Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου


Με τον Συρανό Συρανό ντε Μπερζεράκ, τον καλόκαρδο ήρωα, ποιητή, ξιφομάχο και… ερωτευμένο συστήθηκαν τα παιδιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, τη Δευτέρα 23 Απριλίου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Πρόκειται για το πρόγραμμα που υλοποιεί σε όλη τη χώρα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με τίτλο: «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε!»,  μια δράση γνωριμίας με ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και της χώρας προέλευσής τους.
«Ευχαριστούμε τους γονείς και κυρίως τα παιδιά για την ανταπόκριση, την συμμετοχή και την συνεργασία τους» σημείωσε σε δήλωσή της, το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, η οποία  μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη.
Επιπλέον, όπως τόνισε: «Συνιστά ιδιαίτερα όμορφο συναίσθημα το να διαπιστώνεις ότι τα παιδιά, το μέλλον του τόπου, συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της βιβλιοθήκης μας και αποδεικνύουν ότι η αγάπη για το βιβλίο, για τις τέχνες είναι δυνατή διαχρονικά».

Παιχνίδι και γνώσεις

Ειδικότερα, τα παιδιά ξεκίνησαν με ένα παιχνίδι ερωτήσεων με σκοπό να ανακαλύψουν τον ήρωα, μέσα από ένα κουτί ιστοριών. Κάθε παιδί έπρεπε να πάρει μέσα από το κουτί ένα στοιχείο που θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλος έβγαλε ένα ξίφος, άλλος μια μύτη, άλλος έπρεπε να απαντήσει στην ερώτηση που βρίσκεται ο πύργος του Άιφελ κ.α.  Αποτυπώθηκαν σε χαρτί όλες οι λέξεις που συγκεντρώθηκαν: ποίημα, Γαλλία, Παρίσι, μεγάλη μύτη, αναγέννηση, μπαρόκ και κατέληξαν στον Συρανό.
Έπειτα αναγνώστηκε  το παραμύθι "Συρανό ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη" και " Συρανό ντε Μπερζεράκ".  Κατόπιν τα παιδιά παρακολούθησαν ένα απόσπασμα από το ομώνυμο θεατρικό έργο  και άκουσαν τη μουσική της παράστασης. Τέλος, σε ένα χαρτί του μέτρου ζωγράφισαν τη φιγούρα του Συρανό,  που θα  τους συντροφεύει για πολύ καιρό ακόμα.
Η αντίστοιχη εκδήλωση της δημοτικής βιβλιοθήκης Κορινού, θα γίνει την Παρασκευή 27 Απριλίου και ώρα 09:00 π.μ. με την Γ’ τάξη του δημοτικού σχολείου της περιοχής, ενώ ο ήρωας που επιλέχθηκε είναι ο Αλαντίν.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δράση αυτή συμπίπτει χρονικά με την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 προσκαλώντας δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα να  συστήσουν αγαπημένους ήρωες που κατοικούν στα βιβλία της διεθνούς παιδικής λογοτεχνίας σε μικρούς και μεγάλους.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ως επικεφαλής του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, θα αναδείξει τους ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, έτσι όπως παρουσιάζονται από τα παιδιά στις βιβλιοθήκες, σε όλη τη χώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, οι ήρωες θα φιλοξενηθούν στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας και θα συμμετέχουν σε δράσεις και εργαστήρια που οργανώνονται είτε στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είτε στα μηνιαία προγράμματα των Βιβλιοθηκών. Τέλος, θα ταξιδέψουν από Βιβλιοθήκη σε Βιβλιοθήκη για να πρωταγωνιστήσουν σε έναν πρωτότυπο διάλογο μεταξύ ηρώων και ηρωίδων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ιστοσελίδα διοργάνωσης: network.nlg.gr
facebook @NLGreece
instagram @national_library_of_greece
Hashtag: #forEBEr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου