Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Διεθνή ΜΜΕ: Σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα

Διεθνή ΜΜΕ: Σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα

«Η Ελλάδα υπερέβη κατά πολύ τις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της για το πρωτογενές πλεόνασμα και για δεύτερο συνεχές έτος» μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 διαμορφώθηκε στο 4% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 3,9% του 2016. Το πλεόνασμα υπολογίστηκε με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, που διαφέρουν από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος, τονίζει το Reuters. 


«Η Ελλάδα, η οποία πλησιάζει στο τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, σημείωσε ελαφρά μείωση του χρέος της, που έφθασε στο 178,6% του ΑΕΠ, από 180,8% το 2016. Ενώ το χρέος της Αθήνας παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, η μείωση του επιβεβαιώνει τη θετική τάση της ελληνικής οικονομίας, η οποία επίσης σημείωσε πέρυσι πλεόνασμα του προϋπολογισμού 0,8% του ΑΕΠ, από 0,6% το 2016» σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων. 

Το Associated Press υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο της για τρίτο συνεχόμενο έτος αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και τη μείωση του χρέους της, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης σε τέσσερις μήνες. 

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 7 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κατά πολύ το στόχο των δανειστών. 

Στις θετικές ελληνικές επιδόσεις αναφέρεται και η γερμανική FAZ. Τονίζει με έμφαση ότι «για τη μεγαλύτερη έκπληξη φροντίζει ένα προβληματικό παιδί –η Ελλάδα. 


Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης ανακάμπτουν επιπλέον χάρη στην καλή οικονομία και σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα με ποσοστό 0,8% του ΑΕΠ. Χωρίς τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους η Ελλάδα πέτυχε πέρυσι μάλιστα ένα πλεόνασμα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ στην Αθήνα βασιζόμενη σε προσωρινές εκτιμήσεις. Με το επονομαζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών, οι οποίοι για το 2017 έθεταν έναν δημοσιονομικό στόχο ύψους 1,75% του ΑΕΠ. Από το 2018 και μέχρι το 2023 αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον στο 3,5%. Έπειτα η Αθήνα θα μπορούσε μετά από εκτίμηση των Ευρωπαίων δανειστών να καταβάλει τα επιτόκια για το χρέος της» επισημαίνει η FAZ. 

Η γαλλική Le Figaro σημειώνει: «Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2017, ξεπερνώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά τους στόχους που είχαν τεθεί από τους πιστωτές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το δημοσιονομικό πλεόνασμα αγγίζει το 1,4 δισ. ευρώ και το πρωτογενές τα 7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε ήδη ξεπεράσει τους στόχους και το 2016, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ. 

Επισημαίνεται ότι η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ έρχεται εν μέσω συζητήσεων για την επαναδιευθέτηση του ελληνικού χρέους» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. 



«Την προηγούμενη Πέμπτη, απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, πιθανή παράταση του σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα έχει μια ανάγκη υποστήριξης μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα» τονίζει η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune σε άρθρο της με τίτλο «πώς η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει εντός τροχιάς μετά τις 20 Αυγούστου». 

«Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν σήμερα ότι η Eυρωζώνη εξετάζει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ως κίνητρο για να μην οπισθοδρομήσει η χώρα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, παραμένοντας σε τροχιά μιας συνετής πολιτικής δημοσιονομικά. Μια ορθή πρόταση ελάφρυνσης του χρέους θα αποτελούσε κίνητρο για την Αθήνα ώστε να μην απομακρυνθεί από τις μεταρρυθμίσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα - 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον το 2022» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι το θεωρούν απολύτως εφικτό. Υπό την προοπτική μιας πρότασης ελάφρυνσης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup, το δικό της πλάνο αναθέρμανσης της οικονομικής ανάπτυξης. 

Πρόκειται για ένα καίριο σημείο της πρωτοβουλίας, όπως υπογραμμίζουν ανώτεροι αξιωματούχοι της Eυρωζώνης διότι αν η ίδια η Ελλάδα δεν πιστεύει στις προτάσεις, κανένα εξωτερικό κίνητρο οικονομικής πολιτικής δεν θα είναι αποτελεσματικό».


http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου