Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα

Η αντίστροφη μέτρηση για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι έχει ξεκινήσει με πολλά σπίτια να ετοιμάζουν και την περίφημη βασιλόπιτα.
Η βασιλόπιτα είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και το φλουρί καθορίζεται ποιος θα είναι ο τυχερός τη νέα χρονιά. Κάποιοι φτιάχνουν τη βασιλόπιτα ενώ άλλοι την αγοράζουν.
Οι τιμές ξεκινούν από τα 10 ευρώ το κιλό και καταλήγουν στα 13 - 14 ευρώ με τις διαφορετικές εκδόσεις. Πέρα από την παραδοσιακή βασιλόπιτα υπάρχουν και οι νέες τάσεις που τη θέλουν με σοκολάτα, λευκή σοκολάτα ή κουβερτούρα.

Η ιστορία της βασιλόπιτας

Η ιστορία της βασιλόπιτας ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, περίπου στο 1500, στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας.
Κάποια μέρα όμως, ένας αχόρταγος στρατηγός - τύραννος της περιοχής, ζήτησε να του δοθούν όλοι οι θησαυροί της πόλης της Καισαρείας, αλλιώς θα πολιορκούσε την πόλη για να την κατακτήσει και να τη λεηλατήσει.
Τελικά σώθηκε η πόλη της Καισαρείας και ο δεσπότης της, ο Μέγας Βασίλειος έπρεπε να μοιράσει τα χρυσαφικά στους κατοίκους της πόλης και η μοιρασιά να είναι δίκαιη, δηλαδή να πάρει ο καθένας ό,τι ήταν δικό του. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο.
Κάλεσε τους διακόνους και τους βοηθούς του και τους είπε να ζυμώσουν ψωμάκια, όπου μέσα στο καθένα ψωμάκι θα έβαζαν και λίγα χρυσαφικά.
Όταν αυτά ετοιμάστηκαν, τα μοίρασε σαν ευλογία στους κατοίκους της πόλης της Καισαρείας. Στην αρχή όλοι παραξενεύτηκαν, μα η έκπληξή τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν κάθε οικογένεια έκοβε το ψωμάκι αυτό κι έβρισκε μέσα τα χρυσαφικά της.
Ήταν λοιπόν ένα ξεχωριστό ψωμάκι, η βασιλόπιτα. Έφερνε στους ανθρώπους χαρά κι ευλογία μαζί. Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς τη βασιλόπιτα με το φλουρί μέσα, την πρώτη μέρα του χρόνου, τη μέρα του Αγίου Βασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου