Για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε η συμβολαιακή γεωργία να αφορά σε μια ισότιμη σύμβαση για τα συμβαλλόμενα μέρη, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, σχολιάζοντας δε και την απόφαση των αγροτών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στο προσεχές διάστημα.
Οι δηλώσεις του έγιναν, στο περιθώριο του 7ου Ετήσιου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που συνδιοργάνωσαν απόψε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
και η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή
.
Αναφορικά με τα επιπλέον οικονομικά/φορολογικά κίνητρα που σχεδιάζει να δώσει
από το 2019 και μετά η ελληνική κυβέρνηση στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα, ο κ. Κόκκαλης είπε: «Καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης στους συνεταιρισμένους αγρότες, δίνουμε κίνητρα σε ομάδες παραγωγών μέσα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, και σχεδιάζονται και άλλου είδους κίνητρα οικονομικά/φορολογικά για αυτούς οι οποίοι συμμετέχουν σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς».
Χαρακτηριστικά τόνισε «από το 2019 και μετά σχεδιάζονται ήδη φορολογικές ελαφρύνσεις σε συνεταιριζόμενους αγρότες και όσους συμμετέχουν σε ομάδες παραγωγών (συνεργατικά σχήματα)».
'Άλλωστε, όπως τόνισε «αποδείξαμε ως κυβέρνηση με τον πρώτο προϋπολογισμό ότι ψηφίσαμε και ψηφίζουμε μέτρα/ελαφρύνσεις μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα σε μια χρονιά να αποκαταστήσουμε αδικίες πολλών ετών».
Ερωτηθείς για το οφέλη της συμβολαιακής γεωργίας, ο ίδιος είπε ότι «είναι πάρα πολλά», μπορούν όμως όπως πρόσθεσε να γίνουν «ακόμη περισσότερα», εάν ενημερωθεί ολοκληρωμένα ο παραγωγός «για τη δυνατότητα της σύμβασης, τους κινδύνους, τις πιθανότητες που έχει, την τιμή και τους χρόνους παράδοσης. Κακά τα ψέματα».
Όπως διευκρίνισε «εάν καταλάβουν όλες οι πλευρές και το συνειδητοποιήσουν ότι αφενός μεν ο αγρότης πρέπει να παράγει ένα ποιοτικό προϊόν, αλλά αφετέρου δε η εταιρεία, ο μεταποιητής, ο έμπορος, ο αντισυμβαλλόμενος πρέπει να πληρώνει αναλόγως και αυτός την ποιότητα, τότε σίγουρα η συμβολαιακή γεωργία θα δώσει περισσότερα αποτελέσματα από όσα δίνει σήμερα».
Βέβαια, ο ίδιος επανέλαβε ότι «τα ασφαλή προϊόντα είναι ένα από τα καλά θετικά μέτρα/συνέπειες της συμβολαιακής γεωργίας», όπως πρόσθεσε «μπορούν όμως να έχουμε ακόμη περισσότερα».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Έλληνας αγρότης λόγω της ελλιπούς ενημέρωσής του για τα δικαιώματά του είναι «ριγμένος», ο κ. Κόκκαλης απάντησε: «Κακά τα ψέματα, η επαναονομαζόμενη συμβολαιακή γεωργία γεννήθηκε και άνθισε μέσω της οικονομικής κρίσης. Σίγουρα δεν είναι σύμβαση που είναι ισότιμη. Τις περισσότερες φορές είναι υπέρ των εταιρειών. Όμως είναι μία σύμβαση και νόμιμη εφόσον υπογράφεται».
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι «να ενημερώσουμε τους παραγωγούς ότι για αυτήν τη σύμβαση έχουν δικαιώματα και έτσι, οργανωμένα πλέον, σε ομάδες παραγωγών, να μπορούν να διαπραγματεύονται τα μέγιστα». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε «πάντα διαπραγματεύονται καλύτερα οι 100, έναντι του ενός και δύο».
Συνεπώς, «η ενημέρωση από εμάς για τις δυνατότητες μιας σύμβασης προπώλησης προϊόντος είναι σημαντική και είναι υποχρέωσή μας», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «από την άλλη πλευρά ο "παραγωγός πρέπει να το κάνει πράξη, ώστε αυτή η συμβολαιακή γεωργία να έχει περισσότερα θετικά αποτελέσματα από ότι σήμερα για τον ίδιο.
Για την απόφαση μερίδας ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα να κατέβουν και πάλι σε κινητοποιήσεις ο κ. Κόκκαλης επισήμανε «ο καθένας έχει δικαίωμα στη χώρα μας να διαμαρτύρεται όσο και όπου θέλει, πάντα όμως στο πλαίσιο της νομιμότητας. Το ΥΠΑΑΤ, έχει αποδείξει ότι είμαστε ανοιχτοί στους αγρότες και κτηνοτρόφους 24ώρες την ημέρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου