενά πλήρους ωραρίου και τα 301 μειωμένου ωραρίου.

Όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιώντας 1.657 προσλήψεις κατάφερε να καλύψει σχεδόν το σύνολο των κενών. Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας αύξησε κατά 5600 τις ώρες για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα επαγγελματικά λύκεια με αποτέλεσμα από 215.600 να διαμορφωθεί ο τελικός αριθμός ωρών στις 221.200.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τρέχουσα σχολική χρονιά που φθάνει στο τέλος της χαρακτηρίστηκε για ακόμη μια φορά από χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών γεγονός που αποδεικνύεται και από τις προσλήψεις αναπληρωτών που ξεπέρασαν τις 14.000. Μπορεί ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας να έκανε λόγο για 2000 προσλήψεις αναπληρωτών αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. 2000 περίπου ήταν οι προσλήψεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού υπήρχαν όμως περισσότερες από 12.000 προσλήψεις μέσω του ΕΣΠΑ χάρη στο οποίο κατάφεραν να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη για το Υπουργείο Παιδείας δεδομένου του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτήσεων και του μικρού αριθμού των μόνιμων διορισμών. Τα κενά που θα προκύψουν θα έρθουν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα επιτείνοντας το πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου