Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Τι αλλάζει από το 2019 σε ΕΝΦΙΑ, φόρους μεταβίβασης ακινήτων και στον ΦΠΑ...


Τουλάχιστον  οκτώ  μέτρα φορολογικού χαρακτήρα,τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, θα μπουν σε εφαρμογή από το 2019.Πρόκειται για φορολογικές αλλαγές που συνιστούν βελτιώσεις για ορισμένες κοινωνικές ομάδες και η ενεργοποίησή τους  οφείλεται  στον  δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε η  εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Βασικός στόχος ,σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,των παραπάνω θετικών παρεμβάσεων είναι να αποκατασταθούν και να διορθωθούν  σταδιακά αδικίες που δημιούργησαν τα μνημόνια.  Ειδικότερα οι φορολογικές αλλαγές που έρχονται το 2019 είναι οι εξής...

*ΕΝΦΙΑ

Τις μεγαλύτερες μειώσεις που φτάνουν  και το 30%  θα έχουν τη νέα χρονιά νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ. Κέρδος στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ  από 2,7%-30% θα έχουν συνολικά  5,4 εκατομμύρια νοικοκυριά  με τις μικρότερες μειώσεις να έχουν  όσα νοικοκυριά  έχουν ακίνητη περιουσία έως και 200.000 ευρώ. Κερδισμένοι  από τις νέες ρυθμίσεις είναι επίσης και οι φορολογούμενοι που κατέχουν  αγροτεμάχια η οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές  καθώς θα αποφύγουν για μια ακόμη χρονιά τον συμπληρωματικό φόρο στον ΕΝΦΙΑ.

*ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου

Παρατείνεται ,όπως έχει δηλώσει η Κυβέρνηση και για το 2019  η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ, η οποία είναι ακόμη σε ισχύ σε πέντε νησιά του Αιγαίου: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος. Κι αυτό παρά τη συμφωνία με τους δανειστές για κατάργησή της από 1/1/2019..Ετσι οι συντελεστές  σε αυτά τα νησιά ενώ θα αυξάνονταν από  5%, 9% και 17% που είναι σήμερα σε 6%, 13% και 24% θα παραμείνουν τελικώς ως έχουν..

*Φόροι μεταβίβασης

Από το νέο χρόνο αυξάνεται ο φόρος μεταβίβασης (3%) για τους αγοραστές ακινήτων  σε πάνω από 3.000 περιοχές της χώρας όπου αυξήθηκαν και θα αυξηθούν επίσης εκ νέου το 2019 και 2020 οι αντικειμενικές τιμές ώστε να εξομοιωθούν με τις εμπορικές.

*Τέλος επιτηδεύματος

Παύει από το 2019 η υποχρέωση πληρωμής τέλους επιτηδεύματος για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

*Φορολόγηση μερισμάτων

Κατά 5% μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα φτάνοντας στο 10%  από το 15% που είναι σήμερα. Η μείωση του φόρου στα μερίσματα θα συμπαρασύρει χαμηλότερα το συνολικό φορολογικό συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 40% στο 32,5%.

*Φόρος επιχειρήσεων

Μειώνεται από το 29% στο 28% για τη χρήση του 2019 ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών. Στην περίπτωση αυτή τα οφέλη μετατίθενται για το 2020 με την υποβολή  των δηλώσεων φορολογίας από τις επιχειρήσεις..

*Πρόστιμα

Φορολογικό πρόστιμο 500 ευρώ θα επιβάλλουν οι φορολογικές αρχές στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί ή δεν έχει εκδοθεί απόδειξη λιανικής πώλησης από εγκεκριμένο αλλά μη δηλωμένο φορολογικό μηχανισμό ή ταμειακή μηχανή.

*Χωριστές δηλώσεις

Όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση από το 2019, με το εισόδημα των ανήλικων τέκνων και τα τεκμήρια που αφορούν στα ανήλικα τέκνα να βαρύνουν το σύζυγο με το μεγαλύτερο εισόδημα...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου