Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Δήμος Κατερίνης: Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής θυμάτων κατοχής

Με επιμνημόσυνη δέηση από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους π. Κυριάκο  Κοκελίδη και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, εκπροσώπους τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και από συγγενείς των θυμάτων, στο μνημείο πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Οδός Διγενή Ακρίτα), τιμήθηκε σήμερα το πρωί υπό βροχή, η επέτειος της ομαδικής εκτέλεσης από τους Γερμανούς των 43 Ελλήνων πατριωτών, με πρώτο τον αείμνηστο Δήμαρχο Κατερίνης Αιμίλιο Ξανθόπουλο, τον Φεβρουάριο του 1943. 

Ειδικότερα, τη λιτή εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Κατερίνης τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, οι Βουλευτές Πιερίας Αστέριος Καστόρης (ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), Χαρίλαος Τζαμακλής, Κων/νος Κουκοδήμος,  καθώς και εκπρόσωποι: του Δήμου Ελασσόνας, της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδίου Ελασσόνας, της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, του Λιμενικού Κατερίνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κυραϊλίδης Χρυσόστομος,  Λιακόπουλος Αθανάσιος, Παπαδημητρίου Θωμάς, Παυλίδης Θεόδωρος,  Νταρλαγιάννη Αλεξάνδρα, Κυριακίδης Γεώργιος, Μακρίδης Νικόλαος, τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Κατερίνης κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.
Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης. Συγκινητικό ποίημα με θεματολογία εμπνευσμένη από το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός απήγγειλε στον επίλογο της εκδήλωσης, η Ελένη Ν. Ζαραμητροπούλου - μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ομιλία – αναφορά στο ιστορικό της ημέρας εκφώνησε η Δήμητρα Τζημαγιώργη, Διευθύντρια του 8ου  Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, η οποία αφού περιέγραψε συνοπτικά τα γεγονότα τόνισε: «Με τρεμάμενα χείλη και λόγια ταπεινά, ας ψιθυρίσουμε στους εκτελεσθέντες του Σταθμού μας όλοι μας ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε Σύμβολα και οδοδείκτες μας, υποκλινόμαστε στη μνήμη σας και αναλογιζόμενοι πως η Ελευθερία που είναι για μας σήμερα δεδομένη αποτελεί βαρύ χρέος μας, σας υποσχόμαστε τραγουδώντας σας:
Ελευτεριά για σένα χάνομαι
μα θα ‘ρθουν πίσω μου άλλοι
Στρατοί οι γιοι μου και τ’ αγγόνια μου
και θα σε λευτερώσουν…….»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου