Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τελευταία ευκαιρία για την έκπτωση φόρου......


Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τελευταία ευκαιρία για την έκπτωση φόρουΣημαντικές απώλειες στα εισοδήματά τους μετράνε φέτος, λόγω της πανδημίας περισσότεροι, από 220.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υποχρεωτικά εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια.Οι φορολογούμενοι αυτοί αλλά και όσοι σπεύσουν μέχρι αύριο Τετάρτη (01.07) να υποβάλουν δήλωση για τα «χαμένα» ενοίκια θα έχουν την ευκαιρία να καλύψουν το 30% της ζημιάς που έχουν υποστεί συμψηφίζοντάς τη με το φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Η χασούρα περιορίζεται ακόμα περισσότερο για τους ιδιοκτήτες που είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και πληρώνουν στην ώρα τους φόρους όπως φόρο κληρονομιάς ή τις δόσεις μιας ρυθμισμένης οφειλής.


Στην περίπτωση αυτή κερδίζουν έξτρα έκπτωση φόρου 25% στα ποσά που έχουν εμπρόθεσμα πληρώσει. Το μέτρο αυτό ισχύει για τις δόσεις που εξοφλούνται τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και ανάλογα με τους μήνες που έχουν εισπράξεις το 60% των ενοικίων από τους μισθωτές.

Η δήλωση Covid θα πρέπει να υποβληθεί από τους εκμισθωτές μέχρι αύριο 1η Ιουλίου, ενώ οι ενοικιαστές θα πρέπει να αποδεχθούν τη δήλωση των ιδιοκτητών έως τις 6 Ιουλίου. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στους συμψηφισμούς.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα ενοίκια θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

«Δήλωση Covid»

Η δήλωση αυτή υποβάλλεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η ΑΑΔΕ στο σύστημα ΤAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Η προθεσμία υποβολής της δήλωση λήγει αύριο ενώ για τυχόν μεταγενέστερη μείωση του μισθώματος πρέπει να υποβληθεί αρχική ή τροποποιητική, μέχρι την 20η ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση. Τροποποίηση δήλωσης Covid που έχει ήδη υποβληθεί μπορεί να γίνει μέχρι αύριο. Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Στοιχεία που δηλώνονται

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμπληρώνει, κατά περίπτωση, τα εξής:

Χρήση μισθίου:

Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους.
Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.
Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.
Επαγγελματική στέγη.
Κύρια κατοικία ναυτικού.
Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.
Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.
Τον μήνα που αφορά η μείωση.
Ηλεκτρονικό μισθωτήριο
Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», θα πρέπει να υποβληθεί πριν τη δήλωση Covid χωρίς την επιβολή κυρώσεων, μέχρι την 1η Ιουλίου 2020.

Ενοικιαστές

Θα πρέπει να αποδεχθούν τη δήλωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, κατά περίπτωση, μέχρι τις 6 Ιουλίου 2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiria-akiniton.

Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής από τον ενοικιαστή, τότε μετά την παρέλευση της προθεσμίας των τριών ημερών θεωρείται ότι η «Δήλωση Covid» του ιδιοκτήτη έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή.

Χειρόγραφη δήλωση

Σε όσες περιπτώσεις είναι αδύνατη η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης περί μεταβολής του μισθώματος, η υποβολή της «Δήλωσης Covid» γίνεται χειρόγραφα στη ΔΟΥ φορολογίας του εκμισθωτή με συμπλήρωση ειδικού εντύπου δήλωσης. Η ως άνω χειρόγραφη δήλωση υποβάλλεται υπογεγραμμένη και από τον μισθωτή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου