Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ…ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑ



  
Η γενικότερη αναστάτωση από τη γνωστή παγκόσμια πανδημία είναι βέβαιο ότι επηρέασε και προβλημάτισε τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο), στο κατά και πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθεί το 49ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2020. 
  Με πολύ σκέψη και προβληματισμό, αλλά με γνώμονα ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου δεν αναστέλλει με τίποτε την διαχρονική του πορεία, άποψη που επικράτησε μάλιστα από την περίοδο των περιορισμών. Ότι «πάση θυσία» θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Φεστιβάλ, το πριν από το «χρυσό ιωβηλαίο» των πενήντα χρόνων της  πολιτισμικής διαδρομής στα μονοπάτια της τέχνης και της δημιουργίας. Εδώ στα ριζά των Ολύμπιων Θεών και των Πιερίδων Μουσών, στον ορίζοντα της Πιερικής γης.

  Λίγες ημέρες και εν όψει της διαμόρφωσης του τελικού προγράμματος του 49ου Φεστιβάλ Ολύμπου, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο, Γρηγόρης Παπαχρήστος, παραχωρώντας συνέντευξη στον υπεύθυνο επικοινωνίας και προβολής του Οργανισμού, Περικλή Χατζηγιάννη, γνωστοποιεί την ταυτότητα, το προφίλ και τις παραστάσεις του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου.
  
  Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε, είναι παγκοίνως γνωστό ότι ο πολιτισμός δεν περιορίζεται, δεν αδρανοποιείται και όπως ισχυρίζονται πολλοί … δεν φυλακίζεται από καμιά κρίση. Γνωρίζω, ότι από την περίοδο της καραντίνας τόσο εσείς όσο και οι συνεργάτες σας σταχυολογούσατε το ζητούμενο και αναζητούσατε την ενδεδειγμένη φόρμουλα, ώστε το 49ο Φεστιβάλ Ολύμπου να καταγραφεί παραγωγικά στην ιστορία. Τώρα πλέον «μιλούν» τα δεδομένα και …το ταξίδι ξεκινά.
  
  Απάντηση: Επί σαράντα οκτώ συναπτά έτη το Φεστιβάλ Ολύμπου δίνει το παρόν του στα πολιτιστικά πράγματα της Πιερίας. Ούτε τα γεγονότα του 74, ούτε η επιστράτευση, στάθηκαν ικανά να το ματαιώσουν.  Καλοκαίρι στην Πιερία, χωρίς φεστιβάλ, είναι σαν τη λίμνη χωρίς νερό. Δεν τολμήσαμε να κάνουμε καν σκέψη για ματαίωση του 49ου Φεστιβάλ. Σίγουρα μας απασχόλησαν οι δυσκολίες που θα συναντήσουμε, ποτέ όμως η ματαίωση. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και αυτό το ταξίδι, με ασφάλεια, με καλή πραμάτεια στις βαλίτσες μας και πολύ διάθεση.  


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ
  Ερ: Μια αναφορά στο περίγραμμα του προγράμματος του 49ου Φεστιβάλ. Εφικτή πλέον η ενημέρωση για την παρουσίαση του προγράμματος, την επίσημη έναρξη-πρεμιέρα, τις εκδηλώσεις, παραστάσεις, παραγωγικές δημιουργίες. Οι χώροι φιλοξενίας.
  
  Απ: Θεωρώ πως το 49ο Φεστιβάλ Ολύμπου, παρά τα ανυπέρβλητα σε πολλές περιπτώσεις εμπόδια, έχει εξασφαλίσει το πληρέστερο πρόγραμμα μεταξύ όλων των φεστιβάλ της χώρας. Σε λίγες μέρες και εκτός απροόπτου, στις 8 Ιουλίου 2020, στο Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες» του Δήμου Κατερίνης (αρχοντικό  Τσαλόπουλου), θα παρουσιαστεί σε δημόσια εκδήλωση, το πρόγραμμά του. Έχει οριστεί επίσης η επίσημη έναρξή του, στις 18 Ιουλίου 2020 στο αρχαίο θέατρο του Δίου, με μια μεγάλη συναυλία. Όπως κάθε χρόνο το πρόγραμμα εμπλουτίζεται εκτός από μουσική, με θέατρο, χορός, εικαστικά, αρχαιολογικές ομιλίες και περιπάτους. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο αρχαίο θέατρο Δίου, λόγω της μεγάλης του χωρητικότητας, αλλά και των συνθηκών ασφαλείας που διαθέτει. 

  Ερ: Το εκφραστικό μήνυμα της φετινής αφίσας. Από επιλογή ντόπιων δημιουργών.

  Απ: Ναι. Μετά από μια μακρά περίοδο όπου το θέμα της αφίσας του Φεστιβάλ Ολύμπου, ήταν κάποιο αξιόλογο αρχαιολογικό εύρημα που πρότεινε ο καθηγητής κ. Παντερμαλής, τώρα επιλέγουμε έργα των καλύτερων ντόπιων ζωγράφων. Το φετινό  το θέμα της αφίσας είναι έργο του σπουδαίου μας ζωγράφου Θανάση Καραμήτα. 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
  Ερ: Το Φεστιβάλ Ολύμπου ανήκει και υπάρχει για την Πιερική και όχι μόνο κοινωνία. Υλοποιείται όμως με συνδιοργανωτές, υποστηρικτές, εθελοντές, χορηγούς και με την αιγίδα της πολιτείας.
  
 Απ: Το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει ξεφύγει προ πολλού από τα όρια της Πιερίας. Είναι άλλωστε το μοναδικό που έχει καθιερώσει το θεσμό της τιμώμενης χώρας. Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές, οι τοπικοί μας φορείς και οι ιδιώτες χορηγοί, το Φεστιβάλ Ολύμπου, ίσως να μην υπήρχε. Η συμμετοχή της πολιτείας είναι ελάχιστη σε σχέση με την αξία και το μέγεθος του Φεστιβάλ Ολύμπου.

  Ερ: Κύριε πρόεδρε. Πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την οικονομική και λοιπή υποστήριξη των Ελληνικών Φεστιβάλ και άλλων φορέων. Μπορεί όμως να νοιώθει ικανοποίηση ο ΟΡ.ΦΕ.Ο από την σχεδόν του μηδαμινή χρηματοδότηση.   
  
  Απ: Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ερώτησή σας, το Φεστιβάλ Ολύμπου δεν βασίζεται στην υποστήριξη της πολιτείας. Όχι γιατί δεν το επιδιώκει και δεν το επιθυμεί, αλλά επειδή η πολιτεία δυστυχώς, για τους δικούς της κάθε φορά λόγους, έχει άλλες προτιμήσεις και επιλογές. Φέτος παρά τις μεγάλες τυμπανοκρουσίες για ενίσχυση των φεστιβάλ, διαθέτει για το Φεστιβάλ Ολύμπου, 4 χιλ. ευρώ και αυτά δεν είμαστε βέβαιοι, αν τα πάρουμε και πότε. Κάτι άλλο που προβάλει το υπουργείο Πολιτισμού, ως σπουδαία παρέμβαση. Επιχορηγεί εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Για την Πιερία έχει επιλέξει πέντε. Δυστυχώς δεν ρώτησε κανένα τοπικό φορέα, πόσο μάλιστα το Φεστιβάλ Ολύμπου, πότε, που και τι, θα προτιμούσαν να παρουσιαστεί. Φοβόμαστε πως κάποιες από αυτές, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. 

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ
  Ερ: Η πολιτεία απαγόρευσε τις κλειστές εκδηλώσεις, αλλά στις λεγόμενες ανοικτές θέτει σειρά περιορισμών. Τι πρέπει να γνωρίζει για τα νέα δεδομένα ο θεατής-επισκέπτης.
  
  Απ: Με μεγάλη καθυστέρηση ανακοινώθηκαν τελικά τα μέτρα που θα ισχύσουν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Ευτυχώς η Πιερία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα, αυτό του Δίου. Γεγονός που σημαίνει ότι οι θεατές μπορούν να έχουν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους. Επίσης το θέατρο του Δίου, διαθέτει ίσως τη μεγαλύτερη σκηνή, ορχήστρα, όπως λέγεται καλλιτεχνικά, η οποία δίνει τη δυνατότητα και οι καλλιτέχνες να είναι ασφαλείς. Βέβαια υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην προσέλευση και την αποχώρηση των θεατών, οι οποίες όμως θα αντιμετωπιστούν με τον ασφαλέστερο τρόπο από τα στελέχη και τους εκπαιδευμένους εθελοντές του φεστιβάλ. Θεωρώ πως το Φεστιβάλ Ολύμπου διαθέτει την εμπειρία και όλες τις προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων και πάνω από όλα την ασφάλεια των θεατών και των καλλιτεχνών.

  Ερ: Εκ των πραγμάτων και αντικειμενικά φέτος ήταν αδύνατο η επιλογή τιμώμενης χώρας. Τουλάχιστον πως ταυτοποιείται το 49ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2020. Παράλληλα για το 2021 ο ΟΡ.ΦΕ.Ο ήδη προετοιμάζεται με αφορμή τα πενηντάχρονα του θεσμού. Σας φοβίζει για τη νέα χρονιά η αβεβαιότητα λόγω πανδημίας.
  
  Απ: Φέτος δυστυχώς, για ευνόητους λόγους, δεν θα υπάρχει τιμώμενη χώρα. Η Αίγυπτος, που ήταν η σειρά της, θα μετατεθεί για μια άλλη χρονιά. Όμως κάτι συμβολικό ετοιμάζουμε προς τιμήν της, το καλοκαίρι. Είναι γνωστό πως ο ΟΡ.ΦΕ.Ο ετοιμάζεται ήδη, να γιορτάσει την επόμενη χρονιά, το 2021, τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του. Απευχόμαστε βέβαια να συμβεί κάτι παρόμοιο και την επόμενη χρονιά, αλλά ότι και να προκύψει, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, θα βρει τον τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία του. 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
  Ερ: Κύριε Παπαχρήστο. Ποιο είναι το μήνυμά σας τούτη τη χρονιά προς τον πολίτη-επισκέπτη-θεατή που θα στηρίξει και το φετινό Φεστιβάλ Ολύμπου.
  
 Απ: Το Φεστιβάλ Ολύμπου, θα είναι μια ευχάριστη και αισιόδοξη νότα, κόντρα στα γκρίζα και τα μίζερα που συμβαίνουν στον τόπο μας και σε όλο τον κόσμο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου