Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Οι φόβοι για ύφεση και γιατί το 2020 μπορεί να θυμίζει το 1920...

world-economy
Η επόμενη δεκαετία θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτήν του 1920, η οποία σηματοδότησε μια περίοδο οικονομικής άνθησης, τεχνολογικής καινοτομίας και αξιοσημείωτης εξέλιξης της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα η κατοχύρωση της ψήφου των γυναικών. Υπάρχει, ωστόσο, μια διακριτή διαφορά με τη σημερινή οικονομική σκηνή, ήτοι ότι σήμερα επικρατεί μια διάχυτη ανησυχία.

Η ανησυχία προκύπτει από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, σημειώνουν τη μακρότερη περίοδο ανάπτυξης στην ιστορία της χώρας. Πολλοί επομένως θεωρούν αναπόφευκτο το σενάριο μιας ύφεσης μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.
Για την αποφυγή της ύφεσης, ενδεχομένως να απαιτείται και η λήψη ακραίων μέτρων, ακόμη πιο υπερβολικών σε σχέση με αυτά που επιβλήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το λεγόμενο «χρήμα εξ ουρανού» (helicopter money) θα ήταν για παράδειγμα μια ακραία λύση για την αποφυγή τυχόν ύφεσης. Σύμφωνα με την εν λόγω θεωρία, οι κεντρικές τράπεζες ή οι κυβερνήσεις θα προσφέρουν στους πολίτες μεγάλα ποσά χρημάτων είτε με άμεσο τρόπο, για παράδειγμα με επιταγές, είτε εμμέσως, για παράδειγμα μέσω φοροαπαλλαγών. Εχοντας εξαντλήσει τις υπόλοιπες νομισματικές πολιτικές, φαίνεται πως η δεκαετία του 2020 θα είναι αναπόφευκτα η περίοδος των «χρημάτων εξ ουρανού», όπως είχε ανακοινώσει παλαιότερα η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, σύμφωνα με το Reuters.
Μια άλλη ριζική λύση θα βασιζόταν σε μια μοντέρνα οικονομική θεωρία, ότι δηλαδή οι κυβερνήσεις μπορούν να δημιουργούν και να δαπανούν όσο χρήμα χρειάζεται, υπό τον όρο, βέβαια, ότι ο πληθωρισμός μένει σε χαμηλά επίπεδα. «Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ουσιαστικά προσκαλέσει τις κυβερνήσεις να πειραματιστούν με πιο αντισυμβατικές πολιτικές», όπως έχει δηλώσει η γερμανική Deutsche Bank, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, τέτοιου είδους πολιτικές ενδέχεται να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το παγκόσμιο χρέος, το οποίο βρίσκεται ήδη σε ιστορικό υψηλό.
Την τελευταία δεκαετία επιβλήθηκαν αρνητικά επιτόκια με στόχο την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας. Στις ανεπτυγμένες χώρες, όμως, δεν αναπτερώθηκαν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός, παρά μόνο οι αγορές.
Η αξία των μετοχών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 25 τρισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία, ενώ ομόλογα αξίας 13 τρισ. δολαρίων είχαν απόδοση υπό του μηδέν. Τα μεγάλα κέρδη που συγκέντρωσαν οι αγορές καταλήγουν στις τσέπες των πλουσίων, που σημαίνει ότι η πολιτική των τελευταίων ετών οδήγησε σε διεύρυνση της ανισότητας. Συνεπακόλουθο ήταν να ενταθεί η αποστροφή της κοινής γνώμης στην παγκοσμιοποίηση.


Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου