Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «Παγωμένα» επί ένα χρόνο από την κυβέρνηση 11 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα του «ΦιλόΔημου» και στην Κεντρ.Μακεδονία


Το ζήτημα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που κρίνονται εξαιρετικής σημασίας λόγω της κλιματικής κρίσης, παρ’ ότι είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των σχετικών προτάσεων των δήμων στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦιλόΔημος Ι», θέτουν με Ερώτησή τους και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη.Την ερώτηση συνυπογράφει και η βουλεύτρια Πιερίας Ε.Σκούφα.
Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι στις 15 Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύθηκε Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα έργα αξιολογήθηκαν ταχύτατα, λόγω της σημασίας τους και τον  Ιούλιο του 2019 ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος παρέλαβε μεταξύ άλλων μία λίστα 11 έργων συνολικού προϋπολογισμού 38.829.110,72 ευρώ, για τα οποία χρειαζόταν μόνο η διοικητική πράξη της ένταξής τους για χρηματοδότηση από τον «ΦιλόΔημο».
Και συνεχίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ενώ, λοιπόν, ο Υπουργός παρέλαβε έτοιμα προς ένταξη έργα στον πολύ σημαντικό και απόλυτης προτεραιότητας άξονα αντιπλημμυρικής προστασίας και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος Υπουργός δηλώνουν δημόσια ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ μιλάει για την κλιματική αλλαγή, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και τους Δημάρχους Τρίπολης και Ναυπλίου και εξέδωσε Δελτία Τύπου για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όλα αυτά παραμένουν σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησής από την ΝΔ σε επίπεδο δηλώσεων.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ολοκλήρωσε τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας και τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου. Στην περίπτωση δε, των πρόσφατων (2019) καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη, με ανυπολόγιστες ζημιές, διατέθηκαν άμεσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 250 εκ ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών. Αντιθέτως, συμπληρώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση και Υπουργός έθεσαν ως προτεραιότητα την αποδόμηση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» με μεθόδους που θυμίζουν άλλες (κακές) εποχές, την αλλαγή του ονόματος σε «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», τους αναληθείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς περί έλλειψης χρηματοδότησης. Ακόμη και δηλώσεις έκαναν περί νέας σύμβασης χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την οποία δεν έχει δει κανένας, γιατί ο Υπουργός αρνείται να την προσκομίσει στη Βουλή.  
Ο Υπουργός ερωτάται:  Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την ένταξη των ανωτέρω αναφερόμενων 11 έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και την χρηματοδότησή τους, εφόσον τα παρέλαβε σε στάδιο που ήδη είχαν αξιολογηθεί και είχαν κριθεί κατάλληλα προς ένταξη; Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για να υλοποιηθούν τάχιστα τα ανωτέρω αναφερόμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας; Για ποιους συγκεκριμένους λόγους έχει καθυστερήσει σχεδόν έναν χρόνο η ένταξη των ανωτέρω αναφερόμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας;
Ζητείται επίσης να προσκομισθούν τα έγγραφα της συμφωνίας χρηματοδότησης με την ΕΤΕΠ και τα παραστατικά πίστωσης του λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Προς  τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα:  Πορεία υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων
Στις 15 Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύθηκε η υπ’ αρ. πρωτ. 64834 Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές», με τίτλο «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας».
Η διαδικασία αξιολόγησης των προτεινόμενων έργων ολοκληρώθηκε με ταχείς ρυθμούς λόγω της σημαντικότητας και αναγκαιότητας των έργων αυτών και έτσι, τον Ιούλιο του 2019 ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκοςπαρέλαβε μεταξύ άλλων - ως μέρος της πολύτιμης, όπως καθημερινά αποδεικνύεται, προίκας του «ΦιλοΔημου» - μία λίστα 11 έργων για τα οποία είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων των φορέων και απέμενε μόνο η διοικητική πράξη της ένταξής τους για χρηματοδότηση από τον «ΦιλοΔημο», με συνολικό προϋπολογισμό ποσού € 38.829.110,72:
Α/Α ΦΟΡΕΑΣ ΕΡΓΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
1 Περιφέρεια Ηπείρου Έργα διευθέτησης ρέματος Ξηροποτάμου Π.Ε Θεσπρωτίας 4.339.610,72
2 Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού Ολοκλήρωση δικτύου ομβρίων στη Δ.Ε Φιλοθέης 3.100.000,00
3 ΔΕΥΑ Τρίπολης  Αποχέτευση ομβρίων υδάτων περιοχής Φιλικών και Περιφερειακής οδού Δ.Κ Τρίπολης  2.500.000,00
4 ΔΕΥΑ Ναυπλίου Αποχέτευση οβρίων ΔΕΥΑ Ναυπλίου 2.060.000,00
5 Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας 3.100.000,00
6 Δήμος Μακρακώμης Αντιπλημμυρικά έργα Δ. Μακρακώμης 3.100.000,00
7 ΔΕΥΑ Φαρσάλων Έργα αναβάθμισης δικτύου αποχέτευσης ομβρίων Δήμου Φαρσάλων 2.500.000,00
8 Δήμος Αγρινίου Έργα διευθέτησης σε τμήματα του ρέματος Λυκοραχίτη 730.000,00
9 ΔΕΥΑ Ορεστιάδας Έργα συμπλήρωσης δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην Ορεστιάδα 2.499.500,00
10 ΔΕΥΑ Παγγαίου Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ομβίων υδάτων στον Δήμο Παγγαίου 2.500.000,00
11 Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 12.400.000,00
   38.829.110,72
Στις 4 Οκτωβρίου 2019, σε ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής για την Πολιτική Προστασία, ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε διατίθεται από τους πόρους του σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα για αντιπλημμυρικά έργα. Στο πλαίσιο αυτό είναι και περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ για έργα που διεξάγονται ή πρόκειται να διεξαχθούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής από την Περιφέρεια αλλά και από Δήμους. Όλα αυτά πρέπει να διεξαχθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και να έχουν αποτελέσματα…» (Δελτίο Τύπου ΥΠΕΣ:https://www.ypes.gr/t-theodorikakos-180-ekat-gia-antiplimmyrika-erga-neo...).
Στις 30 Οκτωβρίου 2019 ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τους δημάρχους Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη και Ναυπλίου κ. Δημήτρη Κωστούρο και σύμφωνα με το επίσημο Δελτίου Τύπου του ΥΠΕΣ, Ο Υπουργός «τους ανακοίνωσε την ένταξη των δήμων τους στο πρόγραμμα «Αποχέτευσης Ομβρίων Υδάτων – Αντιπλημμυρικής Προστασίας» του «Φιλόδημου» και την χρηματοδότησή τους από αυτό με το ποσό των 2.500.000,00€ για το Δήμο Τρίπολης και με το ποσό των 2.060.000,00€ για το Δήμο Ναυπλίου.Το έργο της Τριπόλεως θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.Επίσης η κατασκευή του πλακοσκεπούς αγωγού στην περιοχή Νέα πόλη Κούρτη, του Ναυπλίου, είναι απαραίτητη για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής» (https://www.ypes.gr/synantiseis-taki-theodorikakoy-me-toys-dimarchoys-tr...).
Στις 6 Νοεμβρίου 2019, ο Υπουργός Εσωτερικών πραγματοποιεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα και σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ίδιας μέραςhttps://www.ypes.gr/zotikis-simasias-antiplimmyrika-erga-gia-tin-perifer...)  «κατά τη συνάντηση υπεγράφη το σχέδιο της απόφασης ένταξης για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων προϋπολογισμού 29.380.800 €,  από το  Πρόγραμμα ΦιλόΔημος», ενώ ο Υπουργός δηλώνει «…σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συναποφασίσουμε και να συνυπογράψουμε ένα κρίσιμο έργο πνοής για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με το οποίο η Περιφέρεια θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προϋπολογισμού 29,5 εκατ. -περίπου- ευρώ. Πρόκειται για την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου θέματος που, δυστυχώς, κόστισε σε ανθρώπινες ζωές αλλά και ανθρώπινες περιουσίες το προηγούμενο διάστημα, πράγματα που με την υλοποίηση αυτού του έργου θα τα αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν. Για εμάς το πρώτο είναι η ανθρώπινη ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής…».
Ενώ, λοιπόν, ο Υπουργός παρέλαβε έτοιμα προς ένταξη έργα στον πολύ σημαντικό και απόλυτης προτεραιότητας άξονα αντιπλημμυρικής προστασίας και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος Υπουργός δηλώνουν δημόσια ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ μιλάει για την κλιματική αλλαγή, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και τους Δημάρχους Τρίπολης και Ναυπλίου και εξέδωσε Δελτία Τύπου για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όλα αυτά παραμένουν σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησής από την ΝΔ σε επίπεδο δηλώσεων.
Η κλιματική αλλαγή (ή στο ορθότερο η κλιματική κρίση) αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα, της οποίας τις συνέπειες βιώνουμε με κόστος σε ανθρώπινες ζωές από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και τεράστιο οικονομικό κόστος. Οι πολιτικές προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία μιας μη αναστρέψιμης κατάστασης έχουν κυρίως μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά ενώ στο μεταξύ πρέπει να αναληφθούν δράσεις που θα θωρακίσουν τη χώρα από τα καταστροφικά αποτελέσματα των ακραίων καιρικών φαινομένων με άμεσα αποτελέσματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένας από τους πλέον σημαντικούς τομείς ανάληψης δράσεων είναι αυτός της αντιπλημμυρικής προστασίας, για την υλοποίηση του οποίου απαιτούνται ταχείες διαδικασίες υλοποίησης και εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΥΠΕΝ, 2016). Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2018 δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ (Β 2640, 2691, 2692, 2686, 2684, 2693, 2682, 2685, 2689, 2638, 2690, 2688, 2687, 2683, 2639-΄Εβρος) τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας και τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Πλημμύρες (2007/60/ΕΚ) και της εθνικής νομοθεσίας. Tα ΣΔΚΠ είναι στρατηγικού χαρακτήρα με σκοπό την εδραίωση κοινής πολιτικής και συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας. Καταρτίζονται σε επίπεδο Περιοχής Λεκάνης Απορροής Ποταμού (ΠΛΑΠ) ώστε να υπάρχει ενιαία δράση σε όλη την έκταση των ρεμάτων στις περιοχές που υπάρχουν δυνητικοί σοβαροί κίνδυνοι πλημμύρας ή είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά και με μεθοδική και αποτελεσματική εργασία έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες, που καθυστερούσαν τα προηγούμενα χρόνια, και εξασφάλισε την ολοκλήρωση των Σχεδίων αυτών. Στο πλαίσιο αυτό,το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενέταξε στις προτεραιότητες του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» την κατηγορία των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αφήνοντας ήδη αξιολογημένα και έτοιμα προς ένταξη έργα στον νυν Υπουργό. Στην περίπτωση δε, των πρόσφατων (2019) καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη, με ανυπολόγιστες ζημιές, διατέθηκαν άμεσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 250 εκ ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Υπουργός Εσωτερικών έθεσαν ως προτεραιότητα την αποδόμηση του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» με μεθόδους που θυμίζουν άλλες (κακές) εποχές, την αλλαγή του ονόματος σε «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», τους αναληθείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς περί έλλειψης χρηματοδότησης, τις δηλώσεις περί νέας σύμβασης χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την οποία δεν έχει δει κανένας και ο Υπουργός Εσωτερικών αρνείται να προσκομίσει στη Βουλή – γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει νέα σύμβαση – και τέλος, την πρόσφατη φιέστα παρουσία του Πρωθυπουργού για να ανακοινωθεί ένα δήθεν νέο Πρόγραμμα με μια δήθεν νέα χρηματοδότηση και τη λίστα με τα έργα του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ», που είτε έχουν δημοπρατηθεί είτε έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.
Επειδή η Πολιτική Προστασία και η θωράκιση της χώρας από τις καταστροφικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δεν θα έπρεπε να αποτελούν πεδίο μικροκομματικών πολιτικών.
Επειδή τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελούν απολύτως απαραίτητα εργαλεία για τη θωράκιση της χώρας.
Επειδή έναν σχεδόν χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ και την παραλαβή από τον Υπουργό Εσωτερικών πακέτου αντιπλημμυρικών έργων έτοιμων προς ένταξη για χρηματοδότηση από τον «ΦΙΛΟΔΗΜΟ», δεν έχει γίνει τίποτα για την υλοποίηση αυτών των έργων.
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν λόγο να παρασυρθεί στο επίπεδο μικροπολιτικών έχοντας αποδείξει ότι δούλεψε σκληρά για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) αλλά θα επιμείνει να ζητάει στοιχεία, που αποδεικνύουν την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» και επομένως θα επανέρχεται με Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, μέχρι ο Υπουργός Εσωτερικών να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στους θεσμούς του Κοινοβουλίου και του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις, που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την ένταξη των ανωτέρω αναφερόμενων 11 έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και την χρηματοδότησή τους, εφόσον τα παρέλαβε σε στάδιο που ήδη είχαν αξιολογηθεί και είχαν κριθεί κατάλληλα προς ένταξη;
2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για να υλοποιηθούν τάχιστα τα ανωτέρω αναφερόμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας;
3. Για ποιους συγκεκριμένους λόγους έχει καθυστερήσει σχεδόν έναν χρόνο η ένταξη των ανωτέρω αναφερόμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας;
Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ):
• Να προσκομισθούν τα έγγραφα της συμφωνίας χρηματοδότησης με την ΕΤΕΠ και τα παραστατικά πίστωσης του λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου